1 Грудня 2022
Новини

На Закарпатті СБУ перевірила монастир: у брошурах писали, що рф і Україну «нельзя разделить»

На Закарпатті СБУ перевірила монастир: у брошурах писали, що рф і Україну «нельзя разделить»
У Закарпатській області на території Свято-Кирило-Мефодіївського жіночого монастиря Мукачівської єпархії УПЦ (МП) працівники СБУ завершили обшуки.

Про це повідомив пресцентр СБУ.

Під час обшуків понад 20 людей пройшли поглиблені контррозвідувальні опитування, у тому числі з використанням поліграфа.

Співробітники СБУ знайшли велику кількість агітаційно-пропагандистських матеріалів. Більшість літератури — авторства російських діячів і видана російськими друкарнями.

Також серед виявленого — книжки ксенофобського змісту з образливими вигадками про інші національності та релігії. У знайдених брошурах заперечується право України на незалежність і наголошується, що росію, Україну та білорусь «нельзя разделить».

До слова, після російського вторгнення очільник російської православної церкви патріарх кирило фактично підтримав агресію росії. Водночас предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій засудив повномасштабне вторгнення росії до України, висловив підтримку українським військовим і звернувся до володимира путіна із закликом «негайно припинити братовбивчу війну». Низка священників УПЦ МП навіть припинила згадувати під час богослужінь ім'я кирила як свого патріарха.

Однак уже в травні риторика УПЦ МП змінилася: там звинуватили в повномасштабній війні росії проти України експрезидента Петра Порошенка та Православну церкву України.

А вже наприкінці травня українська православна церква (московського патріархату) зібрала Собор у Києві, який, з-поміж іншого, заявив про повну самостійність і незалежність УПЦ. Попри це, ця церква заявила про «глибокий жаль через відсутність єдності в українському православ’ї» та «існування розколу».

Восени правоохоронці активно взялися за розслідування зв'язків УПЦ з росією. З обшуками, зокрема, приходили до Свято-Успенської Києво-Печерської лаври в Києві, Корецького Свято-Троїцького монастиря та приміщень Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ в Рівненській області, до території Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ МП тощо.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: закарпаття, сбу, війна з Росією, церква
В тему