30 Листопада 2022
Новини

Країни НАТО дискутують щодо поставок Україні комплексів Patriot

Країни НАТО дискутують щодо поставок Україні комплексів Patriot

Щодо можливих поставок Україні зенітно-ракетних комплексів Patriot дискусію ведуть країни НАТО на саміті альянсу в Бухаресті.

НАТО зосереджує увагу на поставках боєприпасів та запчастин для сучасних систем повітряної оборони, які Україна вже отримала. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, під час пресконференції в Бухаресті в ході першого дня роботи Північноатлантичної Ради.

«Це частково стосується надання нових систем, таких, наприклад, як Patriot, навколо яких триває обговорення просто зараз. Але це також про те, щоб ті системи, які вже були поставлені, були функціональними та ефективними. Ми маємо бути впевненими, що ми можемо поставити запасні частини, щоб вони (українці – ред.) могли забезпечувати дієздатність цих систем, а також мали боєприпаси до них. Це один із найбільших викликів, перед якими ми постаємо сьогодні», - зауважив Столтенберг.

Генсек Альянсу нагадав, що союзники по НАТО вже надали Україні найбільш розвинуті системи, такі як норвезькі NASAMS або німецькі IRIS-T. Ці системи демонструють високі результати, про що свідчить ефективність оборони України під час російських ракетних атак та атак дронів. Наразі дуже важливо забезпечити ці системи боєприпасами, а також запасними частинами для їх обслуговування та ремонту.

«Саме тому нам дуже важливо зустрітися тут із міністром Кулебою, щоб ми могли разом, як ми це зробили раніше на двосторонньому рівні, обговорити негайні потреби та відповісти на конкретні запити, які Україна надсилає союзникам по НАТО. Цей діалог вже дозволив нам довести допомогу від союзників по НАТО до безпрецедентного рівня, як в тому, що стосується типів озброєння, так і в обсягах такої допомоги. Важливо, щоб ми могли розглядати весь перелік запитів, як ми це робимо в НАТО та у форматі Рамштайну», - повідомляє Столтенберг.

При цьому, він підтвердив, що союзники наразі розглядають можливість надання Україні широкого спектру додаткових систем повітряного захисту, але водночас вживають негайних заходів, щоб вже надані системи такої зброї працювали так, як від них очікують.

Нагадаємо, після інциденту з падінням ракети біля польсько-українського кордону Німеччина запропонувала Варшаві систему протиракетної оборони Patriot.

У відповідь Міноборони Польщі попросило Німеччину передати ці системи Україні. У Німеччині дали зрозуміти, що не підуть на такий крок. ЗРК Patriot нібито призначена для використання тільки на території країн НАТО.

При цьому генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що передача комплексів Patriot Україні не вимагає схвалення всього Альянсу.

Раніше повідомляли, що українські військовослужбовці здатні швидко опанувати систему протиракетної оборони Patriot. Але чи отримає її Україна чи ні – залежить від рішення Німеччини.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, польща, нато
В тему