26 Листопада 2022
Новини

Вдалося повернути з полону 50 українських захисників: найголовніші новини 25 листопада 2022

Вдалося повернути з полону 50 українських захисників: найголовніші новини 25 листопада 2022

Триває 275 доба героїчного спротиву українського народу російському повномасштабному вторгненню. Позаду дев’ять місяців боротьби, упродовж яких Україна продемонструвала всьому світові, що може боротися із таким сильним противником як Росія і перемагати його на полі бою.

Україна й українці вселяють віру іншим державам, що той монстр, яким собі уявляли рф останніми роками, не такий уже страшний. Його необхідно знищити на території нашої держави й ізолювати на світовому рівні. Україна штовхає міжнародну спільноту до активних дій, щоби примусити рф жити за загальноприйнятими правилами.

І головним рушієм у цьому процесі є Збройні сили України, які зараз б’ють окупантів на всій лінії фронту, знищують його живу силу й техніку.

  • За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах 11 населених пунктів – Стельмахівка і Діброва Луганської області та Білогорівка, Яковлівка, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Первомайське, Красногорівка, Мар'їнка і Новомихайлівка на Донеччині.
  • Як повідомляє Генштаб, окупанти продовжують зазнавати втрат, зокрема і в центрах підготовки перед відправкою в район ведення бойових дій на території України. Так, зокрема, у населеному пункті Деревная Брестської області республіки Білорусь, 22 листопада, внаслідок порушення заходів безпеки в нічний час один окупант загинув та один отримав поранення.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника, а також 3 удари по позиціях ворожих зенітно-ракетних комплексів.

Воїни ракетних військ і артилерії за поточну добу уразили пункт управління та 5 районів зосередження особового складу і ОВТ ворога.

 

Станом на ранок 24 листопада загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 86 150 (+430) осіб,
  • танків - 2 899 (+1) од,
  • бойових броньованих машин - 5 844 (+5),
  • артилерійських систем – 1 895 (+6),
  • РСЗВ – 395,
  • засобів ППО - 209,
  • літаків – 278,
  • гелікоптерів – 261,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1 553 (+6),
  • крилатих ракет - 531,
  • кораблів/катерів - 16,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4 404 (+4),
  • спеціальної техніки - 163 (+2).

Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському та Лиманському напрямках.

 

  • Британська розвідка зазначає, що численні дані свідчать про мобілізацію без належної перевірки стану здоров’я – чимало окупантів змушені служити з серйозними хронічними захворюваннями.

Там зазначили, що мобілізовані зазнали особливо значних втрат після того, як копали окопи під артилерійським обстрілом біля Сватового Луганської області.

У Донецькій області резервісти загинули у великій кількості під час лобових штурмів добре встановлених українських смуг оборони навколо міста Бахмут.

Британські військові припускають, що Кремль, ймовірно, буде стурбований тим, як усе більше сімей резервістів готові ризикувати арештом, протестуючи проти умов, у яких служать їхні родичі.

  • Протягом минулої доби Україна провела черговий обмін полоненими, внаслідок чого вдалося повернути 50 українських захисників.

Зокрема, з полону звільнили 20 нацгвардійців, 10 бійців ЗСУ, 6 прикордонників, двох учасників тероборони та 12 бійців Військово-морських сил.

Серед тих, кого повернули, 19 оборонців Маріуполя, зокрема 12 захисників, яких вивели з «Азовсталі». Також звільнили 15 полонених із Чорнобильської АЕС та 7 — з острова Зміїний.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський вважає, що стеля цін на російську нафту, яка обговорюється ЄС та країнами G7, має бути запроваджена на рівні 30 доларів за барель.

Про це він заявив у своєму зверненні до учасників міжнародного симпозіуму «Європейська ідея».

«Цьогоріч Європа нарешті здійснює енергетичне роззброєння росії. Залежність континенту від російських енергоресурсів почала зменшуватися. А має повністю зникнути. І один із ключових інструментів – це обмеження російських заробітків від експорту ресурсів».

Глава держави звернув увагу на те, що у світі та Європі вже почали говорити про примусове обмеження ціни російської нафти.

«І звучать слова про рівень нібито в 60 чи 70 доларів. Безперечно, такі слова – це піддавки. Більше схоже на намагання щось зобразити, а не щось зробити … Обмеження ціни на рівні до 30 доларів за барель видається більш слушною пропозицією, і я дякую, що така пропозиція пролунала й захищається».

«Зараз час, щоб забезпечити й таке досягнення Європи. І на основі цього та інших подібних досягнень жоден із потенційних ворогів Європи більше не зможе шантажувати наш континент енергетичною зброєю».

Володимир Зеленський додав, що після запровадження обмеження цін на російську нафту, енергетична безпека Європи, а отже, й цінова безпека тепер базуватиметься передусім на співпраці й солідарності між європейцями та на європейських енергетичних правилах.

  • Міністр закордонних справ Британії Джеймс Клеверлі прибув до Києва, зустрівся з українським керівництвом і пообіцяв підтримку стільки, скільки буде потрібно для перемоги над росією.

Клеверлі анонсував додатковий пакет допомоги Україні. Окрім 24 карет швидкої допомоги, у нього увійдуть ще 11 машин екстреної допомоги, у тому числі шість броньованих автомобілів.

Пакет включатиме 3 млн фунтів стерлінгів на допомогу у відновленні інфраструктури, зокрема шкіл та притулків, які були зруйновані з початку війни.

  • Станом на обід виробники електроенергії в Україні забезпечили понад 70% потреб споживання в країні, передусім заживлені об’єкти критичної інфраструктури в усіх областях.

Першочергово електроенергію подали до котелень, газорозподільних станцій, водоканалів, очисних споруд. У деяких регіонах працює громадський електротранспорт.

Атомні станції продовжують набирати потужність, крім того забезпечено живлення потреб Запорізької атомної станції. Попри отримані після ракетних обстрілів ушкодження, працюють тепло- та гідроелектростанції, теплоелектроцентралі, підключилась у роботу частина "зеленої" генерації.

Роботи з відновлення живлення побутовим споживачам тривають, але темпи відновлення сповільнюють складні погодні умови. Через сильний вітер, дощ та мінусову температуру вночі до пошкоджень, завданих російськими ракетами, додаються обмерзання та пориви проводів в розподільчих мережах.

Дефіцит електроенергії в системі зберігається. Наразі це 30% від загального обсягу споживання. У всіх областях України через це введені і планові, і аварійні графіки обмеження споживання.

  • Кабмін схвалив надання гуманітарної допомоги державам Африки та Азії у вигляді зерна пшениці чи кукурудзи загальним обсягом до 125 тис метричних тонн.

Поставки здійснять до Судану, Ємену, Кенії та Нігерії.

МЗС узгодить з ООН та відповідними органами держав Африки та Азії питання щодо поставки товарів гуманітарної допомоги.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • путін сьогодні листопада провів зустріч начебто з матерями військових, які беруть участь в агресії проти України, однак журналісти ідентифікували жінок, які прийшли на зустріч, і ними виявилися представниці провладних структур.

Про проблеми військових путіну розповідала московська чиновниця і депутат-єдинорос Ольга Бєльцева. Також на зустрічі була поміченв керівниця Підмосковного виконкому провладного загальноросійського народного фронту (ЗНФ) Юлія Бєлєхова.  

Також ідентифікована Надія Узунова, яка відповідає в Усть-Абаканському "Бойовому братстві" за збір гуманітарної допомоги для мобілізованих. Збором гуманітарки для мобілізованих займається і членкиня громадської палати Оріхово-Зуєва Марина Мігунова, яку помітили журналісти на зустрічі.

Поговорити з путіним про біди матерів приїхала і чиновниця з Тиви - начальниця відділу у справах сім'ї, молоді та спорту в адміністрації Каа-Хемського району Ірина Тас-оол.

Таким чином російська пропаганда вчергове організувала фарс для внутрішнього споживача. А справжні матері військових тим часом зустрічають тіла своїх синів, які померли за інтереси Кремля в Україні.

  • Тільки прямими воєнними видатками росія витратила на війну в Україні близько 82 мільярдів доларів.

Як зауважують аналітики, це у 4 рази більше, ніж річні видатки рф на охорону здоров’я.

Це у 74 рази більше, ніж видатки федерального бюджету на ремонт шкіл у регіонах.

І це у 998 разів більше, ніж федеральний бюджет виділив на закупку громадського транспорту в регіонах.

  • Російські пенсіонери не жили багато, а тепер уряд рф вирішив, що за їхній рахунок можна ще зекономити кошти. Кабмін анонсував зниження реальних пенсій росіян. При прогнозованій інфляції 5,5% виплати пенсіонерам, які не працюють, проіндексують на 4,8%.

Показово, що українська влада пропри широкомасштабну війну зберегла всі виплати пенсіонерам та незахищеним групам громадян.

  • Ціна російської нафти рухнула до $52 за барель. Нафтова промисловість виявилася на грані рентабельності: повна собівартість видобутку в росії близько $50. У бюджет-2023 заклали $70 за барель.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Німеччина сама вирішує, де розміщувати свої зенітно-ракетні комплекси Patriot.

«З військової точки зору було б найкраще, якби вони були розташовані в Україні, щоб також захищати польську територію, тоді вони найбільш ефективно захищали б і Україну, і Польщу. Але рішення залишається за німецькою стороною».

Раніше генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс надав Україні системи ППО, але якщо йдеться про конкретні засоби, то це має бути рішення національного уряду.

Берлін запропонував Варшаві систему протиракетної оборони Patriot після того, як минулого тижня в Польщі під час російської атаки проти України впала ракета.

  • ЄС готує дев'ятий пакет санкцій проти росії за вторгнення в Україну. Про це заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час візиту до Фінляндії.

«Ми наполегливо працюємо над тим, щоб вдарити росію в найболючіше місце, щоб ще більше послабити її здатність вести війну проти України… Ми дуже скоро домовимося про глобальне обмеження ціни на російську нафту з G7 та іншими важливими партнерами».

Раніше фон дер Ляєн засудила ракетні удари росії по українській енергетичній інфраструктурі.

Неофіційно повідомлялося, що Єврокомісія планує презентувати дев'ятий пакет санкцій проти росії наприкінці листопада, з розрахунком, щоб схвалити його на початку грудня.

  • Міністр фінансів України Сергій Марченко та регіональний директор Світового банку у справах Східної Європи Аруп Банерджі підписали Угоду про надання Україні гранту у розмірі 4,5 млрд доларів.

Кошти буде спрямовано на забезпечення пенсійних виплат та окремих програм державної соціальної допомоги, таких як оплата житлово-комунальних послуг, підтримка малозабезпечених сімей, дітей-інвалідів та інвалідів з дитинства, ВПО, а також на оплату медичних послуг за програмою медичних гарантій тощо.

  • Уряд Німеччини анонсував нову допомогу для України, щоб пом’якшити труднощі після масштабного пошкодження критичної інфраструктури російськими ракетними ударами.

Серед обладнання, яке планують передати - сотня генераторів, а також 15 обігрівачів на мазуті, 20 великих акумуляторів і 38 житлових і санітарних контейнерів.

Міністерство економічної співпраці та розвитку також анонсувало 12 млн євро на енергетичні потреби українських міст, які планують спрямувати на закупівлю генераторів.

  • Прага передає сотні одиниць обладнання, щоб допомогти забезпечувати світло й тепло у Києві та Миколаєві, а також обладнання для медичних установ.

Як повідомив у Twitter мер Праги Зденек Гржиб, ідеться про 626 обігрівачів і 18 агрегатів, а також медичне обладнання на 22 млн чеських крон для Центру громадського здоров’я та Міністерства охорони здоров’я.

  • Франція спрямувала до України 100 потужних генераторів, щоб допомогти впоратися з наслідками ударів рф по енергетичній інфраструктурі.

Пристрої вже на шляху до України.  

  • Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) оголосило про надання Україні 80 генераторів.
  • Німецький Бундестаг наступної середи 30 листопада голосуватиме за визнання Голодомору геноцидом українського народу.

Як повідомляє видання Spiegel із посиланням на проект документу, парламентарі від Соціал-демократичної партії, Зелених, Вільної демократичної партії, а також Християнсько-демократичного союзу підготували позапартійну резолюцію, у якій висловлюються за визнання Голодомору геноцидом.

«Голодомор припав на час наймасовіших злочинів проти людства на європейському континенті, жорстокість яких була немислимою до того часу. До них відносяться Голокост європейських євреїв в його історичній унікальності, військові злочини Вермахту і сплановане вбивство мільйонів невинних цивільних осіб в рамках расистської німецької війни на винищення на Сході, за які Німеччина несе історичну відповідальність» – йдеться у проекті резолюції.

Депутати закликають федеральний уряд пам'ятати про жертв Голодомору та сприяти його міжнародному розголосу - наприклад, через освітні пропозиції. Уряд також має протидіяти "будь-яким спробам запуску односторонніх російських історичних наративів". Крім того, парламентарі проводять лінію від минулого до сьогодення розтерзаної війною України і закликають до підтримки – політичної, фінансової, гуманітарної та військової.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, полон, володимир зеленський, слуга народу
В тему