18 Листопада 2022
Новини

Аварія на «Північних потоках»: знайшли сліди вибухівки

Аварія на «Північних потоках»: знайшли сліди вибухівки
На місці вибухів на газогонах «Північний потік 1» та «Північний потік 2» Шведська прокуратура знайшла сліди вибухівки. 

Це підтверджує, що ці інциденти були диверсією. Про це заявив шведський прокурор Матс Юнгквіст, який веде попереднє розслідування вибухів.

Під час огляду місця злочину слідчі його задокументували та вилучили зразки для аналізів. Зрештою з'ясувалося, що на кількох зі знайдених сторонніх предметів є сліди вибухових речовин.

У прокуратурі пояснили, що попереднє розслідування має показати, чи можна комусь пред'явити підозру у скоєнні злочину. Однак більше жодних деталей розслідування вибухів Юнгквіст не назвав.

Нагадаємо, представники Данії та Швеції 27 вересня повідомили про виявлення двох витоків на газопроводі «Північний потік 1» у Балтійському морі лише за кілька годин після подібної аварії на газопроводі «Північний потік 2». А через два дні стало відомо ще й про четвертий витік. Обидва російські газопроводи є важливими для транзиту газу з рф.

У «Північного потоку 1» постраждали обидві нитки: одна — у морській економічній зоні Данії, а друга — у Швеції. Два витоки були дуже близько один до одного. Водночас у «Північному потоці 2» падіння тиску зафіксували на одній нитці.

Вимірювальні станції у Швеції та Данії зареєстрували сильні підводні вибухи в тому самому районі, де стався витік газу з газопроводів.

У Німеччині та ЄС запідозрили, що причиною витоку є диверсія. У Євросоюзі попередили, що будь-яке навмисне порушення європейської енергетичної інфраструктури є абсолютно неприйнятним, тому на це потрібно рішуче відповісти.

Згодом росія звинуватила у вибухах Велику Британію, а в Лондоні ці звинувачення відкинули та назвали їх неправдою «епічного масштабу».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: газ, аварія, росія, швеція
В тему