11 Листопада 2022
Новини

Сили оборони України прогнали рашистів із правого берега Дніпра на Херсонщині: найголовніші новини 11 листопада 2022

Сили оборони України прогнали рашистів із правого берега Дніпра на Херсонщині: найголовніші новини 11 листопада 2022

Триває 261 доба боротьби України проти повномасштабної збройної агресії з боку рф.

  • Головне управління розвідки Міноборони підтвердило, що українські підрозділи вже зайшли в Херсон.

Ще в лютому багато хто вважав, що українська армія не зможе боротися проти російського агресора більше, ніж «три дні».

Але сьогодні весь світ бачить, що Сили оборони України захистили Київ, звільнили Київщину, Сумщину, Чернігівщину, провели надзвичайно вдалу й ефективну операцію з деокупації Харківщини та прогнали рашистів із правого берега Дніпра в Херсонській області.

Останні 9 місяців мають навчити всіх не боятися «російського ведмедя», не тікати від бійки, тримати удар і вірити в Україну.

  • За даними Генштабу ЗСУ, у ході успішних наступальних дій на Херсонщині передові підрозділи наших військ у деяких місцях уже дійшли до правого берега Дніпра.

Тривають заходи з виявлення та знищення противника в низці населених пунктів. З міркувань безпеки операції офіційне оприлюднення результатів буде надано згодом.

  • Противник зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках, удосконалює фортифікаційне обладнання оборонних рубежів на лівому березі Дніпра та на півночі тимчасово окупованої території АР Крим.
  • Водночас, загарбницька армія рф намагається наступати на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. Там зараз тривають запеклі бої, але українські воїни не відступають, а успішно знищують ворога та його техніку.
  • За уточненою інформацією, у районі міста Енергодар уражено пункт управління ворога – загинуло понад 50 окупантів, а більш як 40 – поранено. Також знищено гелікоптер Ка-52.

У результаті точних ударів Сил оборони по штабу російських окупаційних військ у населеному пункті Червоний Маяк Херсонської області понад 30 окупантів загинуло, знищено 2 танки та 4 вантажівки.

  • Українська авіація протягом поточної доби завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки ворога.
  • Воїни ракетних військ і артилерії Сил оборони за поточну добу уразили пункт управління, 2 райони зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, 2 склади боєприпасів та 3 інші важливі військові об’єкти противника.

 

Станом на ранок 11 листопада загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 79 400 (+710) осіб,
  • танків - 2814 (+10),
  • бойових броньованих машин ? 5696 (+14),
  • артилерійських систем – 1817 (+12),
  • РСЗВ – 393,
  • засобів ППО - 205,
  • літаків – 278,
  • гелікоптерів – 261 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1505 (+6),
  • крилатих ракет - 399,
  • кораблів / катерів - 16,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4259 (+17),
  • спеціальна техніка - 159.

Найбільших втрат ворог зазнав на Бахмутському напрямку.

 

  • Експерти зазначають, що сьогодні на озброєнні ЗСУ вже перебуває 14 трофейних російських танків Т-90А/М "Прорив". Це більше, ніж у Туркменістану, при цьому модифікація Т-90М "Прорив" є тільки в росії та України.

Українські воїни продовжують збирати покинуту росіянами техніку й боєприпаси, щоб потім з їхньою допомогою бити окупантів.

  • В Інституті вивчення війни (ISW) вважають, що ЗСУ володіють ініціативою і перебувають в процесі забезпечення великої перемоги в Херсонській області.

«Припинення вогню надасть Кремлю паузу, якої він відчайдушно потребує для відновлення російських сил. Велика українська перемога, що триває в Херсонській області, не буде останньою».

Експерти наголошують, що геолокаційні кадри з соціальних мереж підтверджують, що за останні 24 години українські війська досягли успіхів на північний захід, захід і північний схід від міста Херсон і просунулися до 7 км в деяких районах.

  • Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю CNN заявив, що втрати росіян у війні проти України перевищують втрати української армії приблизно в 10 разів.

«Я не можу сказати точні цифри, але різниця дуже значуща. Бо наша воєнна тактика – не втрачати людей, бо люди важливіші».

Втрати ворога у техніці й живій силі вражають. Допомога західних партнерів дозволила ЗСУ зломити наступ рф і перехопити ініціативу.

  • Сьогодні відбувся черговий обмін полоненими. Україна повернула з російського полону ще 45 бійців Збройних сил. Серед них солдати й сержанти, які у боях захищали нашу державу.

Також вдалося повернути два тіла загиблих захисників. Герої будуть поховані з дотриманням усіх військових почестей.

  • Генеральний штаб Збройних сил України звернувся до білоруських і російських військових.

Як ідеться у зверненні, якщо білорусів змусять взяти участь у війні проти України і їм не вдасться відмовитися, то після перетину кордону вони повинні зупинитися підрозділами. Необхідно також зупинити техніку, підняти білі прапори і дочекатися представників командування ЗСУ.

Білорусам гарантують можливість негайного повернення додому. Якщо ж вони боятимуться переслідувань із боку режиму Лукашенка, то зможуть залишитися в Україні до закінчення війни, проживаючи у спеціальних військових містечках.

Техніку і зброю в належному стані військові Білорусі зможуть отримати після закінчення війни.

Росіянам, які вирішили стати частиною окупаційної армії, пропонують два шляхи: добровільну здачу в полон (із дотриманням Україною всіх міжнародних конвенцій і належними умовам утримання), або ж гарантовану загибель.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський оголосив про початок збору коштів на перший у світі український флот морських дронів. Кошти збирає фандрейзингова платформа UNITED24.

«Маємо захистити акваторії наших морів і мирні міста від російських ракет, які запускають із кораблів. Морські дрони також допоможуть розблокувати коридор для цивільних суден, які везуть зерно для всього світу».

«Упевнений, мільйони людей підтримають цей важливий напрям оборони України. Як це працює, усі вже бачили. І це лише для нашого захисту – на чуже ми не претендуємо. Долучайтеся!».

  • Як повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, уже зібрано кошти на перший морський дрон. Він матиме назву Херсон".

«Це унікальна й засекречена українська розробка. У вартість входить: дрон, оснащений системою автопілотування, відеопідсистемами, в тому числі нічного бачення, спеціальним зв'язком, захищеним від впливу ворожих засобів РЕБ, резервними модулями зв’язку та бойовою частиною. А також — наземна автономна станція управління, система транспортування і зберігання, центр обробки даних і декілька особливих сюрпризів для наших ворогів».

Кошти збираються на 100 морських дронів українського виробництва. Один апарат коштує 10 мільйонів гривень.

Вони можуть суттєво змінити ситуацію в акваторії Чорного моря. Маленькі та швидкі, дрони здатні успішно атакувати російські кораблі вартістю сотні мільйонів доларів.

  • Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що Збройні сили використають зимовий час для підготовки, оновлення, ротації та підсилення.

Міністр прогнозує уповільнення активних дій на полі бою взимку. За його словами, Україна вийде з цієї паузи посиленою тисячами солдатів, які проходять підготовку у Великій Британії.

  • В Україні близько 70% будинків та соціальної інфраструктури підключені до теплопостачання.

За словами прем’єр-міністра, паралельно в усіх областях і містах мають бути якісно облаштовані пункти обігріву. Це особиста відповідальність мерів, голів громад та очільників ОВА.

Наголошується, що основним завданням на поточний опалювальний сезон є економія – треба навчитися жити в режимі постійного заощадження та максимально забезпечити громади альтернативними енергогенеруючими засобами.

  • Укрзалізниця запустила повноцінні електропоїзди замість рейкових автобусів за маршрутом Харків – Ізюм.

Це дозволяє збільшити кількість місць для пасажирів. Крім того, на цей маршрут Укрзалізниця поставила один з капітально відремонтованих на власних потужностях уже під час повномасштабної війни електропоїздів.

У звільнені регіони повертається цивілізація.

  • Українські аграрії повністю завершили збір пшениці, ячменю, гороху та ріпаку.

Станом на 11 листопада Україна зібрала понад 58 млн тонн урожаю основних сільгоспкультур.

За даними Мінагрополітики, остаточний урожай пшениці в поточному сезоні склав 19,2 млн тонн, ячменю - 5,5 млн тонн, ріпаку - 3,1 млн тонн, гороху - 261 тис. тонн.

  • Україна зводить стіну на кордоні з Білоруссю. Інженерні загородження, які складаються з рову, насипу, залізобетонного паркану з колючим дротом, будують на Волині.

Уже облаштовано близько 3 км кордону, роботи тривають. Також роботи ведуться і в Рівненській, і в Житомирській областях.

Зводять фортифікаційні споруди й облаштовують кордон також і в регіонах, які межують із територією росії.

Прикордонники 24/7 відстежують ситуацію, мають все необхідне обладнання для того, щоб побачити ворога далеко в тилу.

Над облаштуванням кордону системно працює обласна влада й місцевий бізнес.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Після чергової гучної поразки російських окупаційних військ в Україні, у Кремлі раптом заявили, що цілі так званої «спецоперації», а по факту війни, можуть бути досягнуті шляхом мирних переговорів.

Про це сказав прессекретар президента рф Дмітрій Пєсков. При цьому він поскаржився на те, що нібито мирні переговори неможливі через позицію української сторони. Таким чином Кремль знову маніпулює фактами й намагається тепер уже м’якими методами нав’язати нашій державі і свої ультиматуми, і свій порядок денний.

Україна ж послідовно на всі подібні закиди Москви відповідає, що переговори можливі тільки після того, як рф виведе всі свої війська з території України, а Київ відновить свій суверенітет у кордонах станом на 1991 рік.

Показово, що заяви Пєскова пролунали вже після того, як Президент України Володимир Зеленський вкотре заявив: Україна готова говорити з іншою росією, яка визнає, що вони окупанти й повинні все повернути: землю, права, свободу, гроші, і найголовніше - справедливість.

  • Міжнародна спільнота не хоче слухати путіна навіть онлайн, він не може сказати нічого нового чи цінного цивілізованому світу.

Саме так можна пояснити новину про те, що путін не виступить на саміті G20 навіть онлайн.

З іншого боку, таке ставлення до російського диктатора – це ще одне підтвердження міжнародної ізоляції рф.

За останньою інформацією, російську делегацію на саміті G20 очолить глава МЗС рф Лавров.

  • Кремль зупинив найбільшу в історії рф держпрограму виробництва зброї через провали в Україні. 20 трильйонів рублів пішло на вітер.

На найбільшу в сучасній російській історії держпрограму з федерального бюджету фінансували протягом останніх 10 років. Тепер вона виявилася непотребом.

На початку цього місяця путін доручив переписати нормативи постачання армії та привести їх у «відповідність до реальних потреб».

За планом до 2020 року до війська мали отримати дивізіони танків «Армата», новий стратегічний бомбардувальник, 600 літаків і тисячі гелікоптерів, а частка сучасного озброєння мала зрости до 70%.

Тим часом в Україну російська армія увійшла на старій техніці з паперовими картами і за кілька місяців вичерпала запаси високоточних ракет. Після масової мобілізації росіянам довелося роздавати ненавченим солдатам техніку часів Другої світової війни. За озброєннями Кремль звернувся до Ірану та КНДР, а за формою для військових – до Білорусі.

Фактично зараз російські війська опинилися на межі фіаско – вони відступають під натиском ЗСУ й не можуть на полі бою нічого протиставити. Наразі єдиний козир, який використовує Кремль – це людські ресурси – на «убій» відправляють тисячі людей.  

При цьому російський військово-промисловий комплекс не здатний виробляти та обслуговувати «критично значуще обладнання для операцій в Україні». По російському ВПК вдарили західні санкції, що відрізали заводи від високотехнологічних товарів.

Експерти кажуть, що найбільш плачевна ситуація склалася в російській мікроелектроніці, де компонентів для випуску зброї вже практично немає.

  • Путінський режим готує росіян до війни, при цьому зосереджує свої зусилля вже на дітях.

Міністерство освіти рф оголосило, що початкова військова підготовка у школах буде впроваджена з 5 по 10 класи.

Навіть у СРСР вона тривала тільки 2 роки виключно у старших класах, а при путіні дітей готуватимуть до смерті на полі бою аж 6 років. Путінський режим – це завжди війна, навіть для дітей.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Міністерство оборони США в четвер оголосило про виділення з американських запасів військової допомоги Україні на загальну суму до 400 мільйонів доларів.

До складу нового пакету входять:

  • ракети для систем протиповітряної оборони HAWK;
  • чотири зенітно-ракетні комплекси Avenger та ракети Stinger;
  • додаткові боєприпаси для високомобільних артилерійських ракетних систем (HIMARS);
  • 21 тисяча 155-мм артилерійських снарядів;
  • 500 високоточних 155-мм артилерійських снарядів;
  • 10 тисяч 120-мм мінометних мін;
  • 100 високомобільних багатоцільових колісних машин (HMMWV);
  • 400 гранатометів;
  • стрілецька зброя, оптика та понад 20 мільйонів набоїв до стрілецької зброї;
  • підривна техніка для розчищення загороджень;
  • засоби захисту від холоду.
  • США наступного тижня проведуть сьоме засідання у так званому форматі "Рамштайн".

Ця зустріч пройде віртуально в Пентагоні й дозволить секретарю та міністрам оборони майже 50 країн обговорити зусилля щодо забезпечення України засобами захисту її суверенітету від подальшої російської агресії.

  • Україна, Камбоджа та Японія працюють над тристороннім проектом задля допомоги у розмінуванні нашої країни.

Наразі проговорено конкретні параметри цього проекту, хто і що буде робити, який графік. Камбоджа готова допомагати Україні,  оскільки в минулому сама довго потерпала від війни, і має неабиякий досвід у розмінуванні. Є експертиза, є обладнання, які будуть залучені до вирішення наших проблем.

  • Міністерство торгівлі США позбавило росію статусу країни з ринковою економікою. Це вплине на розмір мит на російський імпорт.

Статус країни з ринковою економікою обмежував можливість накладати на російський імпорт антидемпінгові мита. Тепер американці зможуть застосувати щодо росіян все антидемпінгове законодавство.  

Аналіз Міністерства торгівлі США показав, що активне втручання держави в російську економіку призвело до спотворення цін і витрат у росії.

  • Польща передала Україні ще 1570 терміналів Starlink – мережу хочуть розгорнути по всій Україні, аби навіть під час блекауту українці мали зв’язок, а також в потягах Укрзалізниці.

Наразі термінали допомагають українцям підтримувати зв’язок на деокупованих територіях і в зонах бойових дій.

Як зазначають у Мінцифри, у звільнених містах та селах завдяки терміналам працюватимуть публічні Wi-Fi точки, де мешканці зможуть збиратися та підключатися до інтернету.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, збройні сили україни, херсон, володимир зеленський, слуга народу
В тему