10 Листопада 2022
Новини

Шойгу віддав наказ на «виведення військ» із Херсона: найголовніші новини 9 листопада 2022

Шойгу віддав наказ на «виведення військ» із Херсона: найголовніші новини 9 листопада 2022

Триває 259 день боротьби України проти широкомасштабного вторгнення з боку рф.

  • Головною новиною сьогоднішнього дня є черговий «крок доброї волі» з боку окупаційних військ – Шойгу віддав наказ на «виведення військ» із Херсона. Цього разу російська пропаганда розіграла черговий спектакль за участі Суровікіна та інших командувачів, проте вже не стала називати це «перегрупуванням на більш вигідні позиції».

Фактично росіяни офіційно визнали, що не можуть втримати правий берег Дніпра, тому змушені тікати під натиском наших сил.

Наскільки швидко окупанти перекинуть свої підрозділи на лівий берег – невідомо, однак протягом останніх кількох тижнів вони і відкрито, і приховано перекидали свої сили на лівий берег, а також мародерили все, що можна, у самому Херсоні.

Сьогодні весь світ є свідком того, як російська армія прийшла до Херсона, убивала там людей, знищувала тих українців, які не погодилися зрадити свою державу. Тепер же під натиском нашого потужного контрнаступу росіяни крадуть пам'ятники, вивозять експонати з музеїв, крадуть обладнання з підприємств і навіть викопали й забрали труп Потьомкіна, тікають із єдиного обласного центру, який змогли захопити за 8 місяців повномасштабної війни.

Це все, що треба знати про російську армію.

Показово, що деякі російські так звані «воєнкори», а також колаборанти вже підняли галас у соцмережах, порівнюючи втечу з Херсона із програшем у війні.

  • У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки вчергове закликали українців зберігати тишу щодо звільнення нашої держави від загарбників.

«Українські захисники продовжують вправно робити свою справу та тіснити окупантів, а у соцмережах вже з’являється неофіційна інформація про просування наших військ. Закликаємо набратися терпіння та дочекатися офіційної інформації. Тиша може врятувати життя наших воїнів».

  • Генштаб ЗСУ повідомляє, що за минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів у районах населених пунктів Білогорівка і Новоселівське Луганської області та Бахмут, Бахмутське, Білогорівка, Веселе, Кліщіївка, Майорськ, Новомихайлівка, Опитне, Павлівка, Первомайське, Соледар і Яковлівка на Донеччині.
  • Авіація Сил оборони України протягом поточної доби завдала по ворогу 4 удари. Під ураження потрапили 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 2 позиції засобів протиповітряної оборони противника.

Також наші воїни на різних напрямках збили 5 БпЛА «Шахед» і 2 «Орлани».

  • Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони за поточну добу уразили 6 районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, 2 станції радіоелектронної боротьби та інші важливі військові об’єкти противника.
  • За словами речника Східного угруповання військ ЗСУ Сергія Череватого, на Бахмутському та Авдіївському напрямках Росія втрачає близько 100 військових щодоби.

«Це серйозні втрати. І це позначається на їхньому моральному стані. За нашими перехопленнями, ми знаємо, що на Авдіївському напрямку вони планували, що прибудуть офіцери-вихователі з Тихоокеанського флоту для того, щоб заспокоїти, (покращити) стан моральний, і допомогти».

 

Станом на ранок 9 листопада загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 77 950 (+780) осіб,
  • танків - 2 801 (+15),
  • бойових броньованих машин ? 5 666 (+12),
  • артилерійських систем – 1 802 (+11),
  • РСЗВ – 393 (+2),
  • засобів ППО - 205 (+2),
  • літаків – 278,
  • гелікоптерів – 260,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1 483 (+7),
  • крилаті ракети - 399,
  • кораблів/катерів - 16,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4 227 (+11),
  • спеціальна техніка - 159.

 

  • Російські пропагандисти повідомляють про смерть одного із так званих ватажків окупаційної "адміністрації" Херсона Кирила Стремоусова.

Зазначається, що він загинув у ДТП біля Генічеська. Проте в соцмережах уже з’явилася інформація, що зрадника могли «прибрати» російські спецслужби.

  • Заступник міністра оборони США з питань політики Колін Каль заявив, що росія втратила в Україні вже половину своїх основних бойових танків.

«путін зазнав невдачі... росія вийде з цієї війни слабшою, ніж вона була. Вони, ймовірно, втратили половину своїх основних бойових танків у всій російській армії... Понад 80% їхніх сухопутних військ загрузли в Україні. Вони витратили більшість своїх високоточних боєприпасів, а санкції та експортний контроль дуже ускладнять їм відновлення своєї армії до того, як це було до війни».

Також Каль зазначив, що «путін пішов на цю війну, намагаючись знищити Україну як незалежну, суверенну демократичну країну, але він зазнав невдачі, і це не зміниться. Суверенна, незалежна, демократична Україна витримає».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський сьогодні провів чергове засідання Ставки верховного головнокомандувача України.

Члени Ставки заслухали доповіді головнокомандувача ЗСУ та командувачів військ оперативних напрямків про ситуацію на передовій, скоординували дії сил оборони з відбиття збройної агресії рф і звільнення українських територій від окупантів.

Також було заслухано інформацію про реалізацію заходів з укріплення та захисту державного кордону України.

Окремо присутні розглянули стан забезпечення підрозділів озброєнням та боєприпасами, а також підготовку війська до зимового періоду.

Крім того, проаналізували перебіг відновлення об’єктів енергетики, які постраждали від російських атак, та заходи захисту критичної інфраструктури України.

  • За пропозицією Офісу Президента України правозахисні організації вирішили створити інформаційний правозахисний штаб, який публікуватиме дані про порушення прав людини під час російської агресії.

Таке рішення ухвалено після того, як Міжнародний комітет Червоного Хреста не погодився делегувати своїх представників до складу місії, яка мала відбути на лінію розмежування та вимагати від росії надання доступу до місць утримання українських бранців.

Штаб працюватиме безперервно і стане майданчиком для інформаційної підтримки питань українських полонених, яких утримують окупанти.

Питання нелюдських умов українських військовополонених і цивільних осіб, які перебувають у полоні рф, є найгострішим правозахисним питанням у Європі з часів Другої світової війни.

  • На виплати внутрішньо переміщеним особам уже спрямовано понад 42 мільярди гривень, кошти на виплати переселенцям у бюджеті є.

Щомісячна державна допомога на проживання особам з інвалідністю та дітям складає 3 тис гривень, для решти ВПО – 2 тис гривень.

  • Україна сподівається на продовження «зернової угоди» принаймні на рік та її хоче розширити, включивши більше товарів та портів.

Не пізніше наступного тижня від наших партнерів Туреччини та ООН очікується реакція з цього питання, щоб весь ринок отримав чіткий сигнал щодо подальшого функціонування та продовження ініціативи.

Термін дії «зернової ініціативи» спливає 19 листопада. Вона дозволила поставити на зовнішні ринки близько 10,5 млн тонн українського продовольства, в основному зерна, з моменту її укладення в липні за посередництва Туреччини та ООН.

Україна запропонувала Туреччині та ООН продовжити угоду щонайменше на один рік, а також розширити угоду на порти південної Миколаївської області, яка забезпечувала 35% українського експорту продовольства до вторгнення росії.

Також Україна вимагає впорядкувати обов'язковий огляд суден, які перевозять продовольство, оскільки росія навмисне гальмує перевірки, щоб зменшити швидкість експорту.

  • Україна та Румунія відновлюють залізничне сполучення на ділянці Рахів - Ділове - Валя-Вішеулуй. «Укрзалізниця» здійснила перший пробний заїзд за цим напрямком.

Очікується, що незабаром маршрут діятиме в повноцінному режимі.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • У росії раптово заявили, що готові до переговорів з Україною.

За словами прессекретаря МЗС рф Марії Захарової, росіяни відкриті до перемовин і готові вести їх «з урахуванням тих реалій, які складаються на поточний момент».

Наразі не зрозуміло, чи враховують у рф поточні реалії у плані українського контрнаступу та звільнення від окупантів населених пунктів у Луганській, Донецькій та Херсонській областях.

  • Дружини, мами й сестри мобілізованих росіян масово почали записувати відеозвернення до місцевої та центральної влади із проханням повернути своїх чоловіків, які без підготовки, зброї та забезпечення потрапили на передову в Україні.

Відповідні звернення записали жінки у Воронезькій та Курській областях. Також з’являються відео, на яких жінки розповідають про своїх близьких, які зазнали поранень, а командування кинуло їх на передовій.

Тим часом російські Телеграм-канали пишуть, що мобілізовані масово відмовляються йти в бій і бунтують. Командири погрожують їм репресіями та розправою. Ось така вона, «народна війна» за версією російської пропаганди.

  • За даними розвідки, у мобілізованих російських громадян, які проходять підготовку в Курській та Брянській областях, суттєво погіршується морально-психологічний стан через відмінність картинки російської пропаганди від дійсної ситуації, нелюдські умови перебування та відсутність обіцяних виплат.

Російським підрозділам, які проходять підготовку в районі міста Барановичі Брестської області, видано застарілі зброю та майно - металеві шоломи зразка Другої світової війни та засоби захисту періоду 60-70 років минулого сторіччя. Крім того, значна частина стрілецької зброї у неробочому стані через погані умови зберігання.

  • Президент путін вирішив не їхати на саміт лідерів Групи двадцяти, який проходитиме наступного тижня на острові Балі в Індонезії.

Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на джерела, яким відомо про планування.

Причиною рішення називають побоювання Кремля, що західні лідери будуть показово уникати путіна.

Замість нього на захід нібито планують відправити главу МЗС Сєргєя Лаврова.

  • Відповідальний бізнес погоджується на збитки, але не хоче співпрацювати із країною-агресором, країною-терористом.

Японський автоконцерн Nissan Motor був змушений списати 24,1 млрд єн (164,5 млн доларів) у другому кварталі свого 2022 фінансового року через вихід з російського ринку.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Європейська комісія офіційно запропонувала безпрецедентний пакет підтримки для України у розмірі до 18 мільярдів євро на 2023 рік.

Ця допомога буде надана у формі пільгових кредитів, які будуть виплачуватися регулярними частинами, починаючи з 2023 року.

«Ця стабільна, регулярна та передбачувана фінансова допомога – у середньому 1,5 млрд євро на місяць – допоможе покрити значну частину короткострокових потреб України у фінансуванні на 2023 рік, які українська влада та Міжнародний валютний фонд оцінюють у 3-4 млрд євро на місяць».

  • Німеччина додала ще кілька видів озброєння, включно з ракетами для IRIS-T і бронемашинами Dingo, у свій перелік військової допомоги Україні, який публікують на сайті федерального уряду.

Серед змін, порівняно з даними станом на попередній тиждень, у ньому вказують:

  • 30 бронемашин Dingo;
  • ракети для раніше наданої Україні системи ППО Iris-T;
  • ще чотири датчики для виявлення і перешкоджання роботі дронів (на додачу до 14 станом на минулий тиждень);
  • п’ять тягачів M1070 Oshkosh та ще один навантажувач, на додачу до двох наданих раніше.
  • Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак оголосив про критично важливу поставку зимового обмундирування для ЗСУ.

До середини грудня Британія планує доставити понад 25 000 комплектів одягу для екстремально холодної погоди, що забезпечить військовослужбовцям можливість діяти та виживати в умовах низьких температур.

Комплекти одягу для екстремальних холодів будуть надані на додаток до більш ніж 7000 комплектів звичайного одягу для холодної погоди, які були роздані в рамках операції "Інтерфлекс" - підготовки українських військових у Британії.

  • Фінляндія виділить Світовій продовольчій програмі майже 7 мільйонів євро на транспортування українського зерна до до країн Африканського Рогу.
  • Ірландія виступає за якнайшвидший вступ України до ЄС. Про це заявив міністр закордонних справ Саймон Ковені.

«Країна, яка зараз буквально бореться за своє виживання проти військової наддержави, повинна мати можливість сподіватися на повноправне членство в ЄС, а не на якесь часткове членство або угоду про сусідство».

  • Генеральна Асамблея ООН 14 листопада збереться на спеціальну сесію, де розгляне проєкт резолюції про створення механізму компенсації Україні збитків, завданих розв’язаною росією повномасштабною війною.

Українська делегація в ООН надіслала заявку щодо проведення спеціальної сесії для обговорення резолюції «Сприяння правовому захистові та репараціям Україні».

Документ містить визнання державами ООН необхідності створення компенсаційного механізму для відшкодування збитків, завданих Україні росією, та рекомендації державам щодо створення реєстру таких збитків. Ідеться, зокрема, про шкоду, заподіяну майну різних форм власності, фізичним та юридичним особам, екології тощо.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, збройні сили україни, слуга народу, володимир зеленський, херсон
В тему