8 Листопада 2022
Новини

В Україну прибули зенітно-ракетні комплекси NASAMS і Aspide: найголовніші новини 7 листопада 2022

В Україну прибули зенітно-ракетні комплекси NASAMS і Aspide: найголовніші новини 7 листопада 2022

Триває 257 доба героїчного протистояння Української нації російському широкомасштабному вторгненню.

Наші захисники продовжують контрнаступ, тому противник зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках. Також окупанти намагаються наступати на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках, однак наші бійці впевнено тримають оборону.

Рашисти продовжують зазнавати втрат. За уточненою інформацією генштабу ЗСУ, в ніч на 6 листопада у місті Гола Пристань знищено запаси палива окупантів.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала по ворогу 9 ударів. Під ураження потрапили 6 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, а також 3 позиції засобів протиповітряної оборони противника. Підрозділи протиповітряної оборони сьогодні збили ворожий літак Су-25.

Воїни українських ракетних військ і артилерії за поточну добу уразили 4 пункти управління, 2 райони зосередження живої сили і ОВТ, та склад боєприпасів окупантів.

 

Станом на ранок 7 листопада загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 76460 (+530) осіб,
  • танків - 2771 (+6),
  • бойових броньованих машин - 5630 (+19),
  • артилерійських систем – 1782 (+1),
  • РСЗВ – 391,
  • засоби ППО - 202,
  • літаків – 277,
  • гелікоптерів – 260,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1472 (+7),
  • крилаті ракети - 399,
  • кораблі /катери - 16,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4199 (+8) од,
  • спеціальна техніка - 157 (+2).

Найбільших втрат ворог зазнав на Лиманському, Бахмутському та Авдіївському напрямках.

 

  • Британська розвідка зазначає, що рф зіткнулася в Україні з низкою проблем, які не дозволять їй здобути перевагу у повітрі у найближчі місяці.

«Відсутність у росії переваги в повітрі, що триває, ймовірно, посилюється поганою підготовкою, втратою досвідчених екіпажів і підвищеним ризиком надання безпосередньої авіаційної підтримки в щільних зонах протиповітряної оборони. Навряд чи це зміниться у найближчі кілька місяців».

Також у звіті зазначається, що втрати літаків у росії значно перевищують можливості рф із виробництва нових корпусів. А час, необхідний для підготовки компетентних пілотів, ще більше знижує можливості росії з відновлення бойової авіації.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський наголошує, що співучасть Ірану в російському терорі повинна бути покарана, а Тегеран має разом з рф відповідати за наслідки війни в Україні. Якби не постачання зброї агресору, Україна була би ближче до миру.

«Його співучасть у російському терорі повинна бути покарана. І це питання ми винесемо не тільки на рівень наших традиційних партнерів. Увесь світ знатиме, що іранський режим допомагає росії продовжувати цю війну. А отже і подовжувати дію тих загроз для світу, які спровоковані саме російською війною».

Президент зазначив, що якби не постачання зброї, Україна була б ближче до миру, ближче до повного вирішення продовольчої кризи, ближче до вирішення кризи вартості життя, до стабілізації на енергоринку, до надійного убезпечення від радіаційного шантажу.

Володимир Зеленський заявив, що держава-терорист концентрує сили й засоби для можливого повторення масованих ударів по українській інфраструктурі. Водночас «ми готуємося відповідати».

  • Більшість українців вважають, що за 10 років Україна стане процвітаючою країною Євросоюзу. Крім того, вони згодні зазнати тимчасових фінансових труднощів заради цього.

Про це свідчить опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

«88% українців вважають, що через 10 років Україна буде процвітаючою країною у складі ЄС. При цьому серед них 63% повністю поділяють такий погляд, а скоріше згодні - 26%». Тільки 5% респондентів мають песимістичні очікування».

Респондентам, які оптимістично бачать майбутнє України, також поставили додаткове питання: чи готові вони зазнавати матеріальних труднощів протягом 3-5 років для досягнення у майбутньому позитивного результату? У результаті, 96% українців відповіли, що готові зазнавати протягом зазначеного періоду матеріальних труднощів, якщо Україна в результаті стане процвітаючою країною та членом ЄС.

  • У МОЗ повідомили, що кожен медичний заклад в Україні, який надає стаціонарну та екстрену медичну допомогу, має генератор.

Від початку російського повномасштабного вторгнення завдяки міжнародним партнерам українські лікарні отримали понад 400 генераторів. Частину медзаклади придбали самостійно чи за кошти місцевих бюджетів або ж із залученням благодійних організацій.

Наразі МОЗ спільно зі Світовим Банком розпочало проект із закупівлі 1100 генераторів, які у найкоротші терміни мають з’явитися в українських лікарнях. Ще 170 генераторів медзаклади України отримають від ВООЗ.

  • Активи компаній "Укрнафта", ПАТ "Укртатнафта", АТ "Мотор Січ", ПрАТ "АвтоКрАЗ" та ПрАТ "Запоріжтрансформатор" передали в управління Міністерства оборони.

Як заявив секретар РНБО Олексій Данілов, відчуження п’яти підприємств відбулось на виконання рішення Ставки Верховного головнокомандувача та у зв'язку з військовою необхідністю 6 листопада.

Секретар РНБО додав, що після завершення дії воєнного стану зазначені активи можуть бути повернуті власникам або можливе відповідне відшкодування їхньої вартості.

Водночас Володимир Зеленський заявив, що перехід у власність держави активів вказаних п’яти підприємств допоможе забезпечувати нагальні потреби українського сектору оборони.

«Наша відсіч ворогу має бути максимально ефективною та злагодженою. На засіданні Ставки Верховного Головнокомандувача ухвалено рішення про перехід у власність держави активів стратегічно важливих підприємств: АТ "Мотор Січ", ПрАТ "Запоріжтрансформатор", ПрАТ "АвтоКрАЗ", ПАТ "Укрнафта", ПАТ "Укртатнафта".

Такі кроки, необхідні для нашої держави в умовах війни, здійснюються згідно чинних законів і допоможуть забезпечувати нагальні потреби нашого сектору оборони. У ці важкі часи маємо направити всі сили задля звільнення нашої землі та людей, підтримки української армії»

  • Співробітники Бюро економічної безпеки арештували товарні знаки, що належать кіпрській компанії, пов’язаної з російським олігархом, орієнтовною вартістю понад 2 млрд грн.

За рішенням суду, товарні знаки передано Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА).

  • Херсонська ОВА повідомляє, що в обласному центрі припинили мовлення російські телевізійні канали, натомість стало доступним українське радіо «Суспільне».
  • Компанія «Енергоатом» заявила, що на 50% підвищить посадові оклади всім атомникам Запорізької АЕС.

«Українські атомники продовжують мужньо працювати в умовах окупації ворогом найбільшої в Європі – Запорізької АЕС. Попри тортури та шантаж, до яких вдаються рашисти, персонал станції залишається вірним Україні та навіть у найскладніших ситуаціях на своєму, енергетичному, фронті захищає українську ЗАЕС, яка й надалі працюватиме згідно з українським законодавством, в українській енергосистемі».

  • Мінагрополітики повідомляє, що в жовтні з України було експортовано 6,9 мільйона тонн сільськогосподарської продукції, з початку війни обсяги експортованого становлять 26,3 мільйона тонн.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Росіяни потроху починають прозрівати й усвідомлювати, що путін кинув їхніх рідних та близьких у якості гарматного м’яса на війну в Україні.

Родичі мобілізованих у Пензенській області написали колективну заяву військовому прокурору, в якій вимагають відкликати рідних із передової. Колективну скаргу написали близько 30 жінок, серед них матері та дружини мобілізованих.

Водночас у Воронезькій області влада відмовилася обговорювати інформацію про загибель 579 мобілізованих жителів регіону в Луганській області.

Про загибель кількох сотень мобілізованих мешканців цієї області повідомило кілька російських ЗМІ. За словами тих хто вижив, батальйон зазнав серйозних втрат внаслідок триденного обстрілу наприкінці жовтня.

  • Продажі легкових автомобілів та легких комерційних авто в росії за жовтень впали на 62,8% порівняно з жовтнем 2021 року.

За даними експертів, з початку року було продано 502,5 тис автомобілів - це нижче за показник за аналогічний період 2021 року на 60,8%. 

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що в Україну прибули зенітно-ракетні комплекси NASAMS і Aspide.

«Дивіться, хто приїхав! Зенітно-ракетні комплекси NASAMS і Aspide прибули в Україну. Ця зброя значно посилить українську армію і зробить наше небо безпечнішим. Ми продовжуватимемо збивати ворожі цілі, що атакують нас. Дякуємо нашим партнерам: Норвегії, Іспанії та США».

  • Рада Європи збереться на свій четвертий в історії саміт, приводом для якого став напад росії на Україну, у столиці Ісландії в травні 2023 року.

Як оголосила прем’єрка Ісландії Катрін Якобсдоттір, це буде важлива нагода для лідерів 46 країн-членів зустрітися і підтвердити відданість засадничим цінностям прав людини, демократії та верховенства права.

На відміну від самітів лідерів ЄС, G7, G20, які є регулярними подіями, в історії Ради Європи було всього три саміти лідерів країн-членів.

  • Посол Британії Мелінда Сіммонс заявила, що вимога про оперативну сумісність української армії з арміями НАТО була виконана ще до початку повномасштабної війни, однак нині існує потреба в інституційній реформі оборонних механізмів в Україні.

«Єдине, що зробила ця війна, якої ніхто не хотів, - вона показала, наскільки українські Збройні сили здатні діяти зі стандартним обладнанням НАТО. Але насправді ми це знали ще до війни. Мені шкода, що їм довелося пройти перевірку у цьому. Але ми вже знали, що проблема не в сумісності, у тому сенсі, що це вже було виконано, йшлося про інституційну реформу оборонних механізмів, оборонних закупівель, людських ресурсів оборони тощо, де, як ми всі знаємо, доведеться ще проробити багато роботи».

Посол наголосила, що ця реформа необхідна не лише для питання вступу чи не вступу України до НАТО, вона є важливою для того, щоб у майбутньому мати сильні Збройні сили.

  • З початку війни в Україні уряди західних країн заарештували понад дюжину яхт російських олігархів, включно із судном вартістю $650 млн, яке влада США та Фонд боротьби з корупцією Олексія Навального пов'язують із путіним. Їхня сукупна вартість, за даними Bloomberg, перевищує $4 млрд.
  • Американські партнери передали працівникам Державної служби України з надзвичайних ситуацій обладнання більш як на 800 тисяч доларів.

Як повідомило Міністерство внутрішніх справ України, ДСНС отримала 117 металошукачів, 200 бетонорізів та 85 дронів. Україна також отримала 11 підводних металошукачів.

Рятувальники використовують бетонорізи STIHL та додаткове обладнання для розрізання металевих і бетонних конструкцій та порятунку людей з-під завалів.

  • Президент України Володимир Зеленський зустрівся з американським бізнесменом та філантропом Говардом Баффетом.

«Подякував за підтримку проекту створення фабрики-кухні, який розпочала перша леді Олена Зеленська. Цей проект має величезне значення. Також було розглянуто можливість участі пана Баффета у Фонді відновлення України».

Глава держави вручив Говарду Баффету орден Ярослава Мудрого V ступеня за підтримку державного суверенітету та територіальної цілісності України і за вагомий внесок у популяризацію української держави у світі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, збройні сили україни, володимир зеленський, слуга народу
В тему