7 Листопада 2022
Новини

В Україні всі лікарні забезпечили генераторами

В Україні всі лікарні забезпечили генераторами
Фото ілюстративне
Резервними джерелами живлення — генераторами — вже забезпечені всі медичні заклади, що надають стаціонарну та екстрену допомогу.
Це була одна з умов укладання контракту зі Службою громадського здоров'я. Про це під час телемарафону заявив заступник міністра охорони здоров’я України Богдан Боруховський, - пише hromadske.

За його словами, перемикання з основного джерела живлення на резервне здебільшого відбувається автоматично.

«У деяких закладах зараз екстрено доналаштовують (систему резервного живлення — ред.), оскільки не було передбачено автоматичного швидкого перемикання. Зараз це потребує чергування медичного персоналу, який умовно за 5 хвилин перемикає з одного джерела живлення на інше», — додав Боруховський.

Він зазначив, що наявність резервного джерела живлення в медзакладі стала однією з вимог Служби громадського здоров’я на 2022 рік.

«Тому в кожному закладі був генератор, але вони різної потужності. Одні брали на живлення весь корпус, приміром 200 кВт. В інших закладах невеликі — 5-10 кВт», — пояснив заступник голови МОЗ. 

Медзаклади закуповували генератори самостійно або за кошти громади чи обласних рад.

З початку повномасштабного вторгнення МОЗ за міжнародної підтримки постачило до українських лікарень понад 400 генераторів. Зараз починається новий проєкт зі Світовим банком, що передбачає постачання ще 1100 генераторів. 

До слова, президент Володимир Зеленський заявив, що станом на 1 листопада росія серйозно пошкодила приблизно 40% усієї енергетичної інфраструктури України, зокрема теплоелектроцентралі, тепло- та гідроелектростанції.

Внаслідок цього в частині регіонів запроваджують графіки погодинних вимкнень світла або аварійні відключення. Це необхідно для сталого балансування енергосистеми та уникнення повторних аварій.

Також українців закликають скоротити споживання електроенергії в пікові години навантажень зранку та ввечері: з 06:00 до 11:00 і з 17:00 до 23:00.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, лікарня, Україна
В тему