4 Листопада 2022
Новини

рф уже втратила вдвічі більше літаків, ніж СРСР за 10 років війни в Афганістані: найголовніші новини 3 листопада 2022

рф уже втратила вдвічі більше літаків, ніж СРСР за 10 років війни в Афганістані: найголовніші новини 3 листопада 2022

Триває 253-й день боротьби України проти широкомасштабної навали з боку росії.

Держава-терорист не припиняє обстріли об’єктів критичної інфраструктури та помешкань цивільного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Також противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках. Намагається вести наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

  • Сили оборони України дають гідну відсіч окупантам і впевнено утримують рубежі.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала по ворогу 12 ударів. Під ураження потрапили 8 районів зосередження озброєння та військової техніки, а також 4 позиції засобів протиповітряної оборони противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони за добу уразили 3 райони зосередження живої сили, 2 райони скупчення озброєння і військової техніки, 2 склади боєприпасів та інші важливі військові об’єкти російських окупантів.

 

Станом на ранок 3 листопада загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 74 000 (+730) осіб,
  • танків - 2 734 (+20),
  • бойових броньованих машин – 5 552 (+27),
  • артилерійських систем – 1 755 (+22),
  • РСЗВ – 390 (+3),
  • засоби ППО – 198,
  • літаків – 277,
  • гелікоптерів – 258,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1 442 (+4),
  • крилаті ракети – 397,
  • кораблі /катери – 16,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4 162 (+9),
  • спеціальна техніка – 155 (+1).

 

  • Британська розвідка зазначає, що втрати російської армії у бронетехніці в Україні в середині жовтня сягали до понад 40 одиниць на день. Це приблизно еквівалентно боєздатності батальйону.

Російські солдати в Україні розчаровані тим, що вимушені служити в старих бойових машинах піхоти, які вони називають «алюмінієвими банками».

Джерелом поповнення техніки в останні тижні для росії є білоруські запаси.

«Бронетанкові частини й артилерія займають центральне місце у способі ведення війни росії; війська в Україні нині мають проблеми через труднощі з пошуком як артилерійських боєприпасів, так і достатньої справної бронетехніки на заміну».

  • Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний зазначив, що за час повномасштабного російського вторгнення в Україну армія рф уже втратила вдвічі більше літаків, ніж СРСР за 10 років війни в Афганістані.

«278 літаків рф в Україні проти 118 радянських літаків в Афганістані. Ця війна є такою ж ганьбою для росії і стане причиною її руйнації».

  • Втрати високопоставлених військових російської армії в Україні станом на 1 листопада склали 1402 особи.

Такі дані оприлюднило Управління стратегічних комунікацій головнокомандувача ЗСУ із посиланням на дослідників ОSINT.

Такі трати свідчать, що кожного дня гинуло приблизно 5,7 офіцерів. Причому старші офіцери із загальної кількості становлять 26%.

Зокрема, зафіксовано ліквідацію:

  • 2 генерал-лейтенантів;
  • 8 генерал-майорів;
  • 44 полковників;
  • 98 підполковників;
  • 193 майорів;
  • 279 капітанів;
  • 471 старший лейтенант;
  • 235 лейтенантів;
  • 72 військових іншого рангу.
  • За інформацією Генштабу ЗСУ, незважаючи на оголошене завершення мобілізації, військове керівництво рф продовжує набір так званих «добровольців» для у часті у війні на території України. Військкомати отримали вказівки щодо подальшого формування так званих добровольчих підрозділів. Цими «добровольцями» можуть стати чоловіки з погашеною судимістю, без обмеження віку та за будь-якого стану здоров’я, окрім осіб, що мають офіційний статус інваліда. При цьому укладання контракту з такими особами не передбачається.

Основною проблемою вже діючих окупаційних підрозділів, крім приватних військових кампаній, залишається низька навченість особового складу та швидкий вихід із ладу бойової техніки, що знята зі зберігання і не пройшла відповідного обслуговування.

  • Україна провела черговий обмін полонених. Додому повернули 107 військових, серед них 6 офіцерів та 101 особа рядового і сержантського складу.

Серед звільнених — 74 захисники «Азовсталі», зокрема й тяжкопоранені. Деякі бійці зазнали поранень ще в березні. В окремих воїнів ампутовані кінцівки, є люди з опіками, інфікованими ранами. Також є поранений унаслідок вибуху в Оленівській колонії.

 

РОБОТА ВЕРХОВНОЇ РАДИ

 

Сьогодні український парламент провів чергове пленарне засідання, під час якого були розглянуті такі законопроєкти:

8144

Постанова Верховної Ради України про здійснення начальниками військових адміністрацій населених пунктів у Донецькій області повноважень, передбачених частиною другою статті 10 Закону України "Про правовий режим воєнного стану"

8162

Постанова Верховної Ради України про здійснення начальником Приморської міської військової адміністрації Бердянського району Запорізької області повноважень, передбачених частиною другою статті 10 Закону України "Про правовий режим воєнного стану"

8163

Постанова Верховної Ради України про здійснення начальниками військових адміністрацій населених пунктів у Луганській області повноважень, передбачених частиною другою статті 10 Закону України "Про правовий режим воєнного стану"

8171

Постанова Верховної Ради України про здійснення начальниками військових адміністрацій населених пунктів у Херсонській області повноважень, передбачених частиною другою статті 10 Закону України "Про правовий режим воєнного стану"

8035

Закон України про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо актуалізації та удосконалення деяких положень

Зміни у Бюджетний Кодекс під державний бюджет на 2023 рік.

№8000

Проект Закону про Державний бюджет України на 2023 рік

Бюджет-2023 є бюджетом перемоги. Найбільші видатки спрямовані на сектор безпеки й оборони, а це понад 1 трлн грн. На другому місці за видатками – соціальний захист й соцзабезпечення (408,9 млрд грн).

8129

Постанова Верховної Ради України про кошторис Верховної Ради України на 2023 рік

6364 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ" щодо застосування сучасних підходів до профілактики, тестування і лікування ВІЛ-інфекції відповідно до керівних документів ВООЗ 

Документ пропонує застосування сучасних підходів до профілактики, тестування і лікування ВІЛ-інфекції відповідно до керівних документів ВООЗ.

№8081 (за основу)

Проект Закону про внесення зміни до пункту 18 статті 10-1 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" щодо надання військовослужбовцям відпусток під час дії воєнного стану

Документ передбачає можливості надання військовослужбовцям під час дії воєнного стану відпустки тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України.

8023

Закон України про внесення змін до розділу 6 "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про Український культурний фонд" щодо особливостей діяльності Українського культурного фонду на період дії воєнного стану

Документ врегульовує діяльність Українського культурного фонду на період дії воєнного стану.

5336 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо кримінальної відповідальності за катування

Документ пропонує зміни до Кримінального кодексу України щодо кримінальної відповідальності за катування.

7735

Закон України про внесення змін до Закону України "Про судову експертизу" щодо удосконалення організаційно-управлінського забезпечення судово-експертної діяльності

Документ забезпечує гарантії прав судових експертів при притягненні їх до дисциплінарної відповідальності.

5159

Закон України про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження відповідальності за порушення порядку здійснення стратегічної екологічної оцінки

Вводиться Єдиний реєстр стратегічної екологічної оцінки.

4568

Закон України про матеріали і предмети, що контактують з харчовими продуктами

Документ створює законодавче підґрунтя для подальшої реалізації Угоди про асоціацію з ЄС і сприяє виходу нашої продукції на ринок Євросоюзу.

8045

Закон України про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів щодо приватизації державного і комунального майна, яке перебуває у податковій заставі, та забезпечення адміністрування погашення податкового боргу

Документ спрощує процедуру приватизації майна під податковою заставою й таким чином дає додатковий поштовх для реформи приватизації.

№7655

Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати авансових внесків з податку на прибуток підприємств за структурні підрозділи, які здійснюють торгівлю валютними цінностями у готівковій формі

Документ передбачає сплату фіксованого авансового внеску за кожний обмінний пункт валют. Зміни набудуть чинності з 1 січня наступного року.

4558

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання у сфері поводження з пестицидами і агрохімікатами

Документ унормовує використання в Україні пестицидів та агрохімікатів, що допоможе аграріям збільшити врожайність.

4353

Закон України про поштовий зв’язок

Документ гармонізує національне законодавство із законодавством ЄС у сфері надання послуг поштового зв’язку.

 

Також сьогодні український парламент проголосував за звільнення Олексія Чернишова з посади міністра розвитку громад та територій України.

Крім того, Верховна Рада достроково припинила повноваження народних депутатів Вадима Рабіновича та  Ігоря Васильковського.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Володимир Зеленський наголошує, що його позиція залишається незмінною, й Україна не братиме участі у саміті Великої двадцятки на Балі, якщо там буде путін.

«Не слідкую за участю інших в саміті "Двадцятки". Позиція моя особиста і позиція України була в тому, що якщо лідер рф буде брати участь, то Україна не буде брати. Подивимось, як буде в майбутньому».

  • Президент України провів засідання Ставки верховного головнокомандувача. Головна увага приділялася важкій ситуації на Донеччині.

На цій ділянці фронту зараз особливо важко – десятки російських атак щодня. Але українські війська стоять міцно і «не здають жодного сантиметра».

Президент також повідомив, що всюди Сили оборони зміцнюють свої позиції. Усі працюють на ключову мету – повне звільнення всієї української землі.

  • Держава продовжує підтримку громадян, які виїжджають із Донецької та інших областей у межах обов’язкової евакуації.

Чергові понад 5,5 мільйона гривень виплачено через відділення «Укрпошти» у Хмельницькій, Львівській, Тернопільській та Дніпропетровській областях. Також гроші видають мобільні відділення «Укрпошти» безпосередньо на станціях прибуття евакуаційного потяга.

Загалом українцям, які евакуюються за програмою стартової грошової підтримки, вже виплачено 71 млн грн. Допомогу від держави отримали близько 30 тис. громадян.

  • Президентка Греції та міністр оборони в рамках свого візиту до України відвідали звільнені після окупації Бородянку, Бучу та Ірпінь.

Посадовці поспілкувалися з мерами та місцевими мешканцями.

Пізніше грецькі гості зустрілися з Володимиром Зеленським, який подякував Греції за надання першої партії БМП-1 та висловив сподівання на подальшу допомогу грецьких партнерів у боротьбі з російською агресією.

  • Українські ІТ-спеціалісти отримали доступ до внутрішніх мереж Центрального банку РФ та аналізують їхній вміст.

За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, наші кібервійська здобули багато цікавої інформації про персонал, спеціалізовані автоматизовані банківські системи, їх вихідні файли, принципи їх взаємодії, системи криптографічного захисту інформації та інші матеріали, що циркулюють в мережах цб рф.

  • Після поновлення роботи «зернового коридору» ще 7 суховантажних суден з агропродукцією залишили українські порти.

Таким чином, загальна кількість суден, що вийшли з українських портів, від початку дії зернової ініціативи досягла 430. Усього вивезено 10 млн тонн агропродукції до країн Африки, Азії та Європи.

  • У МЗС України наголосили, що наша держава не брала жодних нових зобов'язань щодо виконання «зернової угоди». Путін вчергове збрехав, щоб хоч якось пояснити росіянам поразку в питанні шантажу спробою виходу з угоди.

При цьому в МЗС додали, що Україна не використовувала й не планувала використовувати зерновий коридор у військових цілях. Українська сторона чітко дотримується положень «зернової угоди».

  • Інспектори МАГАТЕ після фейкових заяв рф про «брудні бомби» на прохання України завершили перевірки на трьох об'єктах в Україні - ознак незадекларованої ядерної діяльності та матеріалів не виявили.

«Наша технічна та наукова оцінка результатів, які ми маємо на сьогодні, не виявила жодних ознак незадекларованої ядерної діяльності та матеріалів на цих трьох об'єктах. Крім того, ми повідомимо про результати відбору проб навколишнього середовища якнайшвидше», - сказав гендиректор агентства Рафаель Гроссі.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Аналітики американського Інституту дослідження війни (ISW) вважають, що заклики путіна до створення конкурентоспроможної російської військової промисловості відірвані від реалій щодо російського ланцюжка поставок і проблем оборонно-промислової бази.

Слова путіна контрастують із нещодавніми повідомленнями про те, що росія закупила системи озброєнь у Ірану та Північної Кореї для підтримки війни в Україні.

Такі постачання лише збільшать залежність росії від систем озброєнь іноземного виробництва.

«Залежність росії від ізольованих та жорстко санкціонованих держав щодо критичних систем озброєнь не відповідає вимозі путіна, щоб російська військова промисловість стала висококонкурентною та задовольняла потреби російських збройних сил у будь-який короткий період часу».

  • Російська економіка втратила 600 тисяч робочих рук лише на початку масової мобілізації, яка обернулася панічною втечею чоловіків за кордон і ледве не призвела до закриття кордонів.

Чисельність робочої сили у віці старше 15 років за підсумками вересня скоротилася з 75,5 до 74,9 млн осіб, звітувало Мінекономрозвитку.

Аналітики кажуть, що втрата робочої сили та більш ніж півмільйона зайнятих — це не статистичний ефект, який міг би бути пов'язаний із сезонністю, а реальні наслідки мобілізації та еміграції на ринку праці.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Рада безпеки ООН більшістю голосів відхилила спробу росії створити комісію для розслідування її необґрунтованих заяв про те, що нібито Україна та США здійснюють «військово-біологічну» діяльність у порушення конвенції про заборону використання біологічної зброї.

Посол США Лінда Томас-Грінфілд заявила, що пропонована резолюція «заснована на дезінформації, нечесності, недобросовісності та повній відсутності поваги до цього органу».

Албанія, яка утрималася під час голосування за резолюцію, заявила, що шкодує про постійне використання росією Ради безпеки ООН для дезінформації.

«Ми шкодуємо про постійне неправильне використання росією UNSC для дезінформації. Натомість росія повинна зупинити війну та поважати суверенітет та територіальну цілісність України».

Під час голосування за резолюцію росія отримала підтримку лише від Китаю, при цьому США, Великобританія та Франція проголосували «проти», а 10 інших країн Ради утрималися.

  • Підприємства оборонної промисловості Канади нарощують зусилля для допомоги Україні.

Уряд уже уклав контракти із постачальниками, які виготовлять 500 тис. комплектів військового зимового одягу, що згодом буде передане українським захисникам.

Також Канада обіцяє надсилати нашій державі найкраще обладнання, якого потребує Україна.

«Україна переможе в цій війні, а тим часом Канада продовжить надавати підтримку у ближній, середній та далекій перспективі, скільки б часу не знадобилося. Уряд Канади налаштований на це», - запевнила міністерка оборони Канади Аніта Ананд.

  • Парламент Болгарії проголосував за дозвіл на поставки зброї Україні.

Це рішення дає уряду Болгарії місячний термін для підготовки проекту рішення щодо військової та військово-технічної допомоги, яку Болгарія має надати Україні.

Від уряду також вимагається якомога швидше організувати підписання угод про надання необхідної військової техніки з урахуванням «можливостей Болгарії».

Парламент також вимагає від уряду запропонувати пакет заходів для участі Болгарії у відбудові України й вимагає від Болгарії підтримати позов України проти росії в Європейському суді з прав людини.

  • Уряд Швейцарії виділяє Україні додаткових 100 мільйонів швейцарських франків (майже $100 мільйонів) на проекти з підтримки термінового відновлення енергетичної інфраструктури в рамках плану дій щодо надання допомоги нашій країні в зимовий період.
  • Прем'єр-міністр Камбоджі Гуг Сен пообіцяв направити в Україну саперів для допомоги в навчанні військових ЗСУ.

Камбоджа вважалася однією з найбільш замінованих країн світу, де війна тривала упродовж майже трьох десятиліть. Відтоді в країні було знешкоджено велику кількість мін та інших боєприпасів. Камбоджійські сапери стали одними з найдосвідченіших фахівців з розміновування у світі.

  • Корпорація Microsoft розширює підтримку України до кінця 2023 року та надасть технологічну допомогу на 100 мільйонів доларів.

Завдяки цій допомозі державні установи, критична інфраструктура та інші сектори в Україні продовжать безоплатно використовувати цифрову інфраструктуру та працювати в хмарі Microsoft.

 

Також компанія допоможе з кураторством та реалізацією цифрових секторів України, таких як кібер, судочинство, митниця, медицина та освіта.

  • Комітет у закордонних справах Палати депутатів парламенту Чехії ухвалив резолюцію про визнання російського режиму терористичним.

«Комітет у закордонних справах визначає нинішній російський режим як терористичний відповідно до резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи».

Депутати засудили агресію росії в Україні та, зокрема, напади на мирне населення, цивільні об'єкти та ключові об'єкти інфраструктури.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, збройні сили україни, володимир зеленський, слуга народу
В тему