29 Жовтня 2022
Новини

У Луцьку встановили відреставровані автентичні двері: де саме

У Луцьку встановили відреставровані автентичні двері: де саме

У трьох будинках луцького середмістя встановили відновлені автентичні двері. Столітні двері відреставрували в Івано-Франківську.

Про це пишуть ІА Волинські новини.  

Фотографіями фасадів з оновленими дверима поділилася засновниця організації «Франківськ, який треба берегти» Марія Козакевич. Саме ця установа займалася відновленням луцьких дверей.

Програму «Автентичний Луцьк», у рамках якої хотіли відреставрувати всі двері, які мають певну цінність місцевого значення та є елементами ужиткового мистецтва, депутати міськради ініціювали ще торік. У переліку об’єктів програми були, зокрема, двері на вулицях Кривий Вал, 32, Словацького, 1, Крилова, 3, Лесі Українки, 7 та Ковельській, 18.

Нині вдалося відновити троє дверей у центрі міста: на вулицях Словацького, 1, Кривий Вал, 32 та Лесі Українки, 7.

Ці двері демонтували ще до початку повномасштабної війни. Період реставрації розтягнувся, адже деякий час майстри не працювали.

У всіх випадках було по максимуму збережено унікальну дерев’яну різьбу. Також майстри пофарбували двері, привели до ладу металеві решітки та зробили нове засклення.

Відомі інстаграмні двері з вулиці Словацького залишили зеленими, а от двері з вулиці Кривий Вал перефарбували з коричневого в бордовий колір, натомість двері з Лесі Українки зробили блакитними (раніше вони були пофарбовані в чорний колір).

Монтували двері протягом чотирьох днів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему