28 Жовтня 2022
Новини

Найзапекліші бої тривають на Бахмутському та Авдіївському напрямках: найголовніші новини 27 жовтня 2022

Найзапекліші бої тривають на Бахмутському та Авдіївському напрямках: найголовніші новини 27 жовтня 2022

Триває 246-а доба боротьби України проти неспровокованого повномасштабного вторгнення російської федерації.

  • Зараз найзапекліші бої тривають на Бахмутському та Авдіївському напрямках у Донецькій області, однак усі захисники України тримають свої позиції.

Як зауважив Президент Володимир Зеленський, саме на цих напрямках зараз найбільше видно божевілля російського командування:

«День за днем протягом місяців вони женуть туди людей на смерть, зосереджують там максимальну потужність артилерійських ударів».

Глава держави також додав, що російська армія не зможе поновити бойовий потенціал після втрат в Україні.

«Загальна кількість збитих російських вертольотів вже наближається до 250. Російські окупанти втратили вже стільки техніки – авіаційної та іншої – скільки більшість армій світу просто не мають і ніколи не матимуть на озброєнні. Відновити ці втрати росії не вдасться. Я дякую всім нашим бійцям за таку поступову та незворотну демілітаризацію ворога».

  • Командування Повітряних сил України повідомило, що протягом минулої доби наші військові ліквідували 18 із 20 запущених іранських безпілотників Shahed-136.

Крім того, уже сьогодні зранку підрозділ Херсонської зенітної ракетної бригади Повітряного командування «Південь» збив російський ударний вертоліт Ка-52. А через сорок хвилин підрозділ зенітної ракетної Одеської бригади знищив російський штурмовик Су-25.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом попередніх днів підтверджено знищення двох складів боєприпасів та понтонної переправи з військовою технікою противника у Херсонській області.

Авіація Сил оборони, поточної доби завдала 14 ударів по районах зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили два райони зосередження живої сили, озброєння і військової техніки окупантів.

 

Станом на ранок 27 жовтня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 69 220 (+320) осіб,
  • танків - 2 631 (+3);
  • бойових броньованих машин – 5 364 (+13);
  • артилерійських систем – 1 690 (+4);
  • РСЗВ – 379;
  • засоби ППО – 192;
  • літаків – 271;
  • гелікоптерів – 249 (+1);
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1 398 (+19);
  • крилаті ракети – 351 (+1);
  • кораблі /катери – 16;
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4 078 (+2);
  • спеціальна техніка - 150 (+1).

 

  • В окупованому Шахтарську вчора й сьогодні були зафіксовані масштабні пожежі ємностей із пальним.

Повідомляється, що сьогодні масштабне займання сталося на нафтобазі, а вчора згоріли 12 цистерн на території залізничної станції.

  • Британська розвідка вважає, що більш активне залучення регіональних чиновників у систему нацбезпеки росії спрямоване на те, щоб відвернути увагу критики громадськості від центрального керівництва.

Зокрема йдеться про те, що мер Москви Сергєй Собянін координуватиме «розробку заходів безпеки» в регіонах рф.

«Кремль застосовував подібний підхід під час кризи COVID-19. Однак, ймовірно, Кремлю буде складніше ізолювати російське суспільство від наслідків "спеціальної військової операції" в Україні».

  • Як інформує українське військове командування, мобілізовані росіяни, які прибули в район виконання бойових завдань, не пройшли відповідної підготовки, не мають практичних навичок застосування основних видів озброєння. Це призводить до значних втрат противника у живій силі.

Незадовільний стан військової техніки, що була знята зі зберігання й прибула на поповнення поточних втрат, став результатом непоодиноких випадків дезертирства та здачі в полон окупантів нашим захисникам. За попередньою інформацією, значна частина озброєння та військової техніки, яку окупанти направили на Донецький та Новопавлівський напрямки, обмежено придатна або повністю непридатна до бойового застосування. Зокрема, йдеться про зняті зі зберігання танки Т-62.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Генштабу ЗСУ повідомив, що Україна посилила своє угруповання у північному регіоні поблизу Білорусі, щоб протистояти будь-якому можливому відновленню російського нападу через кордон.

Наразі є дані, що росіяни оцінюють готовність військових частин Гродненської, Гомельської та Брестської областей Білорусі. Сплановано оцінити готовність західного регіону до приведення в бойову готовність під виглядом тренувань.

Українське командування додало, що поки загрози безпосередньої атаки Києва не спостерігається.

  • У школах окупованого Мелітополя катастрофічно не вистачає вчителів, адже більшість мелітопольських освітян не пішли на співпрацю з окупантами, а колаборанти й завезені з росії "вчителі" вже почали тікати.

За інформацією мера Мелітополя Івана Федорова, учителі "почули запах смаженого", а понад 90% українських педагогів не пішли на співпрацю з окупантами.

  • На передову до українських військових відправили ще 20 ударних дронів Warmate.

Безпілотники були куплені у межах проекту «Армія дронів». Ще 20 дронів Warmate відправили на передову у вересні.

  • За 2022 рік аграрії залучили кредитів у межах "5-7-9" на 67 млрд 750 млн грн.

У Мінагрополітики повідомили, що тільки за минулий тиждень аграрії отримали кредитів на 1 млрд 483 млн грн.

Найбільше коштів за останні 7 днів залучили аграрії Київської, Дніпропетровської, Львівської та Кіровоградської областей.

«Аграрії залучають кредити в розмірі від 100 тис до 90 млн грн у межах програми "Доступні кредити 5-7-9". Відсотки становлять від 0% до 9% залежно від категорії кредиту та суб’єкта підприємництва».

Крім того, уряд ухвалив рішення про надання фінансової підтримки мікро-, малому та середньому бізнесу на відновлення частково або повністю зруйнованих внаслідок бойових дій виробничих потужностей.

Агропідприємства також зможуть розраховувати на таку підтримку.

  • Україна отримала машину для розмінування Armtac 400, кошти на яку було зібрано через платформу United24.

Armtac 400 – найбільша й найефективніша машина для розмінування вартістю понад 18 млн грн. І вона вже виконує завдання в Харківській області.

Armtac 400 може зачищати понад 2400 квадратних метрів території за годину.

  • Президент України Володимир Зеленський підписав нещодавно ухвалений Радою закон, який передбачає збільшення військових видатків на 387 млрд грн.

Серед іншого, збільшується фінансування таких напрямків:

  • Міноборони – 365,2 млрд грн;
  • МВС – на 12,9 млрд грн;
  • СБУ – на 3,7 млрд грн;
  • ГУР Міноборони – на 3,2 млрд грн;
  • Адміністрація Держспецзв’язку – на 1,3 млрд грн;
  • УДО – на 600 млн грн;
  • Служба зовнішньої розвідки – 45 млн грн.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Сьогодні путін виступив із черговою промовою, у якій, окрім пафосу, не було жодних нових пропозицій чи думок.

Російський диктатор, який напав на Україну і порушив світовий порядок, заявив, що це нібито колективний Захід в останні роки зробив низку кроків для загострення ситуації і що рано чи пізно йому доведеться починати "рівноправну розмову".

путін вкотре повторив свої вже всім відомі тези про «кривавий держпереворот, гегемонію Заходу, однополярний світ, владу над людством, особливий шлях розвитку».

При цьому людина, яка віддала наказ своїй армії до повномасштабного вторгнення в Україну й анексії Криму, цинічно заявила, що «росія у чужий двір не лізе».

Своєю сьогоднішньою промовою путін сам підтвердив, що з ним нема про що домовлятися представникам цивілізованого світу. Він перебуває в інформаційній бульбашці, іде своїм «особливим шляхом розвитку», і не збирається дотримуватися загальноприйнятих норм і правил, ведучи всю росію у прірву ізоляції та занепаду.

  • Міністерство закордонних справ рф викрили на черговому поширенні фейків, цього разу інформація стосувалася «брудної бомби».

Відомство виклало твіт із посиланням на Міноборони про те, що створенням такої бомби нібито займаються дві українські організації. До посту було прикріплено фотографії з деякими ядерними об'єктами та пакетами, вміст яких видавався за начинку для вибухівки.

Відразу ж на це повідомлення відреагував уряд Словенії. Там повідомили, що один зі знімків належить Агентству поводження з радіоактивними відходами (ARAO). Фотографія була зроблена у 2010 році.

Як з'ясувалося, ще кілька кадрів, використаних МЗС рф, зробив ТАРС на Білоярській АЕС у Свердловській області.

  • Кремль прогнозовано заявив, що через президента Гвінеї-Бісау не передавали якогось послання Володимиру Зеленському.

За словами Дмітрія Пєскова, президент Гвінеї-Бісау сам виявив бажання і сказав, що у нього будуть контакти й він донесе позицію путіна до української сторони.

Фактично зараз Москва виявилася в ситуації, коли кожний наступний крок путінського режиму тільки погіршує і його становище, і загалом ситуацію в росії.

  • Регіони рф стрімко біднішають через санкції, мобілізацію та рецесію в економіці. Найбільше удар на собі відчули великі промислові кластери через втрату прибутків бізнесу.

За підсумками третього кварталу збори податку на прибуток – одного з ключових джерел виручки для регіональної влади – обвалилися на 20%.

Зниження надходжень податку, на який припадає кожен третій рубль виручки регіонів, торкнулося чверті суб'єктів РФ, а в шести — стало двозначним.

  • Росстат зафіксував найсильніше падіння промисловості з початку війни.

За підсумками вересня темпи падіння промислового виробництва різко прискорилися. У річному вираженні обсяги випуску в країні скоротилися рекордно з початку війни в Україні — на 3,1%.

Експерти кажуть, що причини цього – мобілізація та міграційний відтік.

  • росія остаточно повертається в часи СРСР. Уже зараз у деяких регіонах запроваджується «трудова мобілізація» через відсутність робочих рук на підприємствах.

Учнями останніх курсів профтехучилищ, технікумів, коледжів та вишів у Кемеровській, Ленінградській, Курській, Челябінській областях планують замінити мобілізованих працівників на виробництві. Питання запровадження практики «трудової мобілізації» студентів вивчає також влада Калузької області та Чукотської АТ.

Відправляти студентів на виробництво першою розпочала влада Кемеровської області: «трудова мобілізація» студентів тут оголошена з 6 жовтня.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Більшість членів Ради Безпеки підтримали проведення розслідування експертами ООН використання росією іранських дронів проти цивільного населення та інфраструктури України.

Під час засідання Радбезу представник Франції при ООН Ніколя де Рів'єр зауважив, що факти очевидні: Іран надав безпілотники росії, яка використовує їх у своїй агресивній війні та в бомбардуваннях цивільних об'єктів. Тобто Іран порушив резолюцію РБ ООН від 20 липня 2015 року.

На закритій зустрічі членів Радбезу представник росії зауважив, що рф використовує власні безпілотники.

У відповідь на це польський постпред поцікавився, чому тоді росія категорично проти огляду експертами уламків дронів.

Заступник постпреда Великої Британії при ООН Джеймс Каріук зауважив, що «росію та Іран, які порушили резолюцію, схопили на гарячому, і тепер Москва вигадує аргументи, бо не може пояснити своїх дій».

Ідею проведення розслідування під егідою ООН підтримали також США, Албанія, Ірландія, Норвегія, Гана, Мексика, ОАЕ, Кенія (щонайменше 10 із 15 членів).

  • Німеччина передала Україні ще дві реактивні системи залпового вогню MARS II та чотири артилерійські установки Panzerhaubitze 2000.

Загалом наша держава отримала від ФРН уже 5 РСЗВ Mars II та 14 артустановок Panzerhaubitzen 2000. Крім того, за останній тиждень німці також передали нам два надводні дрони.

  • Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) передало 22 громадам України 100 генераторів. Це дасть можливість забезпечити роботу лікарень, шкіл, органів влади, якщо інфраструктура буде пошкоджена атаками рашистів.

В Агентстві додали, що від початку повномасштабної війни USAID передало українцям уже понад 700 генераторів.

  • Україна очікує надходження наступного траншу макрофінансової допомоги ЄС розміром 2,5 млрд євро у листопаді цього року.

«Ми з макрофінансової допомоги, яку підписали на 9 млрд, отримали 3 млрд. Наразі очікуємо 2,5 млрд у листопаді та 0,5 млрд – у грудні», – сказав міністр фінансів Сергій Марченко.

Щодо ще 3 млрд євро тривають внутрішні дебати в ЄС, у якій формі їх надати Україні.

  • Колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон розглядає можливість створення нової організації для підтримки України та відбудови зруйнованої війною економіки.

У розмові з журналістами один із друзів Джонсона назвав це "планом Маршалла для України". Він впевнений, що "Борис залучить багато грошей" від приватних донорів.

Як стало відомо, Джонсон відкрив офіс у Вестмінстері, де він сподівається заснувати фонд.

  • Уряд Франції передав четвертий від 24 лютого пакет допомоги для ДСНС України.

У складі цього пакету допомоги:

  • 7 пожежних машин,
  • 6 легкових спеціалізованих авто і 1 санітарний,
  • пересувний медпункт із радіологічним обладнанням,
  • 7 причепів із човнами
  • понад 70 тонн пожежного, аварійно-рятувального й медичного обладнання загальною вартістю майже 3 млн євро.
  • Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас повідомив про відправку в Україну 7 броньованих позашляховиків Toyota Land Cruiser 200 та іншої техніки.
  • У чеському місті Кладно місцевий суд засудив до тюремного строку блогерів Патріка Тушля та Томаша Чермака за образи на адресу українців.

Приводом для кримінальної справи про наклеп і розпалювання ненависті стали відео, в яких блогери ображали українців, що приїхали до Чехії, рятуючись від російської агресії.

  • Асоціація українців Люксембургу LUkraine asbl розпочала міжнародну кампанію зі збору коштів для закупівлі 112 карет швидкої допомоги та пожежних машин для України.

Основною метою кампанії "Ukraine is calling" є заклик до європейців взяти участь у зборі 10 мільйонів євро для підтримки українських служб швидкого реагування та невідкладної допомоги.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни
В тему