18 Жовтня 2022
Новини

Сили оборони відбили атаки окупантів на Харківщині, Луганщині, Донеччині: найголовніші новини 18 жовтня 2022

Сили оборони відбили атаки окупантів на Харківщині, Луганщині, Донеччині: найголовніші новини 18 жовтня 2022

Триває 237-й день героїчного протистояння українського народу в повномасштабній війні, розв’язаній рф.

  • Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках, разом з тим не залишає спроб вести наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках.
  • Українські захисники продовжують утримувати лінію фронту, а також контратакують окупантів, поступово звільняючи наші території або змушуючи ворога відходити на незручні позиції.
  • Як повідомляє Генштаб ЗСУ, за добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів: Огірцеве Харківської області; Білогорівка Луганської області; Новокалинове та Мар’їнка Донецької області.

Авіація Сил оборони України протягом доби завдала 20 ударів. Підтверджено ураження 13 районів зосередження озброєння та військової техніки, опорного пункту, а також 7 позицій зенітних ракетних комплексів противника. Крім того, підрозділи протиповітряної оборони збили 5 крилатих ракет.

Воїни ракетних військ і артилерії уразили два пункти управління, два райони зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, два об’єкти ППО та артилерії, два склади боєприпасів та інші військові цілі ворога.

 

Станом на ранок 18 жовтня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 65 850 (+530) осіб,
  • танків - 2 548 (+11),
  • бойових броньованих машин - 5 219 (+14),
  • артилерійських систем – 1 622 (+23),
  • РСЗВ – 372 (+6),
  • засобів ППО – 188 (+1),
  • літаків – 268,
  • гелікоптерів – 242,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1276 (+35),
  • крилатих ракет - 318 (+2),
  • кораблів/катерів - 16,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3 985 (+16),
  • спеціальна техніка - 144.

 

У Міністерстві оборони України повідомили, що зенітно-ракетний комплекс IRIS-T, який нещодавно було передано з Німеччини, уже став на бойове чергування і продемонстрував перші результати роботи в Україні.

  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, що удари російських окупантів по житлових районах Києва за допомогою безпілотних літальних апаратів свідчать про те, що російські сили віддають перевагу психологічному терору, а не відчутним досягненням на полі бою.

Також зазначається, що Євгеній Пригожин та пов'язані з ним соціальні мережі в рф усе частіше заявляють про неефективність традиційних російських військових інститутів та соціальні проблеми, що може побічно підірвати владу Кремля.

Крім того, експерти вважають, що влада Москви оголосила про завершення часткової мобілізації в місті 17 жовтня у спробі знизити критику москвичів через повідомлення про незаконну мобілізацію в місті.

 

ДІЯЛЬНІСТЬ ВЕРХОВНОЇ РАДИ

 

Сьогодні відбулося чергове пленарне засідання українського парламенту під час якого народні депутати розглянули такі законопроекти:

№8110

Проект Постанови про здійснення начальником Бердянської міської військової адміністрації Бердянського району Запорізької області повноважень, передбачених частиною другою статті 10 Закону України "Про правовий режим воєнного стану"

№8124

Проект Постанови про здійснення начальником Лисичанської міської військової адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області повноважень, передбачених частиною другою статті 10 Закону України "Про правовий режим воєнного стану"

№8128

Проект Постанови про здійснення начальником Токмацької міської військової адміністрації Пологівського району Запорізької області повноважень, передбачених частиною другою статті 10 Закону України "Про правовий режим воєнного стану"

№8132

Проект Постанови про Заяву Верховної Ради України про визнання Чеченської Республіки Ічкерія тимчасово окупованою російською федерацією і засудження вчинення геноциду чеченського народу

Народні депутати визнали Чеченську Республіку Ічкерія тимчасово окупованою росією й засудили геноцид чеченського народу.

№0148

Проект Закону про вихід України з Конвенції про транснаціональні корпорації

Наша держава виходить із ще однієї конвенції СНД. Цей документ був розроблений із метою розвитку виробничої кооперації між підприємствами держав-учасниць СНД.

№0158

Проект Закону про приєднання України до Конвенції про екстрадицію

Метою документа є створення правових підстав для видачі осіб, які, намагаючись ухилитися від відповідальності за вчинені злочини, переховуються на території однієї з країн-учасниць конвенції.

№8126

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2022 рік"

Документ передбачає збільшення військових видатків цього року на 387 млрд грн.

№6241 (за основу)

Проект Закону про Національну програму інформатизації

Документ розширює спрямування програми на вирішення низки основних завдань, зокрема застосування інформаційних та цифрових технологій в державному управлінні; безпеки інформаційної діяльності та кіберзахисту тощо.

№7735 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про судову експертизу" щодо удосконалення організаційно-управлінського забезпечення судово-експертної діяльності

Документ спрямований на забезпечення гарантій прав судових

експертів при притягненні їх до дисциплінарної відповідальності,

удосконалення нормативно-правової основи системи експертного

забезпечення правосуддя.

№8109

Проект Закону про внесення зміни до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" щодо особливостей призову на строкову військову службу та діяльності призовних комісій під час дії воєнного стану

Документ скасовує призов на строкову службу під час війни.

№7444

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення контролю за відпуском лікарських засобів

Документ посилює контроль за дотриманням порядку рецептурного відпуску лікарських засобів і забезпечує запровадження в Україні відпуску рецептурних лікарських засобів, зокрема наркотичних (психотропних), за електронним рецептом.

№8037 (за основу)

Проект Закону про хімічну безпеку та управління хімічною продукцією

Документ створює законодавче підґрунтя для імплементації в національне законодавство норм законодавства ЄС щодо виробництва особливо небезпечних хімічних речовин.

№7557

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування місцевої та добровільної пожежної охорони

Документ створює умови для формування підрозділів добровільної пожежної охорони.

№7433

Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та деяких інших законів України, щодо захисту прав фізичних осіб під час воєнного стану та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю

Документ змінює підхід до розрахунку кількості робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю.

№8076 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про благодійну діяльність та благодійні організації" щодо вдосконалення порядку включення благодійників – фізичних осіб до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ

Документ удосконалює порядок включення благодійників – фізичних осіб до Реєстру волонтерів.

№7607

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо формування та реалізації державної політики сфері захисту критичної інфраструктури

Визначається уповноважений орган із питань захисту критичної інфраструктури України.

№6097

Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального процесуального кодексу України щодо електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг

Гармонізація із ЄС електронної ідентифікації та довірчих послуг для цілей електронних транзакцій на внутрішньому ринку.

№8100

Проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів неефективної діяльності Державного агентства лісових ресурсів України, Державного агентства водних ресурсів України та Державної екологічної інспекції України, їх територіальних органів, підприємств, установ та організацій, що належать до сфери їх управління, які могли призвести до зменшення надходжень до державного та місцевих бюджетів

Створено ТСК з питань розслідування можливих фактів неефективної діяльності окремих державних агентств і їхніх структурних підрозділів. Комісію очолив народний депутат від «Слуги народу» Микола Тищенко. 

№7606 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до Законів України "Про громадянство України" та "Про забезпечення функціонування української мови як державної" щодо умов прийняття до громадянства України

Запроваджується як умова прийняття до громадянства складання іспитів з основ Конституції України, історії України та на рівень володіння державною мовою.

№7494 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо уточнення положень про відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження, скасування запобіжного заходу для проходження військової служби в умовах воєнного стану

Документ пропонує можливість відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження, у якому не завершено судове провадження.

№4048

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини

№4049

Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини

Обидва документи 4048 та 4049 передбачають механізм пом’якшення покарання у виді довічного позбавлення волі.

 

 

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • МЗС України ініціювало розірвання дипломатичних відносин з Іраном після того, як Іран став співучасником злочинів у нашій державі. Відповідна пропозиція винесена на розгляд Президента.

У вересні у відповідь перші удари дронів-камікадзе Україна понизила рівень дипломатичних відносин з Іраном: позбавила його посла акредитації та скоротила кількість дипломатичного персоналу іранського посольства в Києві.

У МЗС заявили, що надання Іраном зброї росії для ведення повномасштабної війни робить його співучасником агресії та воєнних злочинів на території України.

За останній тиждень рф завдала понад сотню ударів іранськими дронами-камікадзе по житлових будинках, електростанціях, очисних спорудах, мостах та дитячих майданчиках в низці українських міст.

МЗС закликало Тегеран негайно припинити постачання будь-якої зброї росії, інакше країна та її керівництво нестимуть найсуворішу відповідальність, «зокрема в межах міжнародних судових процесів щодо злочинів росії проти України».

  • Офіс Президента України дорікнув Міжнародному комітету Червоного Хреста за те, що той ігнорує прохання нашої держави відвідати її полонених в Оленівці.

Зараз Червоний Хрест не просто терпить порушення росіянами всіх норм міжнародного права, а й робить це мовчки. 17 жовтня представники МКЧХ не прибули на межу з тимчасово окупованою територією в Запорізькій області, де на них чекала українська делегація.  

Україна очікує й вимагає від Червоного Хреста належної рішучості в отриманні доступу до українських полонених в Оленівці. Адже саме для таких завдань і було створено організацію.

Українська сторона має всі підстави очікувати рішучих проактивних дій МКЧХ з імплементації його гуманітарного мандата, а також чіткої публічної позиції та комунікації всіх його дій, спрямованих на подолання найгострішого гуманітарного виклику у Європі.

Також в Офісі Президента закликали до активних кроків інші міжнародні організації та гуманітарних акторів, правозахисний мандат яких "не має дозволяти їм стояти осторонь і пасивно спостерігати, як росія продовжує скоювати найжорстокіші злочини сучасності".

  • Україна в ЮНЕСКО поставила питання про припинення міжнародними інституціями будь-якої співпраці з музеями рф.

Наша держава наполягає на тому, що плани окупаційного уряду евакуювати кримські музеї є черговим воєнним злочином росії, і ЮНЕСКО має зафіксувати ці спроби.

  • Україна буде наполягати, щоб у наступний пакет санкцій ЄС було включене ембарго на російські добрива.

Як заявила міністр економіки України Юлія Свириденко, у питанні санкцій Європа діє послідовно, але все ще недостатньо рішуче. Тільки повна заборона російського експорту може зупинити війну проти України.

  • Житловий фонд, лікарні, школи в неприфронтових громадах України готові до опалювального сезону майже на 100%.

В уряді повідомили, що наразі в підземних сховищах накопичено 14 млрд 135 млн метрів кубічних газу. Також підготовлені потужності для імпорту з країн ЄС у разі потреби. Вугілля на складах удвічі більше, ніж минулого року на цей самий період.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Путінський режим готує платформу для того, щоби повністю виправдовувати тих, хто захищає владу.

У Держдумі запропонували пом'якшити співробітникам поліції покарання за злочини. Депутати від КПРФ внесли законопроект про виключення статусу співробітника МВС з-поміж обтяжливих обставин злочину.

У разі ухвалення цього документа силовики матимуть набагато менше проблем у разі скоєння протиправних дій. Хоча й до цього часу кремлівський режим послідовно захищав своїх «орлів у погонах».

  • Експерти попереджають, що продовження росією війни до весни наступного року обернеться демографічною катастрофою. Спеціальний коефіцієнт народжуваності може опуститися до 1,2 дитини на жінку – це мінімум із 1999 року (7 років тому становив 1,78).

Переживши рекордну за 70 років смертність на рік пандемії, росія продовжує прискорюватися у вільному падінні в демографічну прірву.

Згідно з Росстатом, за січень-серпень кількість народжених у рф скоротилася ще на 6%, до 872,4 тисяч дітей, а відносний рівень народжуваності — 9 дітей на 100 тисяч осіб населення — став мінімальним із 2000 року.

Очікується, що «дно» народжуваності, встановлене наприкінці 1990-х, після пострадянського економічного хаосу, буде пробито наступного року.

  • Більш як половина росіян – 56% – зізналися в тому, що не мають заощаджень. Про це йдеться в опитуванні Всеросійського центру вивчення громадської думки.

З іншого опитування Центру випливає, що кожен п'ятий у росії втратив заощадження після початку війни. При цьому 43% зізналися, що грошей на чорний день у них взагалі не залишилося. 39% відзначили, що зовнішньополітичні події не мали істотного впливу на їхні скарбнички, примножити капітал змогли тільки 5%.  

  • З 1 січня по 15 жовтня 2022 року російський «Газпром» видобув 327,4 млрд кубометрів газу, що на 18% менше, ніж за аналогічний період торік.

Експорт газу до країн далекого зарубіжжя за вказаний період упав на 41,4% або на 63 млрд кубометрів.

Також на 5,2% зменшився попит на газ компанії із газотранспортної системи на внутрішньому ринку рф.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Парламент Естонії визнав російський режим терористичним і засудив анексію територій України.

«путінський режим, що загрожує ядерною зброєю, зробив росію найбільшою загрозою для світу як у Європі, так і в усьому світі», — йдеться у заяві.

Естонські депутати підтримали міжнародні розслідування щодо воєнних злочинів, скоєних на території України, і закликали судити винних у спеціальному міжнародному трибуналі.

  • Європейський парламент схвалив запит групи Європейських консерваторів і реформістів щодо включення до порядку денного пленарних засідань дебатів про визнання рф державою-спонсором тероризму.

Очікується, що резолюція буде обговорена й винесена на голосування в Європарламенті під час сесії 21-24 листопада.

  • Україна отримала 2 млрд євро макрофінансової допомоги від ЄС – це перший транш з пакету допомоги у 5 млрд євро.

Гроші допоможуть покрити нагальні бюджетні видатки, зокрема у соціальній і гуманітарній сферах.

  • Італія виділила новий пакет військової допомоги Україні, деталі якого не розкривають.

Про це рішення повідомив міністр оборони України Олексій Резніков, зазначивши, що допомога покращить спроможності для захисту від російської агресії.

  • Канада оголосила про запровадження додаткових санкцій проти росії. Безпосередньо йдеться про тих людей, які причетні до виправдання порушення прав людини з боку рф, поширення російської дезінформації та пропаганди – 34 осіб і телеканалу «Звєзда».

«Ці особи допомагають російському режиму в підриві принципів державного суверенітету та несуть відповідальність за поширення неправдивих наративів, які служать приводом для невиправданої війни російського режиму», – йдеться в заяві МЗС Канади.

До санкційного списку, зокрема, потрапили:

  • телеведуча Тіна Канделакі;
  • актор Владімір Машков;
  • актор Сєргєй Безруков;
  • актор Дмітрій Пєвцов;
  • помічник Путіна Владімір Мєдінскій;
  • спортивний коментатор Дмітрій Губернієв;
  • телеведуча Наїля Аскер-заде;
  • «воєнкор» Алєксандр Коц;
  • політолог Владімір Корнілов;
  • телеведучий Міхаіл Леонтьєв тощо.

У Відні розпочала роботу місія МВФ щодо України, робота триватиме до 20 жовтня включно.

У НБУ впевнені, що вдасться погодити нову програму, яка стане важливим етапом у відносинах із Фондом та сигналом іншим партнерам для розширення міжнародної допомоги Україні.

  • Міністерка оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт анонсувала, що до кінця 2022 року Україна отримає велику кількість раніше обіцяної військової техніки.

«Ще цього року будуть передані броньовані евакуаційні машини, броньовані машини Dingo, мостоукладні танки, додаткові гаубиці Panzerhaubitze 2000, додаткові реактивні системи залпового вогню, антидронні системи. Ми підтримуватимемо в питанні розмінування».

Ламбрехт додала, що Україна найбільше потребує засобів протиповітряної оборони та артилерію. Вона запевнила, що Берлін не має «червоних ліній» у питанні постачання Україні озброєнь, проте буде готовий надавати лише таку зброю, яка узгоджена в колі союзників.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Світ, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему