17 Жовтня 2022
Новини

Нова тактика ядерного шантажу від росіян

Нова тактика ядерного шантажу від росіян

Аналізуючи дії окупантів протягом останніх днів, можна зробити висновок про нову тактику ядерного шантажу з боку країни-терористки.

Про це пишуть в "Енергоатомі". НАЕК "Енергоатом" заявляє, що окупанти атаками на підстанції порушують роботу атомних електростанцій, а запобігати новим способам ядерного шантажу з боку рф можливо санкціями для "росатома", "росенергоатома" тощо.

"Аналізуючи дії рашистських окупантів протягом останніх днів, можна зробити висновок про нову тактику ядерного шантажу з боку країни-терористки. Упродовж останніх днів російські загарбники, обстрілюючи територію всієї України, навмисне цілили в підстанції, з’єднані високовольтними лініями зв’язку з українськими атомними електростанціями.

Хоча ці підстанції розташовані доволі далеко (160–200 км) від українських атомних станцій, проте внаслідок їх пошкодження відбувається відключення ліній зв’язку, через які передається електроенергія з АЕС в енергосистему України. Й у разі припинення роботи цих ліній зв’язку енергоблоки АЕС аварійно відключаються, відтак станції опиняються в режимі блекаута з включенням дизель-генераторів", - йдеться в повідомленні.

Як зазначає "Енергоатом", саме так уже вчетверте сталося на ЗАЕС 17 жовтня після обстрілу підстанції в Дніпропетровській області та вимкнення єдиної працюючої лінії 750 кВ. 

Також відбулися збої в роботі іншої лінії 750 кВ у напрямку Південноукраїнської АЕС. На станції відчули її відключення, але, на щастя, воно не мало негативних для АЕС наслідків.

"Вочевидь рашистські ядерні терористи серйозно розглядають такий сценарій ядерного шантажу задля нанесення українським атомним станціям ще більшої шкоди з непередбачуваними наслідками.

Реалізація подібного сценарію підтверджується також діями окупантів на Запорізькій АЕС. Останніми днями загарбники почали активно підвозити дизельне паливо на станцію, готуючись до її тривалої роботи в режимі блекаута, який може стати наслідком виведення з ладу української енергетичної інфраструктури, яка забезпечує зв’язок ЗАЕС із вітчизняною енергосистемою", - додають в "Енергоатомі".

Як наголошує "Енргоатом", створення безпекової зони навколо Запорізької АЕС є важливим кроком для ядерної та радіаційної безпеки, проте його буде недостатньо в умовах постійних обстрілів підстанцій та ліній електропередачі, дистанційно зв’язаних з атомними станціями.

Компанія закликає якнайшвидше вводити весь набір санкцій проти російської ядерної галузі, включаючи росатом, росенергоатом та інші підприємства, які напряму беруть участь у реалізації злочинних планів рф.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, запоріжжя
В тему