12 Жовтня 2022
Новини

Найголовніші події з війни в Україні за 12 жовтня 2022

Найголовніші події з війни в Україні за 12 жовтня 2022

Сьогодні 231-й день боротьби України у повномасштабній війні, розв’язаній путінським режимом.

  • Український контрнаступ не припиняється, хоча й проходить зараз у повільному режимі. Наше командування береже особовий склад і техніку, не кидаючи бездумно підрозділи вперед.

Така обережна тактика дає свої плоди – сили оборони України деокупують нашу землю, відтісняють ворога, знищують живу силу й техніку ворога, при цьому захоплюють значну кількість трофеїв, поповнюють свій боєкомплект і збільшують обмінний фонд новими полоненими.

  • Сьогодні в ОК «Південь» офіційно підтвердили звільнення від окупантів ще 5 населених пунктів на Херсонщині: Нововасилівка, Новогригорівка, Нова Кам'янка, Трифонівка, Червоне.
  • Сьогодні вранці на півдні держави Протиповітряна оборона за 18 хвилин збила щонайменше чотири ударні вертольоти російської армії.

Ймовірно, йдеться про Ка-52, які здійснювали підтримку вогнем піхоту армії рф на південному напрямку.

Один вертоліт упав на деокупованій від рашистів території, решта – за лінією фронту.

Бойова робота велась по ще двох гелікоптерах, тому є велика імовірність, що кількість підтверджених збитих вертольотів зросте.

  • Як повідомляє Генеральний штаб, противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на спробах зриву активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Разом із тим, намагається вести наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

Ворог продовжує порушувати норми Міжнародного гуманітарного права, закони і звичаї ведення війни, завдає ударів по критичній інфраструктурі та житлових районах.

Авіація Сил оборони завдала 27 ударів. Підтверджено ураження більш як 20 районів зосередження озброєння та військової техніки, а також 6 зенітних ракетних комплексів противника. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони збили 10 БпЛА.

Ракетні війська й артилерія уразили 3 пункти управління, 10 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки та 4 склади боєприпасів. У зону вогневого ураження також потрапили позиції ППО та РЕБ й інші військові цілі.

 

Станом на ранок 12 жовтня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 63380 (+270) осіб,
  • танків ? 2505 (+1),
  • бойові броньовані машини ? 5181 (+19),
  • артилерійські системи – 1507 (+11),
  • РСЗВ – 355 (+2),
  • засоби ППО – 182 (+1),
  • літаки – 268,
  • гелікоптери – 235,
  • БПЛА – 1129 (+15)
  • крилаті ракети – 315 (+20),
  • кораблі/катери – 15,
  • автотехніка та автоцистерни – 3927 (+11),
  • спеціальна техніка ? 136.

Найбільших втрат загарбники зазнали на Бахмутському й Авдіївському напрямках.

 

  • Експерти Інституту вивчення війни (ISW) заявляють, що призначення росією командувачем Суровікіна не призведе до подальшої «сиріїзації» російських операцій в Україні, тому що простір бойових дій в Україні принципово відрізняється від простору бойових дій у Сирії.

Аналітики наголошують, що росія не може здобути перевагу в повітрі, що і «виключає її здатність розпочати масштабні кампанії килимових бомбардувань по Україні, які вона проводила в Сирії».

«Дуже малоймовірно, що роль Суровікіна як командувача театру спричинить фундаментальну зміну російських повітряних і ракетних операцій в Україні, доки західні прихильники України продовжуватимуть постачати Києву протиповітряну оборону, необхідну для того, щоб запобігти Росії отримати перевагу в повітрі».

  • На думку міністра оборони Великої Британії Бена Воллеса, у путіна починає з’являтися розуміння, що рф більше не є наддержавою через низку невдач російської армії в Україні.

Глава британського Міноборони вважає, що російські сили програють в Україні через «свої військові можливості» та хибні «стратегічні припущення» свого керівництва.

«На кожному кроці вони недооцінювали Україну і переоцінювали росію. Але у путіна в загашнику є мільйони людей, яких він може запхати у м'ясорубку без правил, без поваги до людських життів, до невинних людей і цивільного населення».

Він додав, що в останні дні контрнаступ України в Херсонській області сповільнився, та вона все одно зберігає перевагу, тоді як росія «стикається з катастрофічною втратою бойового духу, поганим оснащенням, значним дефіцитом боєприпасів та політичною нестабільністю».

  • Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що українські війська за підтримки наданого Заходом озброєння змінили динаміку війни.

«У вересні ми всі спостерігали, як Україна досягла надзвичайних здобутків на полі бою. Незважаючи на нові напади путіна, українські сили змінили динаміку цієї війни. Вони звільнили сотні містечок від російської окупації та повернули тисячі кілометрів квадратних своєї землі. Ці перемоги належать українським солдатам. Проте безпекова допомога контактної групи, тренування та зусилля з підтримки були життєво важливими. Ми здійснили величезний прогрес, працюючи разом, і оскільки війна змінилась – змінилась і місія цієї контактної групи».

За словами глави Пентагону, напади росії лише посилюють рішучість союзників у допомозі України.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський розпорядився, щоб українські розвідники встановили всіх причетних осіб до масованої ракетної атаки на міста України.

«Окреме завдання для розвідки: встановити усіх, хто задіяний у цих ракетних атаках проти України, у схемах з іранськими дронами. Індивідуальна відповідальність терористів має бути так само, як і відповідальність держави-терориста. Працюємо заради цього».

  • Держава не буде підвищувати тарифи на газ, опалення та електроенергію, а субсидії будуть виплачуватися в повному обсязі.

Про це запевнили сьогодні на засіданні уряду.

Також 76 млрд грн виділять на програму з урегулювання заборгованості перед суб'єктами ринку природного газу відповідно до домовленості з головами міст і громад.

Це дасть змогу всім підприємствам газової галузі продовжувати роботу та стабільно виконувати свої зобов'язання перед усіма споживачами.

  • Міністерство інфраструктури України повідомляє, що в рамках «зернової ініціативи» 12 жовтня з портів Великої Одеси вийшли 9 суден з понад 150 тис тонн агропродукції.

Серед суден - балкер KLC ERCIYES, який доставить 11,5 тис тонн сої до Єгипту, балкер SIMAS - 13,4 тис тонн кукурудзи до Лівану, та танкер AGNES VICTORY - 42 тис тонн олії для Індії.

Загалом із моменту виходу першого судна з українським продовольством, 325 суден вивезли 7,2 млн тонн агропродукції з українських портів до країн Азії, Європи та Африки.

  • Україна з лютого вже отримала близько 19,4 млрд доларів фінансової підтримки від іноземних партнерів. До кінця цього року ми розраховуємо отримати 5 млрд євро від ЄС, 4,5 млрд доларів від США й 1,3 млрд доларів від МВФ.

«Ми продовжуємо повноцінно працювати, забезпечуючи всі пріоритетні видатки держбюджету, у тому числі завдяки винятковій допомозі партнерів зі США. Особливо вдячні за надання коштів у формі грантів, що дозволяє не збільшувати боргове навантаження», - сказав міністр фінансів Сергій Марченко.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Версія ФСБ про причетність Головного управління розвідки МО України до підриву Кримського моста не протрималася і пів дня.

Відразу після оприлюднення матеріалів експерти помітили, що надане рентген-фото автомобіля не відповідає тій фурі, яка була зафіксована на відео.

Крім того, в Міністерстві внутрішніх справ Грузії спростували твердження рф про нібито причетність грузинських громадян до вибуху на Кримському мосту. Також запевнили, що всі транзитні й нетранзитні вантажі проходять у Грузії митний контроль, і жодних підозрілих фактів зафіксовано не було.

Експерти-розслідувачі спільноти InformNapalm вважають, що на рентген-знімках, оприлюднених ФСБ, не видно вибухівки, оскільки її не було у вантажівці.

«Версію про вибух вантажівки цілеспрямовано розганяє саме ФСБ, щоби випадково не вийшли на них. Бо на розкадруванні видно, що не вантажівка стала причиною вибуху, а просто потрапила під засвітку вибуху. Також версія з вантажівкою не пояснює чому відірвалися 2 автодорожні прольоти мосту в різних місцях».

  • Російська двоходова комбінація з метою легалізації Північного потоку-2 почала реалізовуватися на найвищому рівні. Сьогодні путін заявив, що росія готова постачати в Європу газ вцілілою гілкою газопроводу.

Це саме те, про що казали представники України відразу після вибухів на нитках газопроводу. Тож путін фактично підтвердив, що єдиною державою, яка зацікавлена в диверсії на Північних потоках, є росія, якій відмовили в сертифікації та запуску Північного потоку-2.

Тепер рф лякає європейців і холодною зимою, і нестачею газу, і високими цінами на нього, тільки б вони погодилися на поставки. При цьому Газпром навіть обіцяє прокачувати додаткові обсяги.

Однак Європа вже не вірить росії, адже вона остаточно перетворилася на договоронездатну державу.

  • Сьогодні путін заявив, що росія не винна в тому, що європейці як у середньовіччя запасаються дровам на зиму.

При цьому він не уточнив, хто винен у тому, що в самій росії частка пічного опалення, за офіційними даними, складає:

  • у Єврейській автономній області - 39%,
  • Республіці Алтай - 39%,
  • Бурятії - 43%,
  • Забайкальському краї - 50%,
  • Тиві - 88%.
  • Російська пропаганда досі пишається підлими ракетними ударами по українських об’єктах енергетики та по вулицях мирних міст.

Тим часом українська влада вже зробила все для того, щоби максимально прибрати наслідки цього масованого обстрілу – країна залишається з електроенергією, підприємства відновлюються, а воронки на вулицях посеред міст оперативно прибирають.

Зокрема, у Києві та Дніпрі вже повністю ліквідували наслідки влучань ракет у дороги й навіть постелили новий асфальт.

Тим часом глибинка росії продовжує жити в розрусі, занепаді, без газу, водопроводу, зручностей, достойної зарплати та перспектив у майбутньому. Усе це їм замінив телевізор із соловйовими, сімонянами та скабєєвими.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що на зустрічі міністрів оборони країн Альянсу та коаліції формату «Рамштайн» топтемою будуть постачання систем протиповітряної оборони Україні.

«Ми обговорюватимемо, як різко збільшити підтримку України. Топпріоритетом будуть більшої кількості систем ППО для України… Ми зустрінемося з міністром оборони Олексієм Резніковим. Меседж від союзників НАТО буде такий: ми стоїмо разом з Україною і підтримуємо її, ми готові до довгострокового шляху і підтримуватимемо її стільки, скільки потрібно».

  • Сьогодні відбулося шосте засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн».

Міністр оборони США Ллойд Остін на початку заходу зазначив, що союзники України надалі підвищуватимуть її оборонні можливості для боротьби з росією.

«Ми зробили значний прогрес, працюючи разом, і зі зміною війни змінилася і місія цієї групи. Ми зустрілися минулого місяця, щоб підтримати Україну у довгостроковій перспективі. І це те, що ми робимо. Ми продовжуватимемо підвищувати оборонні можливості України для сьогоднішніх потреб й у тривалому шляху».

  • Міністерство оборони Німеччини повідомило, що найближчими тижнями Україна отримає ще більше реактивних систем залпового вогню MARS II та самохідних артилерійських установок PzH 2000.

Нідерланди передадуть Україні додаткових зенітних ракет вартістю 15 мільйонів євро для посилення захисту неба.

  • Україна отримає новий пакет військової допомоги від Канади на 47 мільйонів доларів.

Ідеться про 500 тисяч одиниць зимового одягу та обладнання. Також артилерійські снаряди на суму 15,2 мільйона доларів. Ще 2 мільйони доларів виділять на забезпечення супутникового зв’язку.

  • Франція передасть ЗСУ три установки залпового вогню LRU MLRS (це модифікація системи M270) із 12 наявних на озброєнні.
  • Міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що зі США в Україну прибули ще чотири високомобільні артилерійські ракетні системи HIMARS.

Міністр також офіційно підтвердив, що Україна отримала з Німеччини першу систему протиповітряної оборони IRIS-T.

  • Німеччина у співпраці з Данією та Норвегією передасть Україні 16 самохідних гаубиць Zuzana-2.

Також Берлін має намір передати 130 систем опалення та 36 медичних транспортерів.

Окремо до цього Німеччина поставить в Україну 100 000 аптечок та 405 000 сухпайків.

З міркувань безпеки федеральний уряд не надає детальної інформації про способи та дати постачання допомоги.

  • Посли країн Євросоюзу схвалили створення військової місії ЄС щодо надання допомоги Україні зі штаб-квартирами у Німеччині та Польщі.

У понеділок створення місії мають схвалити міністри закордонних справ країн ЄС.

  • Швейцарія приєдналася до санкції ЄС і додала до санкційного списку понад 30 фізичних та юридичних осіб з росії через нещодавню спробу анексії рф частини території України.

Тепер швейцарський санкційний список відповідає списку ЄС.

  • У 50 країнах відбудуться мітинги в рамках Всесвітньої компанії #DefendingUkraine до Дня Захисників України.

Організатори повідомили, що з 14 по 16 жовтня планують провести понад 50 мітингів по всьому світу.

Метою компанії є донести важливість незалежності України, зберегти її та відновити цілісність країни завдяки перемозі над країною-агресором.

  • Чехія з 25 жовтня заборонить в'їзд до країни росіянам з туристичними шенгенськими візами. Держава приєднається до Польщі, Фінляндії та країн Балтії, які також не пускають до себе туристів з рф.

Під заборону потраплять і студентські візи.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему