12 Жовтня 2022
Новини

Обстріл підстанції на Дніпропетровщині: ЗАЕС повністю знеструмлена

Обстріл підстанції на Дніпропетровщині: ЗАЕС повністю знеструмлена
Запорізька атомна електростанція повністю опинилася знеструмленою через обстріл росіянами 12 жовтня підстанції у Дніпропетровській області.

Про це повідомляють «Енергоатом» та директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Підстанцію «Дніпровська» обстріляли приблизно о 8:59. Внаслідок цього аварійно відімкнулася лінія зв'язку 750 кВ «ЗАЕС-Дніпровська».

На Запорізькій АЕС автоматично ввімкнулися дизель-генератори. Крім того, «Енергоатом» підготував та відправив на станцію чергову партію дизельного пального, але станом на 10:00 окупанти не пропускають колону автівок.

Гроссі зазначив, що це вдруге за п'ять днів ЗАЕС втрачає зовнішнє живлення.

«Ця неодноразова втрата зовнішнього електроживлення ЗАЕС викликає глибоке занепокоєння і наголошує на нагальній потребі в ядерній безпеці та безпековій зоні навколо майданчик», — написав гендиректор МАГАТЕ.

Нагадаємо, внаслідок обстрілів російських військ вночі 8 жовтня  пошкодили і відімкнули останню лінія зв'язку Запорізької АЕС. Станція була повністю знеструмленою, тож в автоматичному режимі ввімкнулися дизель-генератори. Наявних запасів дизельного пального для роботи генераторів у чинному режимі вистачить на 10 діб.

В «Енергоатомі» наголошують: потрібен ремонт і відновлення роботи ліній зв’язку ЗАЕС з енергосистемою. Зараз плани щодо ввімкнення енергоблоків в умовах обстрілів і пошкодження всіх ліній є нереальними.

У ніч проти 11 вересня на ЗАЕС зупинили останній робочий енергоблок №6, який до цього часу живив власні потреби станції. Тож усі блоки АЕС перевели в найбільш безпечний стан — холодний зупин.

Зараз електроенергія, яка необхідна для охолодження реактора та інших важливих функцій безпеки на ЗАЕС, надходить на станцію ззовні від енергосистеми України. Президент «Енергоатому» Петро Котін заявляв, що на ЗАЕС планують перезапустили два реактори найближчими днями через наближення холодів.

На станції продовжують працювати українські фахівці, попри присутність представників «росатому» та російських окупантів. За ситуацією на ЗАЕС також спостерігають представники МАГАТЕ, які регулярно звітують про обстріли станції та напружену ситуацію.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, запоріжжя, дніпро
В тему