11 Жовтня 2022
Новини

Наші ППО знищили 32 повітряні цілі ворога: 11 жовтня 2022

Наші ППО знищили 32 повітряні цілі ворога: 11 жовтня 2022

Триває 230-й день героїчного опору українського народу повномасштабному  вторгненню з боку російської федерації.

  • Не досягаючи успіху на полі бою, ворог продовжує завдавати ракетних ударів та застосовувати ударні БпЛА для ураження критичної інфраструктури і житлових районів міст нашої країни.

Протягом поточної доби наші підрозділи протиповітряної оборони знищили на різних напрямках 32 повітряні цілі ворога. Це 21 крилата ракета та 11 безпілотних літальних апаратів.

  • Як повідомили в Генштабі ЗСУ, за поточну добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах 6 населених пунктів – Миколаївка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Майорськ та Первомайське.

Підтверджено ураження району зосередження живої сили та військової техніки противника у Херсонській області. За наявною інформацією, знищено до ста окупантів та близько тридцяти одиниць озброєння та військової техніки.

У Запорізькій області Силами оборони за попередні дні уражено зенітний ракетний комплекс С-300, до десяти одиниць військової техніки та близько шістдесяти військовослужбовців російських окупаційних військ.

  • Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала два удари по районах зосередження озброєння та військової техніки противника.
  • Ракетні війська й артилерія уразили один пункт управління, дев’ять районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, п’ять систем протиповітряної оборони та чотири склади з боєприпасами.

 

Станом на ранок 11 жовтня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 63110 (+240) осіб,
  • танків ? 2504 (+9),
  • бойові броньовані машини ? 5162 (+13),
  • артилерійські системи – 1496 (+10),
  • РСЗВ – 353,
  • засоби ППО – 181,
  • літаки – 268 (+1),
  • гелікоптери – 235,
  • БПЛА – 1114 (+17),
  • крилаті ракети – 295 (+46),
  • кораблі/катери – 15,
  • автотехніка та автоцистерни – 3916 (+8),
  • спеціальна техніка ? 136.

Найбільших втрат загарбники зазнали на Бахмутському, Авдіївському та Краматорському напрямках.

 

  • Видання Forbes підрахувало, що масовані обстріли росіян по всій території України 10 жовтня обійшлися окупантам у близько 400-700 млн доларів.

росія за день випустили по нашій території 84 крилаті ракети та 24 безпілотники. Українські війська збили понад половину ракет — 45 штук і 13 БПЛА.

Широкий діапазон вартості зумовлений тим, що поки невідома точна кількість ракет кожного типу. Повідомлялося про типи ракет, які було випущено: Х-101, Х-555, Калібр, Іскандер, С-300, Торнадо-С.

  • Британська розвідка не вірить в успіх новопризначеного російського командувача так званої «спецоперації» генерала Сєргєя Суровікіна.

«Призначення Суровікіна, ймовірно, відображає зусилля російської спільноти національної безпеки щодо покращення проведення операції. Однак йому, ймовірно, доведеться конкурувати з дедалі більше фракційним російським Міноборони, який має мало ресурсів для досягнення політичних цілей, поставлених перед ним в Україні»

  • Керівник Центру урядового зв’язку Великої Британії (GCHQ) Джеремі Флемінг стверджує, що у росіян закінчуються боєприпаси після місяців виснажливих боїв в Україні. Сили Москви виснажені, а нещодавня мобілізація свідчить про ознаки відчаю.

«Ми знаємо, і російські командири на місцях знають, що їх запаси і боєприпаси закінчуються. До неминучої військової перемоги росії, про яку говорила їх пропагандистська машина, далеко, і ясно, що сміливі дії України на полі бою і в кіберпросторі переламали ситуацію»..

  • Сьогодні Україні вдалося провести ще один обмін військовополоненими. З російського полону звільнено 32 воїнів. Також вдалося повернути тіло ізраїльтянина Дмитра Фіалки.

Серед звільнених – офіцери, сержанти та солдати ЗСУ. Усі вони були у місцях, де тривали жорсткі бойові дії. Багато з цих людей вважалися зниклими безвісти.

  • Українська влада продовжує надзвичайно складну, але вкрай необхідну роботу з повернення тіл наших полеглих героїв.

Сьогодні Україна повернула тіла 62 полеглих захисників, зокрема і з окупованої Оленівки на Донеччині.

Загиблі герої будуть віддані землі з дотриманням усіх воїнських почестей.

  • В Україну вдалося повернули 37 дітей, яких росіяни депортували з Харківщини. Влітку їх незаконно вивезли з тимчасово окупованої території.

Наразі діти перебувають на Закарпатті у шелтерах для внутрішньо переміщених осіб

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

«Росія хоче спровокувати хаос в Україні й в усьому демократичному світі й тому використовує все: від ракетних ударів до захоплення атомної станції, погроз радіаційною катастрофою, від диверсій проти інфраструктури у Європі до свідомої спроби знищити енергооб?єкти України. Знищити всі. Все це ми повинні з вами зупинити».

Президент запропонував світовим лідерам українську формулу миру, щоб у держави-терориста не залишилося жодного шансу.

Перший пунктоборонна підтримка. Повітряний щит для України. Це частина гарантій безпеки, які є елементом нашої формули миру.

Коли Україна отримає достатню кількість сучасних та ефективних систем ППО, ключовий елемент російського терору – ракетні удари – перестане працювати.

«Важливо, щоб ми мали достатню кількість ракет до наданих систем ППО і ПРО і щоб ці системи були інтегровані з нашою системою оборони. Я просив би, щоб наші міністри оборони обговорили це завтра у форматі «Рамштайну».

Другий пункттериторіальна цілісність України. Цей елемент логічно поєднується з третім пунктом – із покаранням, що є невід?ємним елементом будь-якої формули миру.

«Захист територіальної цілісності України – це захист усього міжнародного правопорядку, починаючи зі Статуту ООН… росія має бути повністю ізольована й покарана. Покарана і політично, і санкційно».

«Мир можливий не просто тоді, коли є мир з одним сусідом, а коли він – з усіма сусідами. І я хочу звернути увагу на одну країну. Територія Білорусі вже застосовується для ударів по Україні. І зараз бачимо більшу загрозу. росія намагається прямо втягнути Білорусь у цю війну, розігруючи провокацію з тим, що ми нібито готуємо удар по цій країні. Опосередковано вона вже втягнула їх. А прагне втягнути безпосередньо».

«Щоб повністю зняти цю провокацію, щоб зняти ці наративи, які звучать від Лукашенка, щоб зняти навіть припущення щодо будь-якої загрози нібито від нас, ми пропонуємо своє рішення. На кордоні України й Білорусі може бути розміщена місія міжнародних спостерігачів для моніторингу безпекової ситуації. Формат може бути опрацьований нашими дипломатами».  

  • Центр національного спротиву повідомляє, що російські державні організації, які вивчають суспільну думку в рф, отримали термінове завдання на проведення опитування щодо повернення Криму під контроль України.

Одним з ключових пунктів опитування є запитання: «Чи готові росіяни воювати з Україною в разі втрати контролю над Кримом?»

Опитування проводиться на фоні вибуху на Кримському мосту. Зазначається, що ця подія та останні успіхи ЗСУ підірвали ілюзію про «мир і стабільність» на півострові.

Крім того, у Москві занепокоєні активізацією підпілля у Криму та незадоволенням населенням через мобілізацію.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Росія втратила близько 60% ринку морських продажів нафти в Європі після того початку повномасштабної війни.

Як пише Bloomberg, рф практично повністю втратить цей ринок за вісім тижнів, а останні санкції сильно ускладнять перенаправлення потоків в інші країни.

Танкери, що перевозять російську нафту, тепер змушені витрачати в 10 разів більше часу на доставку кожного вантажу в Індію, ніж раніше на доставку вантажу в Польщу.

  • Російські медіа пишуть про те, що в Ростовській області оголосили про другу хвилю мобілізації.

Про три хвилі призову раніше розповідали у військкоматах Омська та Красноярського краю.

Очевидно, путінському режиму вже не вистачає того гарматного м’яса, яке відправляють на передову без підготовки та важкого озброєння.

За повідомлення ЗСУ, парші хвилі мобілізованих уже потрапили під прес наших сил оборони. Ті, кому вдалося вижити, здаються в полон.

За словами таких полонених, російські військові інструктори готували їх протягом 2 днів, таких людей тільки умовно можна назвати військовими. Від моменту мобілізації до потрапляння в полон у декого пройшло 12-15 днів.

  • .

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Президент Володимир Зеленський провів продуктивну розмову з американським лідером Джо Байденом, зокрема про системи протиповітряної оборони для України.

«ППО нині – пріоритет №1 у нашій оборонній співпраці. Також потребуємо лідерства США для жорсткої позиції G7 та підтримки нашої резолюції ГА ООН», - зазначив глава Української держави.

Під час розмови Байден засудив ракетні удари росії по Україні й висловив співчуття рідним і близьким загиблих та поранених у результаті цих безглуздих атак.

«Президент Байден пообіцяв продовжувати надавати Україні підтримку, необхідну для її захисту, включаючи передові системи протиповітряної оборони», - йдеться у заяві Білого дому.

  • Європейські ЗМІ пишуть, що в ЄС почалася робота над новим пакетом санкцій проти росії – дев’ятим від початку повномасштабного вторгнення в Україну.

Обмеження можуть стосуватися конфіскації активів рф, заборони на продаж власності й інші деталі, які розглядалися в попередніх раундах санкцій.

Крім того, повідомляється, що Білорусь може знову стати об’єктом санкцій, оскільки її було повністю виключено з восьмого санкційного пакета ЄС.

  • Видання Spiegel пише, що Німеччина вже передала Україні перший із чотирьох обіцяних зенітно-ракетних комплексів IRIS-T SLM.

За інформацією журналістів, передача відбулася у вівторок поблизу польсько-українського кордону.

Постачання наступних трьох систем планується наступного року.

  • Нова Зеландія запровадила санкції проти 51 російського бізнесмена та 24 посадовців, пов'язаних з окупованими територіями України.

До санкційного списку, зокрема, потрапили голова правління "Газпромбанку" Андрій Акімов; співвласник "Лукойла" Вагіт Алекперов; гендиректор "Газпром нафти" Олександр Дюков; екс-голова ради директорів корпорації АФК "Система" Володимир Євтушенков; президент ГМК "Норільський нікель" Володимир Потанін; гендиректор "Росатому" Олексій Лихачов та інші.

  • Канада направить до Польщі додатково 40 бойових інженерів та саперів для допомоги у навчанні українських солдатів та офіцерів у рамках зобов'язання щодо збільшення військової допомоги Україні
  • В ООН розглядають можливість продовження "зернової ініціативи" на рік.

Термін дії угоди, яка була укладена на 120 днів за посередництва ООН та Туреччини про можливість експорту українського зерна з портів Великої Одеси, завершується наприкінці листопада.

Президент асамблеї ООН Чаба Кьорьоші високо оцінив роботу "зернової угоди", за допомогою якої було експортовано близько 7 млн тонн зерна.

  • Видання Politico з посиланням на європейських чиновників пише, що ЄС планує протягом 2023 року щомісяця надавати Україні близько $1,5 млрд.

Деталі цієї допомоги – загальна сума, частка грантів та позик – ще обговорюються. Вони стануть відомими вже наступного тижня або напередодні конференції з відновлення України у Берліні 25 жовтня.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему