10 Жовтня 2022
Новини

росіяни пограбували майже 40 українських музеїв

росіяни пограбували майже 40 українських музеїв

Майже з 40 українських музеїв російські окупанти вивезли експонати.

Збитки внаслідок пограбування та руйнування культурних об’єктів оцінюються у сотні мільйонів доларів. Про це заявив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко в інтерв'ю Associated Press.

Ткаченко зазначив, що ставлення окупантів до української культурної спадщини є воєнним злочином. Зокрема відомо, що з Мелітопольського міського краєзнавчого музею росіяни вивезли гунську діадему, яка є одним із цінних світових артефактів.

З музеїв Маріуполя російські військові викрали понад 2000 експонатів. Серед викраденого – старовинні ікони, унікальний рукописний сувій Тори, 200-річна Біблія. Крім цього, загарбники вивезли роботи художників Архипа Куїнджі та Івана Айвазовського.

Варто також зауважити, що станом на 9 жовтня ЮНЕСКО підтвердило пошкодження унаслідок обстрілів 199 історичних об’єктів у 12 регіонах України.

Нагадаємо, у ніч на 7 травня у Сковородинівці на Харківщині внаслідок ракетного удару рф почалася пожежа в літературно-меморіальному музеї Сковороди.

Раніше повідомляли, що для відновлення таких об'єктів, як Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди у Сковородинівці Харківської області, Мінкультури планує шукати прямих донорів або шефів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, культура, музеї
В тему