4 Жовтня 2022
Новини

Наші Сили оборони продовжують контрнаступальні дії: 04 жовтня 2022

Наші Сили оборони продовжують контрнаступальні дії:  04 жовтня  2022

Сьогодні 223-й день героїчної боротьби українського народу проти повномасштабного вторгнення з боку росії.

  • Наші Сили оборони не дають ворогові оговтатися і продовжують контрнаступальні дії. Окупанти не мають шансів закріпитися й вибудувати серйозну лінію оборони. До того ж практично на всіх напрямках загарбники скаржаться на відсутність достатньої кількості боєкомплекту, підтримки артилерії та серйозні проблеми з бронетехнікою.

Водночас у соцмережах уже з’явилися фото й відео захоплених нашими бійцями російських Т-62, нещодавно знятих із консервації. Здебільшого ворог просто кидає ці застарілі танки й утікає.

  • 4 жовтня у соцмережах з’явилася низка відео з нових звільнених населених пунктів у Херсонській області. Захисники повідомляють про деокупацію Давидового Броду, Старосілля, Архангельського, Великої Олександрівки.

Також українські військові звільнили ще два населені пункти у Харківській області – села Богуславка та Борівська Андріївка.

Над адміністративними будівлями в цих населених пунктах підіймають українські прапори, а місцеве населення радо вітає наших героїв.

Сили оборони України впевнено просуваються в напрямку Херсона, водночас російські пропагандисти все активніше кажуть про наближення катастрофи, адже всі мости через Дніпро зруйновані, а поромні переправи перебувають під вогневим контролем ЗСУ.

Тим часом російське Міноборони через пропагандистські канали поширює інформацію про чергове заплановане «перегрупування» підрозділів.

Українські військові сподіваються на чергові «кроки доброї волі», але докладають максимум зусиль, щоби їх пришвидшити.

  • Російська пропагандистська машина наразі намагається адаптуватися до нових умов і змінює риторику. Поки використовується прийом применшення в очах росіян значення звільнених ЗСУ населених пунктів.

Лиман називають не дуже важливим стратегічним містом, аудиторію готують до того, що і втрата Кремінної, Сватового не буде критичною.

  • Генштаб ЗСУ повідомляє, що за поточну добу наші воїни відбили атаки загарбників в районах 10 населених пунктів – Майорськ, Виїмка, Спірне, Озерянівка, Зайцеве, Бахмут, Бахмутське, Веселе, Первомайське та Новомихайлівка.

Ракетні війська й артилерія за поточну добу уразили пункт управління і 2 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки окупантів.

Наша авіація завдала 12 ударів. Підтверджено ураження 2 опорних пунктів, 8 місць зосередження озброєння та військової техніки, а також 2 зенітних ракетних комплексів противника.

 

Станом на ранок 4 жовтня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 60 800 (+370) осіб,
  • танків ? 2 424 (+44);
  • бойових броньованих машин ? 5 018 (+27);
  • артилерійських систем – 1 407 (+2);
  • РСЗВ – 340 (+2);
  • засоби ППО ? 177 (+1);
  • літаків – 266 (+1);
  • гелікоптерів – 228,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1028 (+2);
  • крилаті ракети ? 246;
  • кораблі /катери ? 15;
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3 823 (+12);
  • спеціальної техніки – 131.

Найбільших втрат загарбники зазнали на Краматорському та Бахмутському напрямках.

 

  • У Головному управлінні розвідки Міноборони повідомляють, що відправлені на війну до України російські солдати масово здаються у полон. За останні кілька тижнів на гарячі лінії надійшло понад 2000 звернень окупантів.

Сплеск звернень спостерігався після успішного контрнаступу ЗСУ на Харківщині й після оголошення часткової мобілізації в рф.

«Почали дзвонити вже не просто солдати, які перебувають на території України в рамках окупаційної армії, а й ті, яких або тільки мобілізували, і вони ще на території рф, або їхні родичі, або навіть люди, які підозрюють, що можуть бути мобілізовані, і про всяк випадок уточнюють інформацію».

  • Недобитки мобілізованих із Луганської області, які змогли вирватися з Лиману, скаржаться, що їх російське командування кинуло напризволяще, не дають техніки, їжі й навіть не хочуть десь розмістити. Зараз близько 200 осіб уже протягом кількох днів перебувають у Щасті просто неба, гріються біля вогнів на околиці міста.

Люди хочуть скласти зброю й поїхати додому.

  • Аналітики американського Інституту вивчення війни повідомляють, що елітні підрозділи армії рф не можуть стримати український контрнаступ у Херсонській та Харківській областях.

Експерти відзначають, що російські угруповання на півночі Херсонської області та на Лиманському фронті складалися в основному з підрозділів, які до війни вважалися одними з найкращих.

«Їхні очевидні невдачі утримати територію під час великих українських контрнаступальних дій узгоджуються з попередньою оцінкою ISW про те, що навіть найелітніші російські війська дедалі більше деградують, оскільки війна триває. Це явище стало помітно також у розгромі 4-ї танкової дивізії 1-ї гвардійської танкової армії у Харківському контрнаступі».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський визнав нікчемними укази глави держави-агресора путіна щодо визнання «незалежними» Криму, так званих «ЛНР» та «ДНР» і Запорізької та Херсонської областей України.

Відповідний документ розміщено на офіційному порталі Офісу Президента.

Таким чином визнано нікчемними також будь-які рішення на виконання указів російського диктатора.

  • Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО, яким передбачена відмова від переговорів із путіним.

Рішення РНБО  містить п'ять положень:

  • констатовано неможливість переговорів із Путіним;
  • схвалено звернення Зеленського, голови Ради Руслана Стефанчука та прем'єра Дениса Шмигаля до НАТО;
  • Кабміну доручено підготувати пропозиції багаторівневої системи гарантій безпеки України;
  • Кабміну доручено збільшити постачання військово-технічної допомоги Україні;
  • Верховній Раді рекомендовано прискорити ухвалення законопроєктів про санкційне й інше реагування на російську ескалацію.
  • Протягом трьох місяців українці та громадяни з 76 країн світу жертвують на «Армію дронів» для ЗСУ. У межах цього проекту Мінцифри спільно з Генштабом та Держспецзв’язку домовилася про закупівлю 986 безпілотників за 1,9 млрд грн.

Це сучасні, високотехнологічні, ударні, зі штучним інтелектом та вбудованим тепловізором дрони й безпілотники: UkrJet, Skyeton, Fly Eye 3.0, WARMATE 3.0, PENGUIN C-MIL Mk 2 UAS, SKIF, Flirt Cetus, DJI Matrice RTK 300, DJI Mavic 3, Autel evo 2.

Частина з них уже на фронті, а решта буде відправлена невдовзі.

  • Глава Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що найближчим часом жителів Луганщини проситимуть евакуюватися через контрнаступ ЗСУ.

«Будемо звертатися до людей із проханням виїхати з великих міст в інші населені пункти, де можна перечекати контрнаступ. У великі міста, такі як Рубіжне, Лисичанськ і Сєвєродонецьк, після деокупації ми не будемо вільно пускати людей. Опалювальний сезон там неможливо забезпечити – усе розбито. Навіть при всіх фінансових можливостях відновлення опалення займе кілька місяців… залишатися на зиму не можна».

  • Україна у вересні експортувала 9,66 мільйона тонн різних вантажів — це на 32% більше ніж у серпні. А також це найбільший показник із початку повномасштабної війни росії.

Як повідомляє Мінекономіки, у вересні експорт у грошовому еквіваленті становив 4,14 мільярда доларів, у серпні – 3,36 мільярда доларів.

Найбільше у вересні експортували зернові, соняшникову олію, електроенергію та продукцію гірничо-металургійного комплексу.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Менш ніж за два тижні після оголошення мобілізації росію покинуло від 700 тисяч до мільйона людей.

Про це повідомило видання Forbes. При цьому джерела зазначають, що поки незрозуміло, який відсоток людей виїхав із країни з туристичною метою.

Раніше ЗМІ наводили цифру майже 200 тисяч росіян, які виїхали за тиждень після оголошення про мобілізацію до Грузії, Казахстану та Фінляндії. На початку вересня, ще до оголошення часткової мобілізації, Росстат заявляв, що з початку року з РФ виїхали 419 тисяч осіб – удвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Як зазначають експерти, основна маса тих, хто тікає від путінської мобілізації, - це найбільш працездатні люди – чоловіки, віком до 40 років.

  • Журналісти помітили у кабінеті Рамзана Кадирова лімітовану дизайнерську боксерську грушу від Louis Vuitton за $175,000.

Особливо цинічним у цій ситуації є те, що в цей момент глава республіки обговорював, чим допомогти сім'ям загиблих в Україні чеченців.

Загалом представники регіональної влади в рф своїми ініціативами підтверджують абсурдність путінської мобілізації та загалом війни в Україні.

У Туві за кожного мобілізованого дають барана, а в Сахалінській області сім'ям мобілізованих пообіцяли по 5 кг замороженої риби.

З таких ініціатив уже сміються навіть самі росіяни, оскільки розуміють, що влада показує людям справжню ціну «гарматного м’яса». Самі ж чиновники живуть у достатку й не збираються їхати помирати за путіна. 

  • Війна в Україні та санкції продовжують «з'їдати» заощадження росіян: про скорочення накопичень заявив кожен п'ятий (21%). Про це йдеться в опитуванні Всеросійського центру вивчення громадської думки.

43% респондентів зізналися, що грошей на чорний день у них взагалі не залишилося.

Про те, що «накопичень не було і немає», заявили 34% опитаних.

Найбільше постраждали громадяни 25–34 років – серед них накопичення втратили більш як третина (34%).

  • Російські типографії опинилися на межі виживання. Через санкції у них практично не залишилося обладнання та запчастин. 90% техніки завозилося з Європи, Канади та Японії.

Зараз під санкції потрапило навіть вживане обладнання, зокрема друкарські машини та лінії вставки твердої палітурки.

Так званий паралельний імпорт майже не допомагає – за його допомогою можна отримати запчастини лише для певної кількості обладнання.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Міжнародна фінансова корпорація (IFC) надає Україні 25 млн євро на ремонт муніципальних будівель для розміщення в них внутрішньо

Проект розпочнеться зі Львова, де станом на вересень знайшли прихисток близько 245 тисяч ВПО.

  • Франція передасть Україні ще одну мобільну ДНК-лабораторію для розслідування воєнних злочинів, вчинених російською федерацією у Харківській області.
  • Естонія передала українським військовим конфісковані дрони, які купив далекобійник із Пскова для російської армії.

Прокуратура Естонії визнала купівлю дронів «участю або підтримкою акту агресії іноземної держави».

  • Прем’єр-міністр Франції Елізабет Борн анонсувала проведення в Парижі конференції з відновлення України.

«У прийдешні місяці ми організуємо економічну конференцію з українською владою для мобілізації наших компаній».

  • Європейський Союз виділив Україні 29 млн євро для протидії загрозам у кіберпросторі та цифровому просторі.

Із цих коштів 10 млн євро використано для закупівлі обладнання й програмного забезпечення для цифрової безпеки та надання іншої відповідної підтримки, а решта 19 млн євро призначені для підтримки стійкої цифрової трансформації.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему

Останні матеріали