3 Жовтня 2022
Новини

Керував «привидами Києва»: в Бучі попрощаються з полковником ЗСУ

Керував «привидами Києва»: в Бучі попрощаються з полковником ЗСУ

В останню путь 3 жовтня проводять полковника ЗСУ Михайла Матюшенка, який командував пілотами «привидами Києва» та загинув у бою над Чорним морем.

Про це повідомив мер Бучі Анатолій Федорук у Facebook.

Полковник Михайло Матюшенко із позивним Дід, який очолював групу льотчиків – «привидів Києва» загинув у червні над Чорним морем, але його тіло змогли повернути додому лише 2 жовтня.

Як розповів мер Бучі, Матюшенко керував багатьма типами військових та цивільних літаків, служив у різних військових частинах, до війни працював керівником однієї з українських авіакомпаній.

«Свій безцінний досвід роботи Михайло Матюшенко – позивний «Дід» – передавав молодшому поколінню. І лише тепер ми маємо право розказати правду: «Привид Києва» очолював льотчик з Бучі», – написав Федорук.

За його словами, із приходом полковника Матюшенка до керівництва 40 бригада тактичної авіації не зазнавала втрат у повітрі. Усі пілоти з «Київських привидів» поверталися живими.

«В одну із ночей Дід кинувся у повітряний бій на Л-39, імітуючи атаку МіГ-29 на пару Су-30. І що ви думаєте? Вони відступили!» – розповіли колеги Матюшенка.

Пізніше полковник вирішив посилити південний та східний фронти.

«Коли Дід дізнався про безповоротні втрати підготовлених екіпажів бомбардувальників, рішення було прийнято. Так почалася нова операція. Для Михайла Матюшенка це була остання місія. Він не повернувся з чергового вильоту, і його довго шукали», – написав Федорук.

Тіло загиблого льотчика вдалося повернути до рідної Бучі. Прощання з полковником відбудеться у понеділок, 3 жовтня, о 14:00 на Алеї Героїв у Бучі – на цвинтарі на вулиці Депутатській.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, київ
В тему