3 Жовтня 2022
Новини

Лідерство путіна підірвали кадиров і пригожин: як

Лідерство путіна підірвали кадиров і пригожин: як
Публічне лідерство путіна, коментуючи чергові провали російської армії на фронті, підірвали глава Чечні рамзан кадиров та власник ПВК «Вагнер» євген пригожин.

Про це пише американський Інститут вивчення війни (ISW).

Там нагадали, що Кадиров 1 жовтня звинуватив російське військове командування в нездатності оперативно відреагувати на погіршення ситуації навколо Лиману. Пригожин повторив критику.

В ISW зазначають, що їхні заяви вплинули на російський інформаційний простір. Разом вони зламали кремлівський наратив, який намагався пом'якшити удар поразки навколо Лиману.

Дослідники відзначають, що кадиров спеціально націлився на командувача Центрального військового округу генерал-полковника олександра лапіна. Але путін публічно висловлював свою довіру лапіну, коли 24 червня міноборони росії оголосило про перемогу під Лисичанськом. Західні військові чиновники також повідомляли, що путін ухвалював оперативні військові рішення в Україні та безпосередньо керував своїм військовим командуванням.

Таким чином путін, імовірно, несе відповідальність за рішення не тільки не зміцнювати Лиман, але й намагатися його утримати. Отже, пряма атака кадирова на лапіна є непрямою атакою на путіна, усвідомлює це кадиров чи ні, кажуть в Інституті. Водночас кремлівська пропаганда мовчала про діяльність воєначальників або їх заступників, що робить заяву кадирова та пригожина особливо примітними.

«путін, ймовірно, усвідомлює небезпечний шлях, яким почали йти кадиров і пригожин, що викликало опір підконтрольних кремлю голосів і блогерів проти прямої критики воєначальників. Федеральні телеканали схарактеризували висловлювання кадирова на адресу лапіна як досить жорсткі, а блогери стверджували, що відповідальність за поразку більшою мірою несе міноборони росії», — йдеться у заяві ISW.

Нагадаємо, ввечері 1 жовтня в Офісі президента повідомили, що українські військові звільнили та взяли під контроль Лиман Донецької області. У Міноборони росії заявили, що «через створення загрози оточення» відвели свої війська з населеного пункту «на більш вигідні рубежі».

Перед цим ЗСУ звільнили 5 населених пунктів поблизу Лиману: Ямпіль, Новоселівку, Шандриголове, Дробишеве та Ставки. Там тривають стабілізаційні заходи.

На південному фронті ЗСУ також мають певні успіхи. Так, президент Володимир Зеленський 2 жовтня підтвердив звільнення селища Архангельське Херсонської області.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: володимир путін
В тему