2 Жовтня 2022
Новини

До Брюсселя найближчим часом надійде заявка України на вступ до НАТО

До Брюсселя найближчим часом надійде заявка України на вступ до НАТО
Заявка України на вступ до НАТО вже на шляху до Брюсселя.

Про це в етері єдиного телемарафону сказала віцепрем'єрка-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, - цитує «Укрінформ».

«Звернення вже на шляху до Брюсселя, все оформлено, воно вже найближчим часом надійде до штаб-квартири та країн-союзників», — йдеться у повідомленні. 

Президент Володимир Зеленський 30 вересня заявив, що Україна подає заявку на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку. Зробив він це після того, як глава рф володимир путін оголосив про анексію чотирьох областей України: Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської. 2014 року росія анексувала АР Крим.

Зеленський закликав міжнародних партнерів відгукнутися на українські пропозиції щодо гарантій безпеки, які зможуть діяти, поки триватиме процес приєднання України до НАТО.

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван вважає, що процес вступу України до НАТО «потрібно розпочати в інший час», а зараз найкращий спосіб підтримати Україну — це практична допомога на місцях.

Прямої відповіді, чи готовий Альянс прийняти Україну, не давав і генсек організації Єнс Столтенберг. А ось міністри закордонних справ Литви, Латвії, Естонії та Канади заявили, що підтримують якнайшвидший вступ України до НАТО. 

Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк пояснив, що існують певні процедури. Проте зараз і НАТО, і ЄС «переосмислюють свої концепції, свої позиції, свою надмірну бюрократію», зазначив Подоляк.

До слова, Північноатлантичний договір передбачає, що приєднання до НАТО нової країни мають схвалити всі члени Альянсу: ця процедура зараз триває щодо вступу Фінляндії та Швеції. 1999 року в Альянсі схвалили механізм плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ) — програми з п'яти пунктів, де розглядаються політичні та економічні питання країни, її оборона та військовий потенціал, ресурси, безпека та правові питання.

До 24 лютого українська влада неодноразово просила в НАТО надати їй цей план, але не отримувала. А втім, після повномасштабного вторгнення Фінляндія та Швеція подали заявки на вступ до НАТО без ПДЧ. А у травні тимчасова повірена США в Україні Крістіна Квін зазначила, що Україна може вступити до НАТО без Плану дій щодо членства, як Фінляндія та Швеція, оскільки це ніколи не було юридичною вимогою для приєднання до Альянсу.

Зрештою в серпні віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що Україна вже не прагне отримати План дій щодо членства в НАТО, — хоче приєднатися до Альянсу без цього документа, як це зараз роблять Швеція та Фінляндія.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, Україна, нато, бельгія
В тему

Останні матеріали