22 Вересня 2022
Новини

З України 120 тисяч тонн пшениці експортували для Всесвітньої продовольчої програми ООН

З України 120 тисяч тонн пшениці експортували для Всесвітньої продовольчої програми ООН

Четверте судно з українською пшеницею, зафрахтоване ООН, вирушило з порту Одеси 22 вересня.

Про це повідомляє Міністерство інфраструктури. У межах роботи Всесвітньої продовольчої програми ООН з портів України експортовано вже 120 тисяч тонн пшениці для країн із гострою проблемою голоду.

Балкер BC VANESSA, зафрахтований Всесвітньою продовольчою програмою ВПП ООН, залишив Одеський порт із 30 тисячами тонн пшениці на борту. 

Балкер прибуде до порту в Пакистані, де пшениця буде розвантажена й доставлена мешканцям Афганістану. Наразі населення цієї країни потерпає від продовольчої кризи.

Цей балкер є одним із 7 суден, які упродовж 22 вересня вивезли з портів Великої Одеси 107,5 тисячі тонн агропродукції для країн Азії та Європи. Також це четверте судно, зафрахтоване Всесвітньою продовольчою програмою ООН, яке вийшло з українських портів з початку роботи «зернової ініціативи».

Всього у межах роботи ВПП ООН з українських портів експортовано вже 120 тисяч тонн пшениці. Продовольчу допомогу спрямували зокрема населенню Ефіопії, Ємену та Афганістану.

Загалом зі старту «зернової ініціативи» з українських портів вирушили 192 судна, які експортували до країн Азії, Європи та Африки 4,38 мільйона тонн агропродукції.

Нагадаємо, Україна підписала угоду з Туреччиною та ООН про безпечне вивезення зерна через Чорне море. Дзеркальну угоду з ООН та Туреччиною підписала росія. Між собою Україна та рф не підписували домовленостей.

Угода передбачає розблокування трьох українських портів — «Одеса», «Чорноморськ» і «Південний» — для вивезення зерна та продовольства. Контроль над портами залишається за українською стороною.

У портах перебуватимуть лише судна, які забезпечують експорт зерна та пов'язаних із ним продовольства й добрив. У Туреччині Спільний координаційний центр проводить інспекцію кораблів, що прямують з України.

Перше після 24 лютого судно з українським зерном вийшло з Одеського порту 1 серпня. Відтоді кораблі регулярно доправляють українську агропродукцію до іноземних покупців.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, Україна, одеса, їжа, економіка, Відео T1.ua
В тему