22 Вересня 2022
Новини

Безпека на ЗАЕС: у МАГАТЕ почали переговори з Україною та рф

Безпека на ЗАЕС: у МАГАТЕ почали переговори з Україною та рф
З представниками України та росії почалися переговори щодо створення зони безпеки на окупованій Запорізькій АЕС.

Про це гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі написав у Twitter.

Представники МАГАТЕ провели окремі зустрічі з українською та російською сторонами. На зустрічі від України були присутні міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, постійний представник України при ООН Сергій Кислиця та пані посол України у США Оксана Маркарова.

Також Гроссі провів зустріч з міністром закордонних справ росії сергієм лавровим та постійним представником росії в ООН. Цю зустріч гендиректор МАГАТЕ назвав «продуктивною та професійною».

Окрім того, Рафаель Гроссі зустрівся з президентом Франції Еммануелем Макроном, якому подякував за прийом міністрів закордонних справ.

Нагадаємо, вночі проти 11 вересня на Запорізькій АЕС зупинили останній робочий енергоблок №6, який до цього часу живив власні потреби станції. Тож усі блоки АЕС перевели у найбільш безпечний стан — холодний зупин.

Зараз електроенергія, яка необхідна для охолодження реактора та інших важливих функцій безпеки на ЗАЕС, надходить ззовні на станцію від енергосистеми України. Зробити це вдалося завдяки українським фахівцям, які відновили пошкоджені російськими обстрілами лінії електропередач.

Попри це в МАГАТЕ наголошують, що ситуація з ядерною безпекою та охороною на станції залишається нестабільною, зокрема через постійні обстріли. Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі підкреслив, що на окупованій ЗАЕС терміново потрібно створити зону ядерної безпеки та захисту.

Очільник «Укренерго» Володимир Кудрицький заявляв, що окупанти «систематично та свідомо» пошкоджують магістральну мережу в зоні ЗАЕС. Українська розвідка попереджала, що окупанти можуть планувати черговий провокаційний обстріл міста Енергодар та АЕС.

Якщо живлення від енергосистеми України не стане, для потреб на ЗАЕС також є 20 аварійних дизель-генераторів із запасами не менше ніж на 10 днів роботи.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: запоріжжя, війна з Росією
В тему