22 Вересня 2022
Новини

Восьмий пакет санкцій проти росії: що відомо

Восьмий пакет санкцій проти росії: що відомо

Нові санкції проти росії погодилися підготувати міністри закордонних справ Європейського Союзу, а також збільшити поставки зброї до України.

Це сталося після того, як президент рф володимир путін наказав розпочати часткову мобілізацію, першу в росії після Другої світової війни, пише Reuters.

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель заявив, що заява путіна, яка включала кроки щодо анексії українських територій і погрозу використання ядерної зброї, свідчить про паніку та відчай.

"Очевидно, що путін намагається знищити Україну", – сказав Боррель.

Зазначається, що міністри погодилися доручити своїм командам підготувати восьмий пакет санкцій.

"Він буде націлений на більш релевантні сектори російської економіки та продовжить націлюватися на осіб, відповідальних за агресивну війну в Україні", - зазначив Боррель.

Міністри ЄС проведуть наступну офіційну зустріч у середині жовтня, коли пакет санкцій може бути офіційно оформлений.

Також міністри домовилися збільшити постачання зброї в Україну. Боррель відмовився надати додаткові подробиці щодо типу санкцій чи військової підтримки, але сказав, що вважає, що всередині блоку буде одностайна підтримка нових заходів.

В інтерв'ю Reuters міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу сказав, що путін намагається налякати й розділити Захід, але його останні заяви стали "моментом, що змінив гру".

За його словами, ЄС має наголосити на єдності, швидкому прийнятті нового пакету санкцій і використанні механізму фінансування Європейського миротворчого фонду для збільшення поставок зброї в Україну.

"Ми також повинні заявити про взяття на себе юридичної відповідальності. Фюрерам у кремлі не слід вважати зрозумілим, що їхню відповідальність за геноцидну війну слід сприймати поблажливо", - сказав Рейнсалу.

Утім, зазначає Reuters, збереження єдності між 27 країнами ЄС щодо нового пакету санкцій може виявитися складним завданням на тлі енергетичної кризи, яка сильно вдарила по Європі. Зокрема, Угорщина у вівторок відкинула ідею нових санкцій.

"Тепер усе по-іншому. В авіації є приказка, що правила написані кров’ю жертв повітряних катастроф. Ну, всі (санкційні) пакети написані кров'ю та звірствами, які вчинила росія", - зазначив голова МЗС Естонії.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, санкції
В тему