19 Вересня 2022
Новини

Український контрнаступ у Херсонській області прогресує

Український контрнаступ у Херсонській області прогресує

Український народ уже протягом 208 днів  героїчно протистоїть повномасштабному вторгненню з боку російської федерації.

Сили оборони України упевнено тримають лінію фронту, відбиваючи атаки ворога, а також на багатьох напрямках ідуть вперед, знищуючи опорні пункти противника.

ОК «Південь» повідомляє, що російські підрозділи на півдні затиснуті між силами оборони України та правим берегом Дніпра. Наші військові тримають вогневий контроль над переправами і транспортними артеріями через Дніпро.

Деякі командири окупантів намагаються вийти на зв'язок із представниками ЗСУ, щоб скласти зброю і здатися в полон.

Їм запропоновано вихід у вигляді переходу під егіду міжнародного гуманітарного права або повертатися додому.

  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, що український контрнаступ у Херсонській області прогресує – росіяни намагаються сповільнити його і відступити на більш захищені позиції, а не зупинити його або відкинути.

«Безперервні українські атаки на російські наземні лінії зв'язку (GLOC) через Дніпро на заході Херсонської області, схоже, чинять дедалі більший вплив на російські постачання на правому березі. Останні повідомлення свідчать про нестачу продовольства і води в окупованому росією Херсоні та, принаймні, тимчасове ослаблення вогню російської артилерії. Крім того, на деяких ділянках російської лінії фронту зазнали поразки неякісні підрозділи, що дозволило українським військам просунутися вперед».

Експерти вважають, що найближчими тижнями українські сили повернуть собі більшу частину, якщо не всю західну частину Херсонської області, якщо продовжать переривати російські GLOC і просуватися вперед. 

Українські війська продовжують зміцнювати позиції на східному березі річки Оскіл у Харківській області, незважаючи на зусилля рф щодо їх стримування.

Донецька область зараз є єдиним регіоном, де російські війська все ще намагаються проводити наступальні операції.

  • Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що українські військові почали деокупацію Луганщини – відбили селище Білогорівка. Там проведена зачистка і тепер населений пункт повністю під контролем ЗСУ.
  • Українська розвідка повідомляє, що в Донецькій області російські загарбники розширюють діяльність «загороджувальних загонів» і забороняють відступати під страхом смерті.

Російські командири посилаються на так званий «наказ командувача» №222. Вочевидь, за аналогією з сумнозвісним сталінським наказом №227 від 28 червня 1942 року, згідно з яким радянським військовослужбовцям стріляли в спину, закриваючи можливість для відступу.

  • Українські захисники продовжують нищити високоточною артилерією бази та склади окупантів. Так, сьогодні на захопленому окупантами аеродромі Мелітополя пролунали вибухи. Очевидці повідомляють про пожежу.

Також стало відомо про знищення в захопленій Кадіївці (Стаханов) бази найманців ПВК «Вагнера». При цьому ракети влучили саме ту частину будівлі, де перебували найманці.

  • Як інформує Генштаб ЗСУ, за поточну добу підрозділи Сил оборони відбили атаки противника в районах трьох населених пунктів – Миколаївка Друга, Курдюмівка та Зайцеве.

Протягом доби авіація Сил оборони уразила 11 районів зосередження живої сили і військової техніки противника, одну позицію зенітного ракетного комплексу та один склад боєприпасів.

Ракетні війська і артилерія завдали вогневого ураження по 5 опорних пунктах і районах зосередження особового складу та військової техніки, а також 3 складах боєприпасів окупантів. Загальні втрати ворога уточнюються.

 

Станом на ранок 19 вересня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 54 650 (+170) осіб,
  • танків ? 2212 (+2),
  • бойових броньованих машин ? 4720 (+2),
  • артилерійських систем – 1313 (+4),
  • РСЗВ – 312,
  • засоби ППО ? 168,
  • літаків – 251,
  • гелікоптерів – 217,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 920 (+2),
  • крилаті ракети ? 238,
  • кораблі/катери ? 15,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3581 (+3),
  • спеціальна техніка ? 125 

Генерал США Марк Міллі заявив, що війна росії проти України перейшла в нову фазу, коли українські сили захопили стратегічну ініціативу.

Міллі зазначив, що «війна зараз йде не надто добре для росії», тому не зрозуміло, як рф відреагує на останні невдачі на полі бою.

Генерал не вважає, що війська США в Європі перебувають під якоюсь підвищеною загрозою, але сказав, що вони мають бути напоготові.

  • Моральний дух російських військових, які воюють в Україні, на вкрай низькому рівні.

ЗСУ в одному із нещодавно звільнених населених пунктів виявили десятки рапортів окупантів з відмовами продовжувати участь у так званій «спецоперації». Усі ці документи командири тримали у себе й не давали їм ходу.

  • Видання Forbes зазначає, що росія протягом кількох останніх місяців намагалася сформувати новий 3-й армійський корпус для поповнення своїх втрат на війні проти України. На папері він мав бути потужною силою, але після перекидання на Харківщині просто зник.

За документами 3-й армійський корпус рф складається з кількох бригад загальною чисельністю 10 000 військових, оснащених сотнями танків Т-80 і Т-90 та іншою технікою.

На практиці корпус був укомплектований часто добровольцями, непридатними до служби, які, зокрема, мають некротичну та алкогольну залежність. Авангард цього корпусу минулого тижня перекинули до Харківської області у спробі заблокувати контрнаступ України, але «корпус просто... розтанув».

  • На Харківщині наші воїни захопили ще один унікальний трофей – найсучасніший російський танк Т-90М «Прорыв». Цей екземпляр потрапив до українських сил без видимих ушкоджень.

Швидше за все, машину просто покинули під час втечі з Харківщини.

Захоплений танк оснащений комплексом спеціальних чохлів, які знижують помітність. Ця система відома під назвою «Накидка».

Російська армія отримала першу партію таких танків тільки у 2020 році.

  • Британська розвідка повідомляє, що за останні 10 днів росія втратила в Україні не менше чотирьох бойових літаків.

Причиною цього стало те, що російські повітряні сили намагалися прикривати наземні сили під час українського контрнаступу. Розвідка також зазначає, що поінформованість російських пілотів із ситуацією на полі бою часто була поганою. Зокрема, існує реальна ймовірність того, що деякі літаки заблукали над українською територією та потрапили до щільних зон протиповітряної оборони.

«Тривала відсутність у росії переваги у повітрі залишається одним із найважливіших факторів, що підкріплюють крихкість її операційної структури в Україні».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

 Сьогодні Президент Володимир Зеленський провів чергове засідання Ставки Верховного Головнокомандувача. Учасники заслухали доповіді про ситуацію на передовій і детально розглянули план дій сил оборони стосовно подальшої деокупації українських територій.

Крім того, були розглянуті питання безпеки на державному кордоні України.  

Під особливим контролем залишається питання матеріально-технічного забезпечення української армії, зокрема постачання необхідного озброєння та боєприпасів. Також Ставка обговорила підготовку захисників до зимового періоду, зокрема забезпечення військовослужбовців комплектами зимової форми, взуттям, засобами обігріву.

  • 71% українців вважають, що військове і політичне керівництво країни діють злагоджено із спільною метою перемоги.

Такі дані дослідження оприлюднив Київський міжнародний інститут соціології.

Також 60% респондентів переконані, що керівництво «у мірі можливості проявляє належну увагу захисникам»

51% респондентів вважає, що зброя «не розкрадається, а використовується нашими захисниками»

Повідомляється, що 72% – опитаних називають людей під окупацією жертвами обставин і вважають, що ці люди хочуть повернення контролю України над цими територіями.

  • Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими повідомив про запуск Єдиного центру та цілодобової гарячої лінії приймання звернень від російських військових та їхніх родин.

Ця ініціатива є продовженням державного проекту «Хочу жить», призначеного інформувати російських військових про можливості скласти зброю та зберегти своє здоров'я та життя.

  • Українські аграрії цього року зібрали 19,2 млн т пшениці, що у більше ніж два рази перевищує обсяги нашого річного внутрішнього споживання.

Наше внутрішнє споживання двох типів пшениці – фуражної і продовольчої – становить близько 7,5-8 млн тонн в рік.

Окрім пшениці, в Україні завершився збір ячменю, якого вже намолочено 5,5 млн т. Внутрішнє споживання цієї культури в Україні становить близько 2,5-3 млн т.

  • У рамках реалізації «зернової ініціативи» сьогодні з портів «Одеса» та «Південний» вийшли 4 судна з 178,78 тис тонн нашої агропродукції.

З моменту виходу першого судна з українським продовольством уже експортовано 3,9 млн тонн агропродукції.

Також Кабінет Міністрів виділив гуманітарну допомогу Ефіопії та Сомалі. Цим країнам, що зазнали голоду, надішлють 50 тисяч тонн пшениці.

  • В Україні дозволили робити друге бустерне щеплення проти коронавірусу усім повнолітнім охочим.

Вакцинація здійснюється не раніше, ніж через 4 місяці після отримання першого бустерного щеплення.

Також в Україні зменшили мінімальний термін вакцинації між базовим курсом та першим бустером з 6 до 5 місяців.

  • Президент Володимир Зеленський утворив делегацію України для участі у роботі 77-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН на чолі з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою. Його заступником призначено постпреда України при ООН Сергія Кислицю.

Також до складу делегації увійшли перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова, генпрокурор Андрій Костін, голова парламентського Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, керівник Головного управління з питань зовнішньополітичної діяльності Директорату з питань зовнішньої політики та стратегічного партнерства Офісу Президента Юрій Вітренко, директор Департаменту міжнародних організацій МЗС Валентин Скуратовський та постійний представник Президента в Криму Таміла Ташева.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ

 Фахівці Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, що президент рф путін усе більше покладається на нерегулярні, погано навчені спеціальні добровольчі та маріонеткові підрозділи. Це може свідчити тільки про те, що керівництво рф не збирається поновлювати розбиті в Україні підрозділи російських сухопутних військ.

  • Після поразок в Україні росія втрачає свій статус не лише світового лідера, а й регіонального. Із путіним зараз не особливо рахуються, що й підтвердив саміт ШОС у Самарканді, де російський президент змушений був чекати практично всіх інших глав держав.

Крім того, росія фактично покинула Вірменію сам на сам із нерозв’язаною проблемою в Нагірному Карабасі. З Кремля прийшли тільки «глибокі співчуття». Зараз у Єревані проводяться мітинги з вимогою вийти з ОДКБ, оскільки організація не захищає своїх членів.

Тим часом США нарощують свій вплив у цьому регіоні. Підтвердження тому – і вчорашній візит до Єревана спікера Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі, і запланована в Нью-Йорку тристороння зустріч міністра закордонних справ Вірменії Арарата Мірзояна, держсекретаря Ентоні Блінкена та міністра закордонних справ Азербайджану Джейхуна Байрамова.

  • Російські аграрії звернулися до путіна із проханням скасувати запровадження квот на імпортне насіння.

Аграрний сектор повідомив, що ринок рф критично залежить від іноземного насіння. Його частка становить близько 55% для кукурудзи, 65% для картоплі, 73% для соняшнику, понад 80% для овочів і 97% для цукрових буряків.

Тож зрозуміло, що гучні заяви російської пропаганди про повсюдне імпортозаміщення та вставання з колін – це не більше, ніж байка, розрахована на зазомбоване населення.

  • Російська пропагандистська машина зазнала чергового фіаско – поліція Бремена спростувала затримання двох українців, які нібито намагалися продати на чорному ринку поставлену Заходом ЗРК Stinger.

Це відео активно поширювали прокремлівські канали. Однак німецькі правоохоронці чітко заявили, що запис – фейк і «поліція Бремена не має жодного відношення до цього відео й не заарештовувала жодного українця, який торгував зброєю».

Російська пропаганда всіляко намагається скомпрометувати українців в очах заходу. І хоча ще жодного разу не було зафіксовано витоку з України наданої партнерами зброї, кремлеботи й далі штампують фейки на цю тему, розраховуючи на довірливість пересічних громадян ЄС, США та інших наших країн-партнерів.

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте та канцлер Німеччини Олаф Шольц домовилися продовжити подальшу військову підтримку України, зокрема через голландсько-німецьку військову співпрацю.

«Ми вітаємо нещодавні військові успіхи України. Вони показують, що міжнародна військова підтримка працює. Ми домовилися, що продовжимо нашу підтримку, зокрема через голландсько-німецьку військову співпрацю щодо війни в Україні», – зауважив Рютте.

  • Міноборони Німеччини оголосило, що поставить Україні ще чотири самохідні артилерійські установки Panzerhaubitze 2000 з додатковим пакетом боєприпасів.

Ця партія збільшить кількість поставлених Німеччиною високоефективних гармат Україні до 14. Разом з поставленими Нідерландами гаубицями кількість переданих Україні САУ цього типу зросте до 22.

  • У Стамбулі на верфі RMK Marine побудували корпус майбутнього флагмана Військово-морських сил ЗСУ — корвета класу Ada «Гетьман Іван Мазепа».

Майбутній корвет наразі перебуває в сухому доці. На його борт уже нанесли назву й номер F 211.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Світ, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему