17 Вересня 2022
Новини

Удар по Кривому Розі: з річки Інгулець взяли проби, бо вода почервоніла

Удар по Кривому Розі: з річки Інгулець взяли проби, бо вода почервоніла

У Кривому Розі для оперативного вимірювання з річки Інгулець представники Регіонального офісу водних ресурсів відібрали проби води.

Про це повідомляє Державне агентство водних ресурсів України.

«Наразі ситуація контрольована. Рівень води знижується. Водночас у джерелах інформації шириться занепокоєння щодо зміни забарвлення річки Інгулець у місті Кривий Ріг до червоного та коричневого кольорів», — зазначили там.

Вчора, 16 вересня, фахівці відібрали проби води для вимірювання у власній лабораторії. Також проби надіслали для широкого аналізу до лабораторії моніторингу вод Західного регіону.

Проби відібрали в найбільш доступних місцях — 2,5 та 30 кілометрів нижче від Карачунівського водосховища за течією річки Інгулець. У місцях відбору проб води червоного відтінку не спостерігалося.

Водночас, за інформацією місцевих ЗМІ, для відновлювальних робіт використовують бут, суглинок та щебінь.

«Потенційною причиною такого забарвлення річки Інгулець є наявність у вищезгаданих матеріалах, ґрунті та породах руд природного мінералу для цієї території — "гематиту" або, іншими словами, "кривавого каменю"», — розповіли в агентстві.

Там зазначили, що про результати вимірювань проінформують додатково.

Нагадаємо, під вечір 14 вересня окупанти випустили близько 8 крилатих ракет по Кривому Рогу. Цілили в гідротехнічні споруди. Місцеві повідомляли, що в деяких частинах міста після вибухів зникло водопостачання. Президент Зеленський заявив, що росія ударом по гідротехнічних спорудах Кривого Рогу хотіла затопити місто.

Після масованих ракетних атак на Кривий Ріг рівень води в річці Інгулець наразі повернувся до норми, підтоплення житлових будинків ліквідували.

Водночас у мережі почали публікувати фото річки Інгулець, у якій колір води — червоний. Голова районної військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул пояснював, що такий колір дає складова залізної руди під назвою гематит.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: кривий ріг, війна з Росією, вода
В тему