10 Вересня 2022
Новини

ЗСУ звільнили понад 1 000 кв. км української землі: оперативна аналітика на 9 вересня

ЗСУ звільнили понад 1 000 кв. км української землі: оперативна аналітика на 9 вересня

Публікуємо оперативну аналітику подій на 9 вересня 2022.  Не потрібно постійно слідкувати за новинами: просто прочитайте це.

БОЙОВІ ДІЇ

  • Триває 198 доба боротьби всього українського народу проти повномасштабної агресії з боку рф.
  • Наші війська продовжують на окремих ділянках фронту стримувати противника, а на Харківському та Херсонському напрямках максимально розвивають свій успіх, звільняючи нові території від окупантів.

Загалом за кілька днів звільнено понад 1 000 кв км української землі.

  • Сили оборони нашої держави під час контрнаступу вже захопили велику кількість техніки та боєприпасів. При цьому є унікальні екземпляри. Так, на Харківщині наші воїни затрофеїли батарею новітніх модернізованих САУ Мста-СМ2 у складі 4 штук. Це останній на сьогодні варіант самохідної артилерійської установки.

Також повідомляється, що у Василівці Запорізької області українські захисники знищили новітню російську РЕБ «Москва-1». Вартість однієї такої станції складає 57 мільйонів доларів.

Поставки РЕБ «Москва-1» до збройних сил рф розпочалися лише в 2015 році. В армії рф було всього 9 таких комплексів.

  • ЗСУ завдали нових ударів по понтонних мостах росіян на Херсонщині – знищені переправа в районі Дар’ївки та наведений міст у районі Нової Каховки.
  • Головне управління розвідки повідомляє, що внаслідок контрнаступу сил оборони України на кількох напрямках окупаційні війська шукають способи безпечного виходу з бойових дій та можливих оточень.

Рашисти з 202-го окремого мотострілецького полку, що перебувають у Харківській області, відійшовши з позицій та перемістившись у найближчу лісосмугу, залишилися без командирів і зв’язку. Вони телефонують рідним та просять їх зв’язатися з командуванням та з’ясувати, куди їм рухатися далі. Деякі з них просять дружин звертатися на гарячі лінії міністерства оборони росії та Червоного Хреста з вимогою вивести їх із території України.

Також у ГУР зазначили, що 237-й гвардійський десантно-штурмовий полк рф припинив своє існування через загибель або поранення всіх військовослужбовців. Значна частина з тих, хто вижив, перебувають у вкрай важкому стані.

  • Протягом останніх двох днів у соцмережах з’явилося багато відеороликів, як жителі звільнених населених пунктів зі сльозами на очах вітають українських воїнів і дякують їм.

Усі ці емоційні відео – це підтвердження того, що люди розуміють: Сили борони України дають захист, а держава гарантує верховенство права, підтримку, допомогу, забезпечення всім необхідним. Саме з цією державою, з демократичним, вільним суспільством люди пов’язують своє майбутнє, а не з тоталітарною системою держави-терориста й агресора.

Станом на ранок 9 вересня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 51900 (+650) осіб,
  • танків ? 2122 (+10),
  • бойових броньованих машин ? 4575 (+18),
  • артилерійських систем – 1237 (+11),
  • РСЗВ – 306 (+1),
  • засобів ППО ? 159,
  • літаків – 239,
  • гелікоптерів – 211 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 888 (+4),
  • крилатих ракет ? 214,
  • кораблів/катерів ? 15,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3399 (+55),
  • спеціальної техніки ? 114 (+4).

Найбільші втрати противника минулої доби були зафіксовані на Харківському та Донецькому напрямках.

  • Путінські пропагандисти не знають, як пояснювати провали окупаційних військ у Харківській і Херсонській областях, тому поки здебільшого відмовчуються. Однак деякі пропагандистські канали сьогодні почали розганяти тему, що командування ЗС рф нібито ухвалило рішення вивести війська з Харківського напрямку, оскільки він не має військового значення.

Водночас є інформація, що в усіх провалах можуть звинуватити мобілізованих чоловіків з окупованого Донбасу. Нібито вони першими почали втікати з позицій. Водночас у пабліках луганських колаборантів поширюють інформацію, що першими не витримали наступу ЗСУ і втекли російські спецпризначенці та росгвардія.

  • Підрозділи мобілізованих чоловіків з окупованої Луганської області відмовляються їхати воювати на Харківщину. Відповідне відео опубліковано в мережі.

Люди скаржаться на те, що їх силоміць відправляють на фронт просто з вулиці. Також місцевих «керівників»-колаборантів звинувачують у мародерстві.

  • Російська авіація вже майже чотири місяці не залітає не територію, підконтрольну українським силам протиповітряної оборони.

«Уже майже чотири місяці ворог не залітає в наш повітряний простір – він змінив тактику. Вони зрозуміли, що несуть серйозні втрати на території нашої держави. Як би вони не розповідали в своїх пропагандистських сюжетах, ППО в Україні є», - заявив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

  • Як повідомляє Генштаб ЗСУ, сьогодні наші захисники успішно відбили атаки ворога в районі 10 населених пунктів - Костянтинівки, Прудянки, Руських Тишків, Вірнопілля, Миколаївки Другої, Зайцевого, Авдіївки, Кам’янки, Побєди й Безіменного.

Протягом доби, для підтримки дій наземних угруповань, авіація Сил оборони здійснила понад 10 ударів, в ході яких знищено бойову техніку, засоби протиповітряної оборони та значну кількість живої сили в опорних пунктах на Донецькому та Південнобузькому напрямках. .

Вогневого ураження зазнали 3 пункти управління ворога, 28 об’єктів зосередження живої сили та бойової техніки. У зону ураження потрапили склади з боєприпасами та позиції артилерії противника.

  • Через значні втрати й небажання воювати, значно погіршується морально-психологічний стан в окупаційних підрозділах та зростає кількість дезертирів. На тимчасово захопленій території Херсонської області, у районі населеного пункту Бабенківка Друга, ворог, для пошуку втікачів та повернення їх на бойові позиції, був змушений задіяти вертольоти та зброю. Крім того, через Каланчак, у напрямку тимчасово окупованого Криму відзначено інтенсивне переміщення автобусами російських солдатів без зброї.
  • Кіберактивісти запустили на телеканалах тимчасово окупованого Криму звернення Президента України Володимира Зеленського.

У ролику закликали українців півострова триматись якомога далі від російських військових об'єктів і повідомляти інформацію про окупантів українським спецслужбам.

«Вірте в ЗСУ і чекайте на звільнення... Крим повертається додому», - йдеться в титрах до ролика

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

  • На щойно деокупованих територіях Харківщини почала працювати поліція. Мешканців просять повідомляти про злочини російських загарбників.

З 9 вересня поліцейські в повному обсязі здійснюють свою діяльність на звільнених територіях, охороняють публічну безпеку та порядок, захищають місцеве населення, його права та свободи.

Правоохоронці у цілодобовому режимі фіксують злочини росіян, готові протидіяти всім провокаціям з боку окупантів і реагувати на повідомлення про знайдені вибухонебезпечні предмети.

У деокупованій Балаклії Держбюро розслідувань почало фільтраційні заходи, щоби запобігти підривній діяльності з боку росіян і їхніх пособників.

Водночас голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов зазначив, що на деокупованих територіях Харківської області розпочнуть відновлювати діяльність українських органів влади, поліції, екстрених служб та готувати міста і села до зими.

  • Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про застосування персональних санкцій проти російських посадовців.

Список містить понад 600 прізвищ, зокрема міністра оборони рф Сєргєя Шойгу, депутатів російської Думи та інших представників влади.

Обмежувальні заходи передбачають блокування активів, повне припинення торговельних операцій, припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень територією України, запобігання виведенню капіталів з України, анулювання ліцензій на діяльність, зупинку виконання фінансових зобов’язань, заборону на участь у приватизації, заборону або обмеження заходження кораблів у води України, заборону інвестицій.

  • Київ буквально щодня підтверджує свій статус одного з важливих центрів політичного життя Європи і всього світу.

Сьогодні з візитом до нашої держави прибули президент Латвійської Республіки Егілс Левітс і прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький. Вони зустрілися з Президентом України Володимиром Зеленським.

  • Постійний представник України в ООН Сергій Кислиця заявив на засіданні Ради Безпеки, що заради порятунку українців і росіян рф має єдиний правильний шлях – «здатися і відійти».

«Розпочавши агресію проти України в 2014 році, вторгнувшись в Україну в лютому 2022 року, росія порушила норми і принципи практично всіх основоположних міжнародних документів, у тому числі двосторонніх і багатосторонніх угод, Гельсінського заключного акту і, в першу чергу, Статуту ООН… Жодна держава, присутня в цій залі, окрім росії, не несе відповідальності за нездатність Ради ефективно виконувати свої функції за Статутом ООН. Тільки присутність росії на постійному місці Радянського Союзу знерухомила Раду Безпеки щодо забезпечення миру та безпеки України.

Ми захищаємо себе, Європу, світ і Статут ООН, і будемо боротися доти, доки не буде звільнено останній дюйм суверенної території України, включно з Кримом … Ми будемо боротися з окупантами до тих пір, поки не будуть розбиті всі російські солдати, які зайшли в Україну вбивати її народ. Єдине, що путін може зробити, щоб врятувати життя своїх солдатів, це наказати їм негайно відступити».

  • У додатку «Дія» запустили послугу онлайн реєстрації для потенційних батьків, щоб усиновити дитину.

Через повномасштабне вторгнення росії багато дітей залишилися без батьків. Водночас процес усиновлення дуже складний, бюрократичний та корумпований. Саме тому команда «Дії» працює над спрощенням цього, щоб якомога більше дітей змогли знайти родину.

  • В Україні вже зібрали та намолотили 25,9 мільйонів тонн зернових та зернобобових культур нового врожаю.

У Міністерстві аграрної політики та продовольства зазначили, що 14 регіонів України вже завершили збирання культур ранньої групи. У трійці лідерів по намолоту в понад 2 млн тонн зерна – Кіровоградщина, Одещина та Дніпропетровщина. Понад 1 млн тонн намолотили 11 областей.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ

  • Росіяни можуть втратити дешевий газ через газову війну, розв’язану путіним. Як пише Reuters, такого висновку дійшов уряд у закритій доповіді, яка обговорювалася 30 серпня на нараді у прем'єра Мішустіна.

«Скорочення поставок закордонним споживачам призведе до розбалансування системи, коли низькі ціни на внутрішньому ринку компенсуються експортною виручкою».

Фактично йдеться про руйнування економічної моделі, створеної у 1960-ті роки при Брежнєві. Відповідно, різницю в цінах можуть покласти на самих росіян.

У песимістичному сценарії уряд рф чекає, що ЄС відмовиться від російського газу до 2027 року. Тоді бюджет росії щорічно втрачатиме по 400 млрд рублів (6,55 млрд доларів) до 2030 року.

  • путін підписав указ, відповідно до якого російські банки, що потрапили під санкції, зможуть не повертати валюту з рахунків і вкладів юридичних осіб і погасити зобов'язання в рублях.

Таким чином путінський режим фактично експропріював валюту. Мародерська федерація вже відкрито грабує людей.

  • Російська наука продовжує рух у бік кадрової деградації в міру того, як молоді вчені масово емігрують за кордон, а радянські академіки покидають цей світ.

Кількість учених у росії за підсумками 2021 року опустилася до нового мінімуму за всю сучасну історію країни.

За рік кількість дослідників зменшилася на 1,8%, до 340,1 тисяч осіб; допоміжного та іншого персоналу — на 3,9% та 4,3% відповідно. Кількість науковців стабільно скорочується з 2014 року, і за цей час їх поменшало на 10,5%, або 76 тисяч осіб.

І це тільки один із наслідків путінських геополітичних «ігор».

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

  • Рада ЄС схвалила пропозицію Єврокомісії виділити Україні другий транш макроекономічної допомоги у розмірі 5 млрд євро.

Перший транш макрофіну у розмірі 1 мільярда євро країна отримала у липні. Усього програма макроекономічної підтримки України становить 9 млрд євро.

  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг запевнив Україну в подальшій підтримці попри економічний тиск, спричинений російським вторгненням.

«Війна в Україні входить у критичну фазу. Українські сили зуміли зупинити російський наступ на Донбасі, завдати удару у відповідь та знову взяти під контроль території. В останні кілька днів ми бачили значний прогрес в Херсонській та Харківській областях».

Генсек НАТО зазначив, що у найближчі місяці солідарність і єдність союзників буде піддаватися тиску через енергетичні поставки та зростання вартості життя, спричинені війною росії.

«Але ціну, яку ми платимо, вимірюється у грошах. Тоді як ціна, яку платить Україна, вимірюється життями»

  • Директор ЦРУ Білл Бернс заявив, що росія платитиме дуже високу ціну протягом тривалого часу через війну в Україні.

«Я думаю, якщо ви зараз зробите крок назад, то важко буде побачити в послужному списку війни – послужному списку путіна – щось інше, крім провалу… Мало того, що було виявлено слабкість російських збройних сил, внаслідок цього буде завдано довгострокових збитків російській економіці та поколінням росіян. росія заплатить дуже високу ціну, я думаю, протягом тривалого часу».

  • США наклали санкції на іранську компанію, яку вони звинуватили в координації військових польотів для транспортування іранських безпілотників до росії, а також на три інші компанії, які брали участь у виробництві іранських безпілотників.
  • Європейська комісія рекомендує державам ЄС знову провести оцінку визнання віз, уже виданих росіянам.

Сьогодні Єврокомісія опублікує посібник із дій в умовах нового візового режиму з рф. Візу буде простіше отримати журналістам, а також із гуманітарних причин та сімейних обставин.

Решта росіян, хто прибуває до ЄС із несуттєвих причин, будуть проходити більш ретельну оцінку, яка потребуватиме часу, до того ж цей процес буде більш затратним.

  • У США хочуть обговорити розширення Ради Безпеки ООН та запровадити ще низку реформ з огляду на російську агресію проти України.

Постійний представник США при ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що росія як постійний член Ради Безпеки ООН завдала удару по самій основі Статуту ООН.

«Війна росії проти України — це спроба домінування у її найчистішій формі. Ця війна випробовує на міцність фундаментальні принципи, на яких ґрунтується ООН».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Світ, війна з Росією, збройні сили україни, володимир зеленський, слуга народу
В тему