9 Вересня 2022
Новини

В Україні до $114,5 млрд зросла загальна сума прямих збитків інфраструктури

В Україні до $114,5 млрд зросла загальна сума прямих збитків інфраструктури
Сума прямих збитків через руйнування та пошкодження цивільної та військової інфраструктури в Україні станом на 5 вересня сягає 114,5 мільярда доларів.

Про це повідомляє Київська школа економіки (KSE), яка спільно з урядовими органами та іншими організаціями проводить обрахунок збитків України під час війни.

За оцінками експертів, останнє зростання загальної суми збитків на мільярд доларів пов'язане зі збільшенням кількості зруйнованих та пошкоджених об'єктів серед промислових підприємств, соціальних закладів та об'єктів культури, туризму та спорту. 

За останніми даними, з початку війни пошкоджено та зруйновано 412 промислових підприємств, в тому числі з урахуванням великих та середніх об'єктів у східних та південних областях України. Сума збитків, завданих підприємствам та промисловості, становить 9,7 мільярда доларів.

Також продовжує зростати кількість зруйнованих або пошкоджених об’єктів, які надають соціальні послуги — таких вже 141.

Найбільша частина в загальній сумі збитків належить житловому фонду та інфраструктурі — 72%. Сумарно збитки цих двох сфер експертами проєкту оцінюються у 82,9 мільярда доларів.

Загалом з початку війни росії проти України пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 15,3 тисячі багатоповерхівок, 115,9 тисячі приватних будинків, 44 соціальні центри, 1 118 закладів середньої освіти, 1 991 магазин, 593 аптеки, 188,1 тисячі приватних автомобілів, 9,5 тисячі автобусів, 492 трамваї та тролейбуси, 978 медзакладів, 511 адмінбудівель тощо.

Станом на 5 вересня загальні непрямі втрати зросли на 700 мільйонів доларів і зараз становлять 130,4 мільярда доларів. 

Як рахували втрати?

Аналіз втрат України через війну здійснюється в межах проєкту «росія заплатить» командою KSE Institute (аналітичний підрозділ Київської школи економіки) за підтримки Офісу президента України, Міністерства економіки, Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та Міністерства інфраструктури. 

У межах проєкту спільно з командою KSE Institute працюють волонтери з Центру економічної стратегії, Dragon Capital, Антикорупційного штабу, Інституту аналітики та адвокації, «Трансперенсі Інтернешнл Україна», «Прозорро.Продажі», Prozorro та Української ради торговельних центрів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, Україна
В тему