8 Вересня 2022
Новини

Оперативна аналітика подій на 8 вересня 2022: все важливе за день

Оперативна аналітика подій на 8 вересня 2022: все важливе за день

Публікуємо оперативну аналітику подій на 8 вересня 2022.  Не потрібно постійно слідкувати за новинами: просто прочитайте це.

БОЙОВІ ДІЇ

 Триває 197 день героїчної боротьби українського народу проти повномасштабного російського вторгнення.

  • Сьогодні українське командування офіційно підтвердило, що наші сили оборони продовжують стрімко розвивати успіх на Харківському напрямку, де на північ від Ізюма вдалося прорвати оборону противника та вклинитися в неї на глибину до 50 кілометрів. При цьому наші захисники вже звільнили понад 20 населених пунктів.

Контрнаступ триває, а Збройні сили України у взаємодії з підрозділами Нацгвардії й іншими силовими структурами ведуть активні дії на визначених напрямках.

  • У соцмережах поширюються фото й відео з російськими полоненими, також захоплено багато трофеїв: техніку й боєприпаси.
  • Показово, що більшість російських пропагандистів уже навіть не намагаються вдавати, що на Харківщині та Херсонщині в окупаційних військ усе добре. Багато хто вважає, що найближчими днями росіянам доведеться відступити від Куп’янська й Ізюма. Дехто стверджує, що російські окремі підрозділи вже тікають із цих населених пунктів, оскільки фронт посипався.

Навіть пропагандисти розуміють, що захисники України буквально за кілька днів звільнили близько 400 квадратних кілометрів окупованих територій, а російська армія вже сьомий місяць топчеться біля Авдіївки, Мар’їнки, Пісків і подає росіянам просування на 50-100 метрів уперед як велику перемогу.

Показово, що на картах Гуглмепс чітко зафіксовано – російські війська вже два місяці йдуть від Лисичанська до Сіверська (30км), і досі не дійшли, а ЗСУ за два дні пройшли від Балаклії до Шевченкового (40км).

  • Сьогодні ЗСУ за допомогою високоточної зброї завдали ударів по об’єктах, де були зосереджені сили противника. Зокрема, повідомляється про серйозну пожежу на базі окупантів у Новій Каховці, у Василівці й Токмаку Запорізької області.
  • Також сьогодні очевидці в соцмережах повідомляють про чергову масштабну пожежу на території аеродрому в Новофедорівці в окупованому Криму.

Українська влада наголошує, що жителям півострова зараз треба триматися якомога далі від військових об'єктів окупантів. Також людей просять повідомляти про ворогів, їхні бази та переміщення нашим спецслужбам. Водночас російські громадяни, які незаконно приїхали й перебували в окупованому Криму, мають покинути півострів.

Станом на ранок 8 вересня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 51 250 (+640) осіб,
  • танків - 2112 (+15),
  • бойових броньованих машин - 4557 (+37),
  • артилерійських систем – 1126 (+32),
  • РСЗВ / MLRS – 305 (+5),
  • засобів ППО ? 159 (+3),
  • літаків – 239 (+2),
  • гелікоптерів – 210 (+2),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 884 (+4),
  • крилатих ракет - 214,
  • кораблів/катерів - 15,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3344 (+24) од,
  • спеціальної техніки - 110 (+1).

Найбільші втрати противника минулої доби були зафіксовані на Донецькому напрямку.

  • Маріонетки Кремля на окупованому Донбасі починають поширювати чергові фейки, пояснюючи свої невдачі й неможливість прорвати українську оборону тим, що нібито ЗСУ роками готувалися до оборонної війни, підготували серйозну систему інженерних споруд.

І пропагандисти, і колаборанти вже геть забули, що росія звинуватила Україну в тому, що начебто саме ми хотіли напасти й відмовилися від політичного врегулювання.

  • Британська розвідка заявила, що знищена ЗСУ понтонна переправа окупантів поблизу Дар’ївського мосту на Херсонщині була одним з основних маршрутів між північним і південним угрупованнями російських військ.

«Систематичні високоточні українські удари вразливих переправ, ймовірно, і надалі здійснюватиме тиск на російські сили, які намагаються стримати українські атаки: вони сповільнюють здатність росіян розгортати операційні резерви і поповнювати матеріали зі сходу».

Британські спецслужби підтверджують, що українські бригади продовжують наступальні операції у Херсонській області.

  • Генштаб ЗСУ повідомляє, що сьогодні ЗСУ відбили атаки ворога в районі дев’яти населених пунктів – Костянтинівка, Довгеньке, Дібрівне, Григорівка, Соледар, Первомайське, Невельське, Мар’їнка та Кам’янка.

На Південнобузькому напрямку в результаті успішних дій партизанського руху, у взаємодії з артилерією Сил оборони, ворожі підрозділи мають суттєві проблеми з логістичним забезпеченням на тимчасово захоплених територіях Херсонської області.

Ракетні війська та артилерія наших військ продовжують виконувати завдання з контрбатарейної боротьби, ураження живої сили та бойової техніки противника.

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

 Держсекретар США Ентоні Блінкен приїхав до Києва й зустрівся з Президентом Володимиром Зеленським.

Держсекретар поінформував главу Української держави про останній пакет військової допомоги США і заявив, що президент Джо Байден «ясно дав зрозуміти, що підтримуватиме народ України стільки, скільки потрібно».

«Я повторив це послання президенту Зеленському та його команді сьогодні в Києві, який залишається – і залишиться – столицею суверенної, незалежної України», – сказав Блінкен.

Також він заявив, що військову допомогу США та союзників підібрано так, щоб максимально змінити ситуацію на полі бою.

За словами Блінкена, зараз настав «ключовий момент» воєнних дій, оскільки триває контрнаступ України на півдні, який виявився ефективним.

  • Президент України Володимир Зеленський після зустрічі з держсекретарем США, заявив, що сьогоднішній візит Блінкена до України вкотре демонструє лідерські позиції США у підтримці України та боротьби за свободу

«Цінуємо важливу фінансову, економічну, а також оборонну допомогу з боку США. Це дуже важливі сигнали, що Сполучені Штати з нами. Для нас це гарантія того, що ми можемо повернути наші землі. Дякую за все, що ви робите для України, і що сьогодні ви поруч».

  • Нацбанк сьогодні провів першу операцію з обміну готівкового долара на безготівковий – практично всі запропоновані 100 мільйонів доларів були вибрані банками.

Найближчим часом валютна готівка надійде у каси, щоб задовольнити попит клієнтів.

Наступну операцію обміну готівкової валюти на безготівкову запланували на понеділок, 12 вересня. Банкам буде запропоновано до обміну готівковий євро.

У НБУ наголосили, що проблема з нестачею готівкової валюти в касах окремих банків є тимчасовою. Вона виникла через ситуативні логістичні труднощі з доставкою готівкових доларів США з-за кордону. Питання має вирішитися найближчим часом.

  • Від початку роботи зернового коридору експортовано 2,37 млн тонн української агропродукції.

У Міністерстві інфраструктури України повідомили, що в країни Азії відправлено 54 судна з 1,04 млн тонн, в Європу – 32 судна з 0,85 млн тонн, а в Африку – 16 суден з 0,47 млн тонн агропродукції.

  • В Україні арештували корпоративні права двох компаній на суму 881 тис грн, понад 700 тис одиниць продукції та кошти на банківських рахунках, у розмірі понад 420 млн грн. Йдеться про мережу магазинів парфумерії Brocard, яка належить росіянці Тетяні Володіній.

У Бюро економічної безпеки встановили порушення службовими особами цих фірм вимог податкового, валютного та іншого законодавства України.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ

 Депутати з ради муніципального утворення Смольнінське у Санкт-Петербурзі закликали Думу звинуватити путіна у державній зраді.

Підставою для цього став наказ російського диктатора про напад на Україну.

У тексті звернення, оприлюдненому 7 вересня, зазначається, що під час війни знищуються «боєздатні підрозділи» армії рф, гинуть «молоді працездатні» громадяни і страждає економіка.

Крім того, протяжність кордону з країнами НАТО через російську агресію зросла більш ніж удвічі, а Україна отримує все більше новітніх озброєнь, хоча однією з оголошених цілей так званої «спецоперації» була «демілітаризація».

  • Російський уряд планує підвищити податки, щоб оплатити відновлення економіки й залатати діру у федеральному бюджеті.

Чиновники обговорюють третє за п'ять років підвищення податкового навантаження. На мегапроекти з порятунку від санкцій потрібно близько 15 трильйонів рублів.

  • Російська влада планує використати накопичення Фонду національного добробуту росії для порятунку економіки.

У цьому фонді кошти накопичували з 2017 року за рахунок нафтогазових доходів бюджету. Однак усі ці резерви можуть бути використані повністю вичерпаний вже у 2024 році.

Згідно із закритими прогнозами, російську економіку чекають три роки падіння із втратою майже 12% ВВП.

  • Сьогодні путінський режим може похвалитися черговим геополітичним «досягненням». Через розв’язану війну проти України, а також підтримку агресії Кремля патріархом Кирилом і загалом РПЦ, Сейм Латвії схвалив відокремлення Латвійської православної церкви від московського патріархату.

Тепер РПЦ втратила відразу 118 парафій за межами росії.

  • Друга найбільша у світі компанія звукозапису Sony Music оголосила, що повністю виходить із росії через 6 місяців після припинення діяльності в країні.

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

На авіабазі ВПС США «Рамштайн» сьогодні відбулося п’яте засідання Контактної групи з питань оборони України. Головував, як і завжди, Ллойд Остін.

Він наголосив, що мужність українців у протистоянні українській окупації надихає весь світ.

  • Президент США Джо Байден схвалив новий пакет допомоги США Україні в розмірі близько 675 мільйонів доларів.

На сайті Пентагону уточнили, що до нового пакету допомоги увійдуть додаткові боєприпаси для високомобільних артилерійських ракетних систем (HIMARS) та чотири 105-мм гаубиці, а також 36 000 снарядів для них.

Пакет також передбачає:

  • Додаткові високошвидкісні протирадіолокаційні ракети (HARM);
  • 100 броньованих високомобільних багатоцільових колісних машин (HMMWV);
  • 1,5 млн набоїв до стрілецької зброї і понад 5000 протитанкових систем;
  • 1000 одиниць 155-мм пострілів дистанційних протитанкових мін (RAAM);
  • Додаткові гранатомети та стрілецька зброя;
  • 50 броньованих медичних автомобілів;
  • Прилади нічного бачення та інше польове встаткування.

Крім того, із $2 мільярдів, які Держдепартамент планує направити на довгострокові інвестиції в іноземне військове фінансування, $1 мільярд піде на посилення безпеки України, ще $1 мільярд – для 18 країн-сусідів України в регіоні.

  • За даними ЗМІ, Пентагон готує детальний аналіз і розробляє план підтримки української армії в середньостроковій і довгостроковій перспективі, зокрема й після закінчення війни з росією.

Початкові плани будуть обговорені під час зустрічі в Німеччині. Аналіз включатиме розгляд потреб України в модернізованих повітряних силах і вертольотах для підтримки високомобільних сухопутних сил.

  • Норвегія передасть Україні ракети приблизно 160 ракет Hellfire, пускові майданчики та блоки наведення, а також прилади нічного бачення.

«Це зброя, про яку просила Україна, і вона стане в нагоді у боротьбі з російськими окупаційними силами. Ракетою легко керувати, її можна використовувати як проти наземних, так і морських цілей», - сказав міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам під час сьогоднішньої зустрічі в Рамштайні.

  • Іспанія направила Україні черговий літак з боєприпасами для великокаліберних артилерійських систем.

Це вже п’яте постачання озброєння для Києва з боку Мадрида за останні кілька днів.

  • Збройні сили Норвегії перевірили та перевірили стан ракет перед їх відправкою. Їх вже вивезли з Норвегії. Норвезькі інструктори провели навчання українських операторів використанню Hellfire.
  • Україна буде серед запрошених держав на перший саміт Європейської політичної спільноти, який відбудеться 7 жовтня у Празі.

Ідея нового форуму – дітище президента Франції Еммануеля Макрона. Його мета – надати платформу для політичного діалогу та співробітництва, включно з країнами, які прагнуть вступити до ЄС, а також ті, які не мають такого наміру і залишаються поза блоком.

Основні теми саміту включатимуть війну росії проти України, енергетичну кризу та економічну ситуацію в Європі.

  • Прем’єри Естонії, Латвії, Литви та Польщі оприлюднили спільну заяву з нагоди ухваленого рішення істотно обмежити в'їзд для громадян росії з шенгенськими туристичними візами.

Країни, які межують із рф, усе більше стурбовані значним зростанням потоку російських громадян до ЄС та Шенгенської зони через їхні кордони. Вони вважають, що це стає серйозною загрозою для їхньої громадської безпеки.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, збройні сили україни, володимир зеленський, сша, слуга народу
В тему