8 Вересня 2022
Новини

У Києві буде вулиця Романа Ратушного

У Києві буде вулиця Романа Ратушного
Перейменування ще близько 40 вулиць, площ та провулків, назви яких пов’язані з росією та радянським минулим, 8 вересня підтримала Київська міська рада.

Про це повідомив міський голова Віталій Кличко. Зокрема, у столиці з'явиться вулиця імені активіста та загиблого захисника України Романа Ратушного.

На вулицю імені Романа Ратушного перейменували вулицю Волгоградську у Солом'янському районі.

«Те, що з нами більше немає цього талановитого, принципового і відважного воїна — велика втрата для Києва і всієї країни. Бо саме такі, як Роман Ратушний — майбутнє сильної і демократичної України. Тож сьогоднішнім рішенням ми увіковічнили ім‘я Романа та його справу захисту зелених зон Києва», — каже Кличко.

Серед затверджених Київрадою назв є також вулиця Князів Острозьких — таку назву отримала вулиця Московська, яка розташована у центрі міста. Це вже не перше таке рішення столичної влади: наприкінці серпня вона підтримала перейменування ще 95 вулиць, площ та провулків.

А перед цим нові назви для топонімів Києва обирали самі містяни. На рейтингове електронне голосування винесли 296 об’єктів, які були обрані експертною комісією. Із 15 по 19 червня кияни мали змогу проголосувати за назви в застосунку «Київ Цифровий». Назви, що отримали найбільшу підтримку, були передані до сесійної зали Київради на голосування.

Варто наголосити, з першого дня повномасштабного вторгнення Роман доєднався до захисту України. Спершу він брав участь у боях під Києвом, а потім у складі 93-ї бригади «Холодний Яр» звільняв Тростянець, воював на Сумщині та під Ізюмом. Він служив у розвідці 2-го мотопіхотного батальйону. Роман загинув 9 червня в бою під Ізюмом.

Ратушний був одним зі студентів, яких силовики побили на Майдані у 2013 році. Згодом він очолив ініціативу «Захистимо Протасів Яр», що боролася з забудовою зеленої зони столиці — там зводив три багатоповерхівки дніпровський забудовник «Дайтона груп». Цю компанію пов'язують із колишнім чиновником Дніпра Геннадієм Корбаном.

У листопаді 2019-го Роман Ратушний заявив про погрози з боку забудовника і сказав, що вимушений переховуватися. З цією заявою він звернувся до президента та генерального прокурора.

Мер Києва Віталій Кличко під час прощання з Романом пообіцяв залишити Протасів Яр зеленою зоною. І 14 липня Київрада підтримала створення ландшафтного заказника «Протасів Яр».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: київ, війна з Росією
В тему