5 Вересня 2022
Новини

З російського полону вже повернули майже 600 українців

З російського полону вже повернули майже 600 українців
З полону російських окупантів від початку повномасштабної війни Україна повернула майже 600 людей, більшість — військові.

Про це повідомив керівник Національного інформаційного бюро Мінреінтеграції Олександр Смирнов в етері телеканалу «Еспресо».

За його словами, повернення людей на територію України відбувається дуже складно, однак станом на 4 вересня з полону визволили майже 600 людей — близько 100 цивільних, решта — військові.

Коментуючи кількість депортованих українців, Смирнов зазначив, що «з одного боку, цифри жахливі, а з іншого боку, немає точних цифр».

«Ми не маємо доступу до території агресора, відповідно, є цифри, які повідомляє сам агресор — це понад 3 млн людей примусово депортованих людей на їхню територію, з них близько 600 тисяч дітей», — сказав керівник Національного інформбюро.

Смирнов додав, що Україна також збирає дані та верифікує вивезених до росії людей: наразі відомо про понад 30 тисяч дорослих і майже 7 300 дітей. За його даними, Україна вже повернула 53 дитини з території рф.

Останній обмін полоненими відбувся 2 вересня в Донецькій області. Тоді Україна повернула 14 своїх військових, які потрапили до російського полону навесні. З-поміж звільнених є офіцер та військовий медик.

Після виходу українських захисників Маріуполя з заводу «Азовсталь» у травні більшість із них опинилися на непідконтрольній Україні території Донеччини. Наприкінці червня відбувся обмін, зокрема й військових із Маріуполя. Це був найбільший обмін від початку повномасштабного російського вторгнення.

Представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов розповідав, що Україна має достатній обмінний фонд для обміну полоненими з рф, але в кремлі невисокий інтерес до деяких груп своїх же військових, а також бойовиків з окупованих територій.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією
В тему