1 Вересня 2022
Новини

Оперативна аналітика подій на 1 вересня 2022: все важливе за день

Оперативна аналітика подій на 1 вересня 2022: все важливе за день

Публікуємо оперативну аналітику подій на 1 вересня 2022.  Не потрібно постійно слідкувати за новинами: просто прочитайте це

БОЙОВІ ДІЇ

Триває 190-й день боротьби всього українського народу проти повномасштабного військового вторгнення з боку рф.

Окупанти продовжують утримувати захоплені райони Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей, а також намагаються створити сприятливі умови для відновлення свого наступу.

За інформацією Генштабу, російські війська вчергове коригують свої плани та дії відповідно до наказу путіна вийти на адміністративні кордони Донецької області до 15 вересня.

Водночас українські воїни готові до будь-якого розвитку подій, укріплюють свої позиції й успішно «демілітаризують» окупантів на всій лінії фронту.

В ОК «Південь» поінформували, що у Херсонській області українська армія знищила понтонну переправу окупантів через річку Інгулець у районі села Дар’ївка.

Водночас Каховський і Дар’ївський мости, для заміни яких і зводилась переправа, перебувають під щільним вогневим контролем ракетно-артилерійських підрозділів ЗСУ. Влучання по них результативні, а пошкодження суттєві, тому ворог не може використовувати їх для підтягування техніки та боєприпасів на правому березі Дніпра.

Також ракетно-артилерійські підрозділи завдали ударів по пунктах управління безпілотниками, станціях радіоелектронної боротьби і радіолокаційних, реактивних систем залпового вогню та засобах протиповітряної оборони ворога.

29-31 серпня було завдано низку ударів з використанням ударних літаків, вертольотів, безпілотних авіаційних комплексів, а також сучасних РСЗВ. Знищено склади з боєприпасами та паливно-мастильними матеріалами, ворожа техніка разом з особовим складом.

Російські пропагандисти на всіх доступних майданчиках кричать про те, що нібито «всі атаки ЗСУ відбиті», але водночас визнають, що захисникам України вдалося просунутися.

При цьому також активно поширюються різноманітні фейки про «найманців та генералів НАТО», які нібито воюють на території України.

Такими жалюгідними спробами, розрахованими виключно на довірливого й зазомбованого громадянина рф, путінська пропаганда намагається прикрити неприємний і навіть болючий факт, що зараз саме українці сильно дають по зубах розпіареній «другій армії світу». Росіяни у своїх мріях доходять до Берліна, а за фактом уже сьомий місяць не можуть захопити маленький населений пункт Піски біля Донецька, хоча вже декілька разів повідомляли про «повний контроль» над ним.

 

Станом на ранок 1 вересня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 48 350 (+450) осіб,
  • танків ? 1 997 (+23),
  • бойових броньованих машин ? 4 345 (+33),
  • артилерійських систем – 1 115 (+24),
  • РСЗВ – 287 (+2),
  • засобів ППО – 153 (+1),
  • літаків – 234,
  • гелікоптерів – 205 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 851 (+2),
  • крилатих ракет – 196,
  • кораблів/катерів – 15,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3 239 (+3),
  • спеціальної техніки – 104 (+1).

Найбільші втрати противника минулої доби були зафіксовані на Донецькому та Курахівському напрямках.

Російська служба BBC, спираючись на інформацію з відкритих джерел, підрахувала, що за пів року повномасштабної війни в Україні російська армія втратила щонайменше 900 своїх елітних військових, на підготовку яких пішли роки зусиль та мільйони доларів.

За оцінкою експертів, загальновійськові підрозділи російської армії виявилися не готовими до штурмових дій. У результаті завдання, які зазвичай ставлять перед піхотою, виконували загони російського спецназу, морпіхів та десантників.

Саме ці з'єднання, які росія вважає елітою своєї армії, зазнали відчутних втрат за останні шість місяців війни. Загинули також десятки військових льотчиків. На думку експертів, компенсувати втрату всіх цих військових росії буде проблематично.

За підрахунками BBC, росія втратила щонайменше: 337 морських піхотинців, 245 спецпризначенців росгвардії, 151 спецпризначенців ГРУ, 144 військових із двох елітних полків ВДВ, 67 військових пілотів та 20 представників ФСБ і ФСО.

За наявною інформацією, через значні втрати в особовому складі військове командування рф ухвалило рішення про розформування 31 окремої десантно-штурмової бригади повітряно-десантних військ та 22 окремої бригади спеціального призначення, у яких з урахуванням втрат залишилося серед живих менше 20% особового складу.

Із кожним днем війни росія має все більше проблем зі своїм ракетним озброєнням. Зняті зі зберігання ще радянські зразки не просто не влучають у цілі, а й постійно дають збої вже на старті. Зокрема, учора ввечері в Бєлгороді впала ракета, запущена по Харкову.

Кілька днів тому на мисі Фіолент у тимчасово окупованому Криму запущена по Одесі протикорабельна ракета «Онікс» упала на територію колишньої військової частини, після чого на об’єкті почалася масштабна пожежа.

Через санкції та брак західних компонентів сьогодні рф практично не може випускати нові зразки високоточної зброї.

Як зазначають експерти, у російської армії також виникли серйозні проблеми з артилерійськими снарядами калібру 122-мм, 152-мм.

Через тактику «вогневого валу» росіяни за пів року практично повністю вичерпали запаси складів БК у Курській, Білгородській та Ростовській області. Зараз більшість поставок боєприпасів ведеться зі складів Центрально та Східного військових округів. А це тисячі кілометрів від лінії фронту.

Найближчим часом російські окупанти ще будуть забезпечені боєприпасами всіх калібрів у міру потреби, однак вони вже не можуть реалізовувати тактику «вогневого валу» повсюдно, а виключно на окремих та вузьких ділянках фронту.

Як повідомляє Генштаб ЗСУ, сьогодні Сили оборони України зупинили наступи російських військ на Слов’янському, Бахмутському, Новопавлівському й Авдіївському напрямках. Ворог відійшов із втратами.

Головне управління розвідки Міноборони напередодні оксамитового сезону звернулося до жителів Криму із закликом поділитися даними про дислокації та пересування російських окупантів на півострові.

Зокрема, розвідку цікавлять:

  • точне розташування пунктів дислокації та адреси проживання окупаційних військ;
  • місця проживання керівного складу окупантів;
  • місця розташування та маршрути пересування військової техніки;
  • точні дані місцевих колаборантів, які перейшли на бік ворога;
  • особи, які «співчувають» окупантам та інші прибічники окупаційної влади.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

Президент України Володимир Зеленський сьогодні звернувся до польського народу у 83-тю річницю початку Другої світової війни.

«Дорогий польський народе, брати й сестри! Уже 83 роки відділяють нас від того ранку, який поставив Європу та світ на межу загибелі. 1 вересня 1939 року близько 4-ї ранку польське місто Велюнь зазнало страшного бомбардування. Нацистська Німеччина пішла війною проти всіх вільних націй, почавши з Польщі».

«Люди вірили, що вдасться уникнути повторення тих страшних злочинів і такої жорстокої війни. Але знову був такий ранок. Тільки вже 24 лютого 2022 року, коли бомби й ракети вдарили по мирних містах. Знову ідеологія ненависті пробує захопити собі простір у Європі шляхом масових убивств і терору. Повторюється Велюнь – у Харкові, у Миколаєві, у містах Донбасу, у Маріуполі. Повторилися спалені міста й села. Повторилася Катинь – в Оленівці. Повторилася депортація».

Також Зеленський зазначив, що з першої хвилини повномасштабного вторгнення росії в Україну наша держава отримує допомогу від європейських країн, які стали потужним тилом і роблять усе, щоби допомогти нам здобути перемогу.

«Ми зробимо все, щоб українці, поляки й усі народи Європи жили вільно. Щоб кожне покоління наших народів, усіх європейців та людей взагалі пам’ятало, що ніс рашизм і за що будуть покарані рашистські кати. Ми зробимо все, щоб ранок 1 вересня, ранок 22 червня і ранок 24 лютого не повторювалися. Ніколи знову».

Олена Зеленська записала відеозвернення до батьків і вчителів молодших класів. Вона повідомила про те, що «Всеукраїнська школа онлайн» запускає відеоуроки для учнів 1-4 класів.

«Незабаром для учнів з першого по четвертий клас почнеться трансляція відеоуроків з чотирьох предметів: українська мова, математика, наука, мистецтво. Відеоуроки для наймолодших дивіться у вівторок та четвер з 9 години».

«Всеукраїнська школа онлайн» стає безбар'єрною. Усі відеоуроки будуть супроводжуватися перекладом жестовою мовою, а для дітей з порушеннями зору створюються версії із звукоописом. Адаптовані відеоуроки будуть доступними на YouTube-каналі Міністерства освіти і науки».

Незважаючи на спротив росіян та влаштовані російськими військовими провокації і справжню «виставу», місія Міжнародного агентства з атомної енергії таки добралася до Запорізької АЕС.

Частина інспекційної групи МАГАТЕ залишили територію станції після того, як провели на місці кілька годин.

Наразі на ЗАЕС залишилися 5 представників місії, які розвантажують привезене ними обладнання та продовжать роботу на станції. Очікується, що вони перебуватимуть на Запорізький АЕС до 3 вересня.

Україна передала ЄС необхідні ратифіковані документи для приєднання до «митного безвізу» (Конвенції про процедуру спільного транзиту та Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами).

З приєднанням до міжнародних митних конвенцій та запуском відповідних законодавчих змін Україна виконає 81% своїх зобов’язань Угоди про асоціацію з ЄС у митній сфері.

Після приєднання України до «митного безвізу», наш бізнес зможе користуватися перевагами та спрощеннями, які має бізнес у 35-ти країнах Конвенції.

Політичне рішення запросити Україну до Конвенції є оцінкою зусиль Києва та визнанням великого прогресу, досягнутого для запровадження процедури спільного транзиту.

Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Мін’юсту про стягнення в дохід держави майна російського олігарха Володимира Євтушенкова.

Це перше рішення про конфіскацію майна російського громадянина в Україні. Причетність Євтушенкова до війни проти України полягає в тому, що його компанії займаються виготовленням безпілотних літальних апаратів для російської армії.

Євтушенков має в Україні кілька компаній, які володіють нерухомістю (в основному в Запоріжжі).

Рішення ВАКС ще має підтвердити Апеляційна палата, перш ніж майно остаточно перейде в дохід держави.

У серпні Україна експортувала 4,5 мільйона тонн зернових та олійних культур. Через «зерновий коридор» із розблокованих чорноморських портів експортували 1,5 млн тонн агропродукції. Автомобільним вантажним транспортом, залізницею та з дунайських портів було вивезено 3 млн тонн.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ

путін сьогодні під час зустрічі із школярами оголосив нову причину нападу на Україну, заявивши, що нібито на території нашої держави хтось «почав створювати антиросійський анклав», який загрожував самій росії.

Як зазначають експерти, росіяни і сама влада рф уже забули про «демілітаризацію», «денацифікацію» і маячню про «біолабораторії із зараженими птахами».

Довірливих росіян годують черговою порцією пропаганди, приправленою малозрозумілими словами і ненавистю до українців. При цьому навіть сам путін навряд чи розуміє значення слова «анклав».

Росіяни не довіряють своїй банківській системі, тому продовжують забирати вклади. За січень-липень обсяг валюти на банківських рахунках фізосіб у росії скоротився максимально за всю історію спостережень — на 22,5 млрд доларів.

Роздрібні клієнти вивели кожен четвертий долар, встановивши рекорд з відтоку як у абсолютному, так і відносному вираженні.

У підсумку загальний обсяг валютних рахунків та вкладів громадян з 96,1 млрд доларів скоротився до 73,6 млрд, що стало мінімумом за 10 років.

Як зазначають експерти, за перше півріччя росіяни вивели за кордон 14 млрд доларів. При цьому лише у червні відтік досяг 5 млрд доларів, хоча до війни не перевищував 1 млрд на місяць.

У День знань у росії заявили, що тепер кожен навчальний тиждень у всіх школах країни починатиметься з підняття прапора та виконання гімну, а багато сенаторів безпосередньо братимуть участь «у патріотичному вихованні школярів у своїх регіонах».

Також окремі представники путінського режиму виступають ініціативами переписати підручники з історії – зокрема історію Другої світової війни та новітню історію рф.

Таким чином нинішня російська влада взяла чіткий курс на ще більше промивання мізків своїх громадян на тему путінізму. Окрім співання гімну, дітей чекають «парти героя» і прослуховування «політінформації». Також дітей заохочуватимуть доносити на «неблагонадійних» товаришів.

На фоні тотальних невдач в Україні росія вирішила скинути всі маски й прямо заявила, що наступна обов’язкова ціль для знищення – Молдова.

Міністр закордонних справ рф Сєргєй Лавров заявив, що Кремль вважатиме нападом на рф будь-які дії, у яких побачить загрозу для своїх «миротворців» у Придністров’ї. Він також заявив, що у Молдові «насаджують русофобію».

Напередодні Лавров заявив про готовність росії робити все для того, щоб гарантувати захист прав російськомовних у Молдові та порадив країні «не гратися у нав’язані Заходом геополітичні ігри».

Такі заяви – це нагадування всім сусідам імперії, що з рф неможливо «співіснувати». «Русскій мір» завжди несе з собою насильство, убивства, руйнування та ліквідацію державності.

Китайська компанія Weichai зупинила постачання газових двигунів КамАЗу. Влада Китаю попередила корпорацію про ризики роботи з російськими компаніями, які потрапили під західні санкції.

Припинення співпраці з китайським постачальником порушило плани російського виробника щодо випуску нових моделей автомобілів.

Експерти припускають, що без нового газового двигуна Камський автозавод можуть потіснити китайські та білоруські конкуренти.

Водночас, за даними митниці КНР, експорт китайських автомобілів в росію за останні п’ять місяців упав на 82,4%. Якщо у травні Китай поставив машин на $190 млн, то в липні тільки на $33,6 млн.

У росії за загадкових обставин продовжують помирати високопосадовці енергетичної сфери . У Москві з вікна Центральної клінічної лікарні випав віце-президент нафтової компанії «ЛУКойл» Наіль Маганов. Це вже шоста смерть серед впливових людей у рф від початку року.

Експерти ставлять під сумність випадковість загибелі фактично першої людини в ЛУКойлі. Є припущення, що путінський режим зачищає тих людей, які надто багато знають.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

Понад 4 тис. українських військовослужбовців пройшли навчання на території 14 країн-партнерів для виконання завдань на іноземному озброєнні та військовій техніці.

«З цього особового складу понад 2 тисяч військовослужбовців-артилеристів, по 500 фахівців із використання РСЗВ та ППО, майже 200 осіб з експлуатації та технічного обслуговування протитанкових засобів, близько 100 фахівців з експлуатації та технічного обслуговування радіолокаційних систем», - розповіли у Генштабі.

Фінляндія надасть Україні нову партію оборонної допомоги загальною вартістю 8,3 млн євро. Наразі з міркувань безпеки не повідомляється, що саме буде поставлено.

Це вже восьма партія військової допомоги з Фінляндії Україні.

Євросоюз виділив 10 млн євро для гарантування безпечних фізичних місць для навчання та підтримку програми дистанційного навчання в Україні.

Адміністрація президента США Джо Байдена ввела нові обмеження на продаж деяких високотехнологічних комп’ютерних чипів Китаю та росії.

Як передає The New York Times, нові обмеження стосуються високоякісних моделей чипів, відомих як графічні процесори або GPU, які продаються компаніями Кремнієвої долини Nvidia та Advanced Micro Devices. Такі комплектуючі широко застосовуються в найбільших суперкомп’ютерах, які використовуються вченими та інтернет-компаніями для таких програм, як розпізнавання мови та об’єктів на фотографіях.

США отримали ордер на арешт літака Boeing, що належить російській нафтовій компанії «Лукойл». Ордер видав суд Південного округу штату Техас.

Підставою для арешту стало те, що літак здійснював рейси в росію і з неї «у порушення введених Міністерством торгівлі США санкцій щодо росії.

Вважається, що Boeing зараз перебуває в росії та коштує приблизно 45 мільйонів доларів.

У польському Жешуві починає роботу хаб для евакуації українців, яких везуть на лікування до інших країн Європи.

Проект фінансується коштами Механізму цивільного захисту ЄС і є частиною ширшої програми медичної евакуації, яку ЄС запустив раніше цього року.

У центрі пацієнтам цілодобово забезпечуватимуть догляд і необхідну допомогу, за потреби – діагностику, вакцинацію та психологічну підтримку.

З 5 вересня українці, які через агресію рф вимушено залишили Україну та перебувають у Латвії, зможуть обміняти готівкову гривню на євро. Відповідну угоду уклали НБУ та Банк Латвії.

Обмінні операції можна буде здійснити у визначених відділеннях AS «Industra Bank» та AS «Rietumu banka» в шести містах Латвії. Обмін здійснюватиметься із застосуванням фіксованого обмінного курсу гривні до євро, який визначатиме НБУ.

Президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр звинуватив російську православну церкву у причетності до злочинів в Україні.

«Керівники РПЦ ведуть своїх вірян і всю свою церкву жахливим, навіть відверто антирелігійним, блюзнірським шляхом. Вони виправдовують загарбницьку війну проти України – проти своїх, проти наших рідних братів і сестер по вірі. Ця пропаганда проти вільних прав громадян іншої країни, що свавільно стверджує Божу волю заради імперських мрій про диктатуру, це ставлення має наштовхнутися на нашу протидію…

Ця тоталітарна ідеологія, замаскована під теологію, призвела до того, що на території України повністю або частково знищено дуже багато культових об’єктів: церков, мечетей, синагог, навчальних та адміністративних будівель релігійних громад. Жоден християнин, який ще має свою віру, свій розум і свої почуття разом, не зможе розпізнати в цьому волю Божу».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Світ, війна з Росією, збройні сили україни
В тему

Останні матеріали