1 Вересня 2022
Новини

На Запорізьку АЕС вже прибула Місія МАГАТЕ

На Запорізьку АЕС вже прибула Місія МАГАТЕ
До Запорізької атомної електростанції в тимчасово окупованому росією Енергодарі прибула Місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

Про це повідомляє «Енергоатом».

Делегація прибула в Енергодар, попри ранковий інтенсивний обстріл у місті. Глава агентства Рафаель Гроссі зазначав, що місія знала про «збільшення військової активності в цьому районі», але не відмовилася від плану відвідати об'єкт і зустрітися з його персоналом.

Міністр енергетики Герман Галущенко наголошував: Україна очікує, що результатами роботи місії стануть деокупація ЗАЕС, її повернення під повний контроль України та подальша демілітаризація території навколо станції.

Провокації росіян

Обстріли Запорізької АЕС та Енергодара відбулися якраз у день, коли на станцію має прибути місія МАГАТЕ. Окупанти усіляко намагаються зірвати візит делегації: спершу відмовилися робити для інспекторів спецперепустки для перетину російських пунктів пропуску, а потім обстрілювали з артилерії заздалегідь погоджений маршрут поїздки, повідомив очільник Запорізької ОВА.

Напередодні окупанти дорікали, що делегація сама вибрала такий маршрут до Запорізької області: а «швидко й без перепон» інспектори могли б доїхати, якби діставалися через територію росії. У всіх провокаціях окупанти звинувачують Збройні сили України. Крім того, росіяни повідомляли про нібито знищення «українського десанту», який висадився в окупованому Енергодарі.

Місія МАГАТЕ

Візит місії МАГАТЕ узгоджувався тижнями на тлі регулярних обстрілів території біля ЗАЕС. Умовою України було те, що делегація має їхати через вільну територію України, натомість окупанти наполягали на проїзді з території рф. Врешті, інспектори спершу відвідали Київ та вирушили до тимчасово окупованої частини Запорізької області.

Місія має сфокусуватися на трьох завданнях: фізичному захисті, ядерній безпеці та гарантіях нерозповсюдження ядерних матеріалів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, запоріжжя
В тему

Останні матеріали