31 Серпня 2022
Новини

Які щеплення потрібно зробити після 25 років

Які щеплення потрібно зробити після 25 років

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я, щеплення дозволяють щорічно запобігати до 3 млн смертей.

У зв'язку з цим Міністерство охорони здоров'я закликає українців, яким виповнилося 25 років, перевірити у себе наявність вакцинації за Календарем профілактичних щеплень.

"Існує розповсюджений міф, що щеплення роблять  лише у дитячому віці. Насправді імунітет проти деяких захворювань зберігається не на все життя, тому періодично необхідне повторне введення вакцин – ревакцинація. Так само дорослим обов’язково треба вакцинуватись проти окремих хвороб, якщо вони не отримали захист від них у дитинстві", – наголошують у відомстві.

Зокрема, йдеться про щеплення проти таких інфекційних захворювань:

  • гепатит В,
  • кір,
  • паротит,
  • краснуха,
  • дифрерія,
  • правець.

Гепатит В

У МОЗ наголошують, що українці, які народилися до 2001-го року, можуть не мати такого щеплення, адже воно стало обов’язковим у 2001 році. Щоб провакцинуватися, необхідно звернутися до сімейного лікаря та проконсультуватися щодо імунізації. Дорослі можуть придбати вакцину в аптеках.

Пневмокок

Як коронавірус, так і грип можуть ускладнюватися бактеріальною пневмонією, найпоширеніша причина якої – пневмокок. Тому людям, які входять до групи ризику (старшим за 65, з хронічними захворюваннями) варто зробити щеплення від пневмококової інфекції.

Проте це щеплення не входить до календаря щеплень, тому його можна зробити за власні кошти.

Дифтерія і правець

Вакцинація від дифтерії і правця призначена не лише дітям, а і дорослим. Імунітет проти цих хвороб зберігається близько 10 років, тому необхідна ревакцинація.

Згідно з Календарем щеплень, дорослим роблять планові щеплення проти дифтерії та правця кожні 10 років. Такі щеплення в державних закладах охорони здоров’я проводять безоплатно.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Здоров'я, щеплення
В тему