27 Серпня 2022
Новини

На ЗАЕС до мережі підключили другий енергоблок

На ЗАЕС до мережі підключили другий енергоблок
Уже другий енергоблок під'єднали до мережі на окупованій Запорізькій атомній електростанції.

Про це повідомляє «Енергоатом».

Другий із зупинених вчора енергоблоків ЗАЕС під’єднано до енергомережі о 21:15 26 серпня, наразі триває набір потужності. Зауважень до роботи обладнання і систем безпеки немає.

Нагадаємо, 26 серпня о 14:04 до мережі під'єднали перший із зупинених напередодні енергоблоків. Таким чином, Запорізька АЕС, попри численні провокації окупантів, продовжує працювати в енергосистемі України та забезпечувати потреби України

«Атомники Запорізької АЕС — справжні герої! Вони невтомно та міцно тримають на своїх плечах ядерну та радіаційну безпеку України й усієї Європи і самовіддано працюють, щоб рідна країна мала життєдайну електроенергію», — заявили в «Енергоатомі».

До слова, 25 серпня стало відомо, що Запорізька атомна електростанція вперше в історії цілком від'єдналася від енергомережі. Причиною цього стали пожежі на золовідвалах Запорізької ТЕС, що розташовується поруч з АЕС. Внаслідок цього 5-й та 6-й енергоблоки відключилися від електромережі.

23 серпня українська розвідка повідомляла, що російські окупанти під час обстрілів передмість Енергодара ціляться по золовідвалах Запорізької ТЕС, щоби підняти хмари радіоактивного пилу.

Так, після обстрілів утворилися хмари пилу, які вітер розносив околицями Енергодара. Через це моніторинг радіаційного фону показав підвищення рівня радіації. За даними ГУР, окупанти намагаються представити ці дані як результати «обстрілів з боку ЗСУ», про які заявляли раніше.

Президент Володимир Зеленський заявив, що цим росія поставила Україну та європейців за крок від радіаційної катастрофи.

«Світ повинен розуміти, яка це загроза: якби дизель-генератори не ввімкнулися, якби після блекауту не спрацювали автоматика і наш персонал станції, то ми вже зараз були б змушені долати наслідки радіаційної аварії», — сказав Зеленський.

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив про термінову необхідність поїздки експертної місії МАГАТЕ на захоплену Запорізьку АЕС. Хоча, за даними ЗМІ, раніше планувалась поїздка до 5 вересня.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, запоріжжя
В тему