25 Серпня 2022
Новини

Оперативна аналітика подій на 24 серпня 2022: все важливе за день

Оперативна аналітика подій на 24 серпня 2022: все важливе за день

В інформаційному потоці легко втратити головні події дня. Для того, щоб допомогти вам розібратися, публікуємо оперативну аналітику подій на 24 серпня 2022.  Не потрібно постійно слідкувати за новинами: просто прочитайте це.

БОЙОВІ ДІЇ

 Сьогодні наша держава відзначає День Незалежності. Уже рівно 6 місяців як весь український народ героїчно відбиває повномасштабне вторгнення російської армії, хоча війну проти нашої держави росія веде з 2014 року.

Українці платять високу ціну за свою незалежність, кров’ю виборюючи своє право вільно жити, сповідувати демократичні, європейські цінності. На кожній ділянці фронту від Харківщини до Миколаївщини наш народ доводить своє право жити у країні, яка не терпить тиранію, не сприймає диктатора й жорстко відповідає на будь-яку зовнішню агресію.

На наших воїнів рівняється весь світ, адже вони не злякалися «другої армії світу» й на практиці довели, що окупанта можна і треба бити. Сьогодні наша держава отримала унікальний шанс остаточно відірватися від імперії.

Нас знали в усьому світі, як працьовиту й талановиту націю, а сьогодні ми ще й нація хоробрості та сміливості.

  • Ворог зазнає втрат на всіх напрямках, де тривають бойові дії. Окупанти зосереджують сили на тому, щоб захопити Донецьку область, а також утримати окуповані райони Херсонської, частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей.
  • Згідно з даними перехоплення розмов окупантів, ЗСУ на Херсонщині знищили управління 56 бригади ворога. Під час ракетного удару по командному пункту були ліквідовані деякі командири. Втрати ворога уточнюються.
  • У ніч на 24 серпня ЗСУ знищили склад окупантів з боєприпасами в окупованому місті Токмак у Запорізькій області.

Сьогодні ж ЗСУ завдали нового точного удару по мосту біля Каховської ГЕС. Очевидці виклали в соцмережі відео масштабної пожежі.

  • У Ровеньках Луганської області ракетним ударом зруйновано базу загарбників. Є фото й відеопідтвердження точного влучання.
  • За інформацією Генштабу ЗСУ, сьогодні російські загарбники здійснили невдалі спроби наступу на Слов’янському, Бахмутському, Авдіївському, Новопавлівському, Південнобузькому напрямках, отримали відсіч ЗСУ.

Станом на ранок 24 серпня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 45 700 (+150) осіб,
  • танків - 1 924 (+3),
  • бойових броньованих машин ? 4 243 (+5),
  • артилерійських систем – 1 036 (+3),
  • РСЗВ – 266,
  • засобів ППО – 147 (+1),
  • літаків – 234,
  • гелікоптерів – 199 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 819 (+2),
  • крилатих ракет – 196,
  • кораблів/катерів – 15,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3 160 (+10),
  • спеціальної техніки – 99.

Найбільші втрати противника минулої доби були зафіксовані на Донецькому напрямку.

  • Перед початком повномасштабного вторгнення росія закупила 45 тис. целофанових пакетів для перевезення трупів. Сили оборони України за пів року «перевиконали» ці показники й готові далі нищити ворога на землі, у небі й на морі, поки країна-агресор не зрозуміє, що наша держава налаштована виключно на перемогу. Українці не стануть на коліна перед ворогом і не будуть просити милості в окупанта.
  • Видання Forbes підрахувало, що за пів року Україна знищила російської військової техніки приблизно на 16,6 млрд дол. І це без урахування вартості ракет, які рф випустила по Україні або які було збито.

Топ-10 найбільших втрат росіян за одиницю:

  • ракетний крейсер «Москва» – $750 млн;
  • літак Іл-76 – $86 млн;
  • десантний корабель «Саратов» – $75 млн;
  • літак Су-30СМ – $50 млн;
  • літак Су-34 – $40 млн;
  • літак Су-35 – $32 млн;
  • літак Іл-22ПП – $30 млн;
  • ЗРК «Тор-М2» – $25 млн;
  • судно «Василь Бех» – $21 млн;
  • ОТРК «Іскандер» – $21 млн.
  • На захоплених росіянами територіях шириться партизанський рух та збройний спротив загарбникам і їхнім пособникам. Уранці 24 серпня у тимчасово окупованому селищі Михайлівка в Запорізькій області невідомі підірвали автомобіль, в якому їхав «гауляйтер» Іван Сушко. Внаслідок вибуху він загинув.
  • Британська розвідка зазначає, що путін за пів року війни не зміг реалізувати свій план із повалення влади в Україні та окупації більшості територій. Війна виявилася для росії дорогою та стратегічно шкідливою, країна опинилася в міжнародній ізоляції, її перспективи – похмурі.

Розвідники заявляють, що з 2014 року російський диктатор путін намагався використати поєднання військової сили й «примусової» дипломатії для збільшення впливу росії в Україні та втручання у суверенні справи країни.

«Шість місяців тому росія почала повномасштабне вторгнення в Україну з метою повалити уряд й окупувати більшу частину країни. До квітня російські лідери зрозуміли, що це не вдалося, і повернулися до більш скромних цілей на сході і півдні України».

Сьогодні наступ росіян на Донбасі просувається мінімально й вони очікують на велику контратаку ЗСУ, а в оперативному плані армія окупантів зазнає нестачі боєприпасів, транспортних засобів та особового складу.

«Моральний дух у багатьох частинах збройних сил росії поганий, армія значно деградувала. Дипломатичний вплив росії зменшився, а довгострокові економічні перспективи похмурі».

  • Начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов вважає що у війні проти росії вже розпочався переломний момент, а росіяни почали усвідомлювати, що вона стосується і безпосередньо їх.

За словами Буданова, також росіяни почали розуміти, що їхня армія не така вже й сильна, системи ППО не такі вже й хороші, а армія рф насправді не здатна захистити навіть тимчасово захоплені території.

«Це зовсім не друга армія світу, і навіть не четверта. І розплата прийде. Розуміння, що розплата буде, приходить до людей, коли вони особисто починають бачити та відчувати, що війна – це не десь там у якійсь частині світу, а у них. Тому переломний момент уже розпочався».

  • Хакери привітали жителів окупованих територій України, а також деяких російських міст із Днем Незалежності України.

Кіберактивісти зламали камери зі вбудованими динаміками й увімкнули через них гімн України, а також пісню «Ой у лузі червона калина».

Композиції залунали в Криму, Донецьку, а також деяких містах рф.

САМІТ «КРИМСЬКА ПЛАТФОРМА»

За підсумками Другого саміту Кримської платформи, який пройшов у режимі онлайн 23 серпня, учасники оприлюднили спільну заяву.

У тексті йдеться зокрема про деокупацію Криму, репресії, депортацію та викрадення українського зерна.

  • «Ми підтверджуємо нашу рішучість продовжувати тиск на росію, щоб негайно припинити тимчасову окупацію Автономної Республіки Крим і міста Севастополя для відновлення контролю України над її територією».
  • Учасники також наголосили, що ситуація в тимчасово окупованому Криму ще більше погіршилася на тлі повномасштабного вторгнення рф в Україну.
  • Зокрема лідери країн світу висловили стурбованість щодо фактів «агресивного нав'язування навчання російською мовою» у кримських школах, незаконного призову кримчан до лав російської армії, посилення репресивних заходів, в тому числі щодо кримських татар та незаконне вивезення українців до росії та Криму.
  • Учасники Кримської платформи засудили посилення мілітаризації півострова росією та спроби рф торгувати вкраденим зерном і металопродукцією з України.
  • «Ми твердо стоїмо на боці народу України і висловлюємо нашу солідарність із тими в Криму та на інших територіях України під тимчасовим контролем росії, хто й далі попри великий особистий ризик виступає проти тимчасової окупації росією Автономної Республіки Крим і міста Севастополя та вторгнення Росії, що триває».
  • Володимир Зеленський також за підсумками саміту повідомив, що цьогоріч Кримська платформа матиме продовження у вигляді парламентського саміту восени в Хорватії, що відбудеться не онлайн, а з присутністю парламентських делегацій.

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

 Президент Володимир Зеленський привітав українців із 31-м Днем Незалежності. Відеозвернення було записано на Майдані Незалежності.

«Через шість місяців, як нас намагаються знищити, ми вільний народ незалежної України. І це правда про наше майбутнє: вільний народ. Незалежної України».

«За ці шість місяців ми змінили історію, змінили світ, змінилися самі. Тепер точно знаємо, хто дійсно нам брат і друг, а хто навіть не випадковий знайомий. Хто не втратив своє ім’я і репутацію, а хто переживав, щоб терористи зберегли обличчя. Кому ми насправді непотрібні, а де для нас двері відкриті».

«Український народ і його мужність надихнули весь світ. Дали людству нову надію, що справедливість не покинула наш цинічний світ остаточно. І в ньому все ще перемагає не сила, а правда. Не гроші, а цінності. Не нафта, а люди».

«Сьогодні люди диктують владі тренди й правила поведінки. Бути байдужим, неактивним, повільним соромно. Бути нерішучим і занадто обережним – соромно. Говорити мляво, розмито й занадто дипломатично – соромно. Не підтримувати Україну – соромно. І казати, що від України є втома, соромно. Це дуже зручна позиція: втома – це прикриття, щоб заплющити очі. І сьогодні ми чуємо від лідерів світу й від звичайних громадян: ми будемо з вами до кінця, до вашої перемоги».

«Ми нарешті стали справді єдиними. Нова нація, яка з’явилася на світ 24 лютого, о 4-й ранку. Не народилась, а відродилась. Нація, яка не плакала, не кричала, не злякалася. Не втекла. Не здалася. І не забула».

«Ворог думав, ми зустрінемо квітами й шампанським. Натомість отримав вінки та коктейлі Молотова. Чекав на овації, а чує «хлопки». Окупант вірив, що за кілька днів пройде парадом у центрі нашої столиці. Сьогодні на Хрещатику можна побачити цей «парад». Доказ, що ворожа техніка може з’явитися в центрі Києва тільки в такому вигляді. Спалена, зруйнована та знищена».

«Нам неважливо, яка у вас армія, нам важливо, яка в нас земля. Ми будемо битися за неї до кінця. Ми тримаємося шість місяців. Нам важко, але ми стиснули кулаки й вигризаємо свою долю. Кожен новий день – це нова причина не здаватися. Бо, пройшовши стільки всього, ми не маємо права не дійти до кінця».

«Що для нас кінець війни? Раніше ми говорили: мир. Зараз кажемо: перемога… Ми не торгуємось своїми землями і своїми людьми. Для нас Україна – це вся Україна. Усі 25 регіонів, без будь-яких поступок чи компромісів. Ми не знаємо цих слів, вони були зруйновані ракетами 24 лютого.

Донбас – це Україна. І ми повертатимемо його, хай яким буде цей шлях. Крим – це Україна. І ми його повертатимемо. Хай яким буде цей шлях.

Не хочете, щоб ваші солдати гинули? Звільніть наші землі. Не хочете, щоб ваші матері плакали? Звільніть наші землі».

  • Верховний головнокомандувач Валерій Залужний оприлюднив привітання до Дня Незалежності. Він, зокрема, зауважив, що незалежність має голос – це голос предків і голос дітей.

«Як можна відчути незалежність? Ті, хто за неї воюють, знають її смак. Це смак землі, що в’їдається в шкіру. Смак крові і смерті, якою пронизане повітря. Солоний смак сліз.

Незалежність – це відповідальність, що лежить на твоїх плечах. Ти ведеш у бій і знаєш, що з нього повернуться не всі. І живі, і полеглі залишаються з тобою назавжди…

Незалежність можлива тільки тоді, коли є люди, готові за неї боротися. Дякую вам, захисники і захисниці України! Маю за честь служити разом з вами. Вічна пам’ять полеглим героям! Вічна слава живим! Слава Україні!»

  • До Києва у День Незалежності з неоголошеним візитом прибув прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон. Він зустрівся з Президентом України Володимиром Зеленським. Це вже третій візит британського прем’єра з початку повномасштабного російського вторгнення.

Борис Джонсон отримав найвищу відзнаку України для іноземного громадянина – «Орден Свободи», а також іменну табличку на Алеї сміливості. На ній увічнюють імена політичних лідерів та інших представників країн-партнерів, які надають Україні важливу підтримку у боротьбі з росією.

  • У Верховній Раді проведуть слухання щодо стратегії деокупації та реінтеграції Криму.

Як зявив голова парламенту Руслан Стефанчук, зараз депутати напрацьовують низку законодавчих активів, які закріплять підтримку всіх, хто потерпає від російської агресії. Йдеться зокрема про національні спільноти, статус кримськотатарського народу.

«Я хочу запевнити, що Верховна Рада України готова до подальшого надання українському суспільству, президенту, уряду законодавчої підтримки в усіх питаннях та ініціативах, які спрямовані на захист українських громадян у Криму, які постраждали унаслідок анексії та окупації; щодо відбудови Криму після деокупації, залучення інвесторів та донорів».

  • Абсолютна більшість українців – 97% – проголосувала б за проголошення незалежності України, якби сьогодні стояв такий вибір.

Про це свідчать результати опитування групи «Рейтинг».

Також абсолютна більшість (93%) упевнена, що Україна зможе відбити напад росії. Близько 60% зазначили, що для перемоги у війні необхідний більш тривалий час: 20% вважають, що потрібно понад рік, 40% – півроку-рік. Водночас майже чверть оцінюють необхідний для перемоги час до кількох місяців.

Абсолютна більшість опитаних ідентифікує себе як громадяни України (94%). «Радянською людиною» ототожнюють себе майже 10%, а понад 80% – ні.

Три чверті українців (74%) оцінюють напрямок розвитку країни як правильний. Лише 13% вважають, що вона рухається у неправильному напрямку.

Головна емоція, яку відчувають респонденти, думаючи про Україну – гордість (75%).

Продовжує зростати кількість тих, хто частіше розмовляє українською вдома. Cьогодні 51% зазначили, що розмовляють вдома українською (у квітні 2022 – 48%), третина – двома мовами, 13% – російською.

76% вказали українську мову як рідну, 19% – російську. Разом з тим 30% російськомовних вважають своєю рідною українську.

86% вважають, що українська мова має бути єдиною державною мовою.

Понад 40% опитаних взагалі перестали дивитися російські серіали й стільки ж опитаних взагалі перестали слухати російську музику.

Дослідження показало подальше погіршення ставлення українців до жителів росії й Білорусі. 81% негативно ставляться до росія, до білорусів - 52%.

  • З початку повномасштабного вторгнення росії в Україні зареєстрували майже 150 тисяч нових бізнесів. 132 тисячі з них становлять ФОПи та понад 14 тисяч – юридичні особи.

Крім цього, щомісяця зростає кількість реєстрацій нових бізнесів. Найбільший показник зафіксовано у перший тиждень серпня – 5306 нових ФОПів.

Таким чином, сприятливі умови, створені владою для бізнесу на початку російського вторгнення, зараз дають позитивні результати – підприємці адаптуються, а економіка працює навіть у нинішніх непростих умовах.

  • Посол ЄС в Україні Матті Маасікас вважає, що Україна швидко просувається в судовій реформі та боротьбі з корупцією.

«У сфері боротьби з корупцією та втіленні судової реформи українська влада просувається якнайшвидше. Ви нарешті призначили голову антикорупційної прокуратури. Ця рекомендація виконана… Корупційний імідж був однією з проблем, з якими Україна мала боротися. І я дуже радий, що у цій сфері прогрес є швидким».

Посол також відзначив, що процес відбору нового глави НАБУ також готовий до запуску і є позитивний розвиток у пошуку нового очільника агенції з повернення активів. Також призначені члени Вищої ради правосуддя.

  • Мінцифри запустило на порталі «Дія» послугу автоматичної реєстрації ТОВ, і тепер відкрити власне підприємство можна буквально за кілька хвилин.

Для цього потрібно:

  • авторизуватися на порталі Дія та обрати послугу;
  • заповнити заяву на реєстрацію ТОВ, вказати необхідні дані;
  • підписати заяву електронним підписом.

Після цього система автоматично сформує й надішле заяву на реєстрацію ТОВ. Якщо заява відповідає необхідним умовам, ТОВ буде зареєстровано.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ

 Серед російських силовиків активізуються пошуки «цапів-відбувайлів» за провали війни в Україні. ФСБ збирає інформацію про помилки та прорахунки в армії, а також корупцію вищих воєначальників.

Як повідомляє видання «Важные истории» з посиланням на джерела в Генштабі та військових чиновників, уже зібрано матеріали на десятки кримінальних справ, але їм не дають ходу, щоб не знижувати і без того низький моральний дух армії.

В опалу потрапив і міністр оборони Сергій Шойгу, який до початку вторгнення обіцяв президенту путіну вирішити завдання за короткий термін та силами виключно військових контрактників.

Після втечі росіян з-під Києва Шойгу втратив довіру путіна і тепер він безпосередньо спілкується з генералами. Шойгу ще не відправили у відставку, бо у скрутний час не хочуть міняти міністра оборони.

Передбачаючи «зачистку» та пошуки зрадників, Головне управління Генштабу збройних сил рф також намагається здобути відомості про провали 5-ї служби ФСБ. Армійські чиновники та ФСБ валять один на одного провину за неправильне інформування президента про ситуацію в Україні перед початком так званої «спецоперації».

  • У Кремлі обговорюють можливе зростання соціального невдоволення восени і єдиним способом не допустити його вважають роздачу невеликих сум грошей громадянам.

Як зазначає видання «Медуза» з посиланням на джерела, близькі до адміністрації президента, проблеми можуть виникнути через західні компанії, які зупинили заводи і збираються звільнити співробітників.

Сплеск безробіття очікується в Калузькій та Ленінградській областях, де є великі підприємства, що належали західним власникам, а також в інших промислових регіонах. Масові звільнення очікують в автопромі, що практично зупинився, на металургійних заводах і вугільних підприємствах, які втратили ринки збуту.

«Пожежу» невдоволення влада має намір гасити грошима, це будуть порівняно невеликі суми, але все одно отримати їх людям буде приємно на фоні тотального зубожіння.

Аналітики кажуть, що після початку війни проти України уряд уже роздав громадянам понад 500 млрд рублів.  

  • Росіяни почали економити на одязі, взутті та аксесуарах. Продажі цих речей впали на 40%. Серед причин зниженого попиту називають бажання росіян економити гроші.

Експерти очікують подальшого збільшення популярності магазинів уживаного одягу та взуття, зокрема через швидкий початок навчального року та зниження доходів громадян.

  • Знос комунальної інфраструктури в росії перевищив 70%. Це стосується мереж тепло- та водопостачання, а також каналізації.

Як повідомив голова комітету Держдуми з будівництва та ЖКГ Сергій Пахомов, у деяких місцях досі трапляються зразки водоносних азбестових труб, яким по 90 і більше років.

Плачевний стан мереж підтвердила і Громадська рада при Мінбуді рф. Там зазначили, що через високий знос комунальної інфраструктури вона не відповідає потребам населення.

  • Російські пропагандисти запустили в мережі черговий фейк – про нібито колосальні «втрати ЗСУ». При цьому документ із підписом головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного чомусь створено на бланку Міноборони. Криворукі рашисти навіть не підозрюють, що Залужний не може підписувати такий документ, бо не працює в Міноборони.

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

Президент США Джо Байден оголосив про найбільший на сьогодні транш безпекової допомоги Україні – приблизно 2,98 млрд дол. у вигляді зброї та обладнання.

Зокрема, йдеться про системи протиповітряної оборони, артилерійські системи та боєприпаси, протиракетні безпілотні системи й радари.

Крім того, сьогодні від США на рахунок України надійшли 3 млрд дол. бюджетної допомоги у формі безповоротного гранту.

  • Норвегія та Велика Британія будуть постачати Україні мікробезпілотники. Про це пише Reuters із посиланням на міністерство оборони Норвегії.

Йдеться про дрони Teledyne Fair Black Hornet. Їх використовують для розвідки та ідентифікації цілей. Найкраще ці безпілотники використовувати в умовах міста й сильної забудови. Вартість усіх апаратів, які планують поставити, понад 9 млн дол.

  • Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон оголосив про виділення Україні нового пакету військової допомоги на 54 млн фунтів стерлінгів.

Новий пакет доповнює підготовку Великою Британією транспортних засобів для пошуку мін у водах біля узбережжя. Також до військової допомоги входять безпілотні системи та протитанкові боєприпаси.

  • ЗМІ повідомляють, що канцлер Німеччини Олаф Шольц затвердив плани щодо додаткового відправлення в Україну озброєнь та боєприпасів на понад 500 млн євро.

Джерела в уряді ФРН повідомили, що найближчими тижнями уряд Німеччини відправить Україні боєприпаси, засоби захисту від безпілотників і броньовані ремонтно-евакуаційні машини.

  • Уряд Туреччини передав українським військовим 50 вживаних бронеавтомобілів із протимінним захистом. Поставка автомобілів Kirpi стала результатом урядової угоди, а не домовленостей із підприємством-виробником.

Постачання цих бронеавтомобілів планується й надалі.

  • 23 серпня завершився аукціон із продажу яхти «Аксіома», конфіскованої у російського бізнесмена Дмитра Пумпянського.

Bloomberg повідомляє, що «Аксіома» стала першою яхтою, проданою через те, що її власник потрапив під міжнародні санкції після повномасштабного вторгнення рф в Україну.

Загалом на торгах було зроблено 63 ставки. За яку суму і кому саме продали яхту, поки що невідомо. 72,5-метрове судно вартістю близько 75 млн доларів було виставлено на аукціон Адміралтейським судом Гібралтару.

  • Президент Володимир Зеленський виступив онлайн на засіданні Ради Безпеки ООН і запропонував провести наступного року в Києві Саміт майбутнього під егідою Організації Об'єднаних Націй.

«Генсек ООН Антоніу Гутерреш хоче організувати Саміт майбутнього наступного року. Ми підтримуємо цю ініціативу і знову підтверджуємо: щоб вибудувати наше спільне майбутнє, необхідно залишити на звалищі історії те, що не дозволяло людству жити в умовах миру, а саме – агресію, колоніальні амбіції. Це – те, що демонструє росія. Переконаний у тому, що ми разом зможемо збудувати спільне майбутнє».

За його Президента України, було б символічно провести цей саміт в Україні, «де вирішується, чи буде майбутнє взагалі».

«Це питання вирішується також на Запорізькій АЕС, у наших морських портах, на Донбасі, в Криму. Наша незалежність – це ваша безпека».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, Світ, день незалежності
В тему