12 Серпня 2022
Новини

Назвали можливу вартість знищених літаків у Криму

Назвали можливу вартість знищених літаків у Криму

На аеродромі «Саки» в окупованому Криму внаслідок вибухів 9 серпня знищили від 8 до 24 одиниць російської авіатехніки.

За підрахунками видання Forbes, це могло коштувати росії близько 380 млн доларів.

Якщо судити зі супутникових знімків Planet Labs за кілька годин до вибухів поблизу аеродрому стояло понад 20 літаків: в основному винищувачі Су-30СМ та розвідники Су-24МР, один важкий військово-транспортний Іл-76 та кілька вертольотів, сказав речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Орієнтовно перед вибухами на аеродромі розміщувалася авіатехніка вартістю від 650 млн до 850 млн доларів.

Видання так оцінює приблизну вартість російських військових літаків: Су-30СМ – 50 млн доларів, Су-24МР – 6 млн доларів, Іл-76 – 86 млн доларів.

Проєкт розвідки з відкритих джерел UA Weapons Tracker підрахував, що на аеродромі знищили щонайменше 11 літаків – п'ять винищувачів Су-30СМ та шість ударно-розвідувальних літаків Су-24МР.

У такому разі вибухи в Новофедорівці коштували росії приблизно 300 млн доларів.

Міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm стверджує, що знімки супутника не показують всіх наслідків удару. За даними їхніх джерел з Криму, втрати авіатехніки росіян після удару становлять: вісім Су-27, чотири Су-30СМ, п'ять Су-24, шість Мі-8 та один Іл-20 на загальну суму близько 380 млн доларів.

Нагадаємо, 9 серпня в селі Новофедорівка в окупованому Криму пролунали кілька вибухів поряд з авіабазою російських військових. У росії заявили, що причиною вибуху стала «детонація кількох авіаційних боєприпасів», проте експерти вважають, що ця версія просто повинна приховати неефективність ППО. У Міноборони України заперечують причетність ЗСУ до вибухів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, крим, літак
В тему