11 Серпня 2022
Новини

Оперативна аналітика подій на 10 серпня 2022: все важливе за день

Оперативна аналітика подій на 10 серпня 2022: все важливе за день

В інформаційному потоці легко втратити головні події дня. Для того, щоб допомогти вам розібратися, публікуємо оперативну аналітику подій на 10 серпня 2022.  Не потрібно постійно слідкувати за новинами: просто прочитайте це.

БОЙОВІ ДІЇ

Український народ уже 168 діб поспіль героїчно відбиває повномасштабну збройну агресію з боку росії.

Окупанти здійснюють спроби прорвати нашу лінію оборони на різних ділянках. Запеклі бої зараз точаться на Донеччині, де ворог намагається йти вперед значними силами.

Наші воїни зупиняють ворога, відбивають атаки та знищують розвідувально-диверсійні групи противника.

Оперативне командування «Південь» поінформувало, що ЗСУ завдали удару по мосту біля ГЕС у Новій Каховці, таким чином унеможлививши його повноцінне використання. Влучання було дуже акуратним і дієвим.

Зазначається, що українські військові мають вогневий контроль над транспортно-логістичними шляхами на тимчасово окупованих частинах Херсонської області.

Міст біля Каховської ГЕС має таку ж логістичну важливість, як і Антонівський біля Херсона.

Також жителі Херсонщини сьогодні повідомляють про вибухи в районі села Чонгар Генічеського району на адміністративному кордоні з Кримом. Після вибухів почалася масштабна пожежа.

Протягом минулої доби на Херсонщині були знищені склад боєприпасів в Новоалексіївці та командно-спостережний пункт БТГ 217-го парашутно-десантного полку ворога в районі села Максима Горького.

Станом на ранок 10 серпня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 42800 (+160) осіб,
  • танків ? 1832 (+15) од,
  • бойових броньованих машин ? 4086 (+10) од,
  • артилерійських систем – 971 (+7) од,
  • РСЗВ - 261 (+0) од,
  • засоби ППО - 133 (+0) од,
  • літаків – 232 (+9),
  • гелікоптерів – 193,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 766 (+9),
  • крилаті ракети – 185,
  • кораблі /катери – 15,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3005 (+7),
  • спеціальної техніки – 89 (+2).

Найбільші втрати противника минулої доби були зафіксовані на Донецькому напрямку.

У командуванні Повітряних сил ЗСУ припускають, що внаслідок вибухів поблизу Новофедорівки в окупованому Криму знищено склад авіаційного озброєння та близько десяти літаків окупантів.

Саки – це військовий аеродром, де окупанти зберігали літаки Су-30 СМ, Су-24, Іл-76 та інші.

Як заявили представники окупаційної «влади» Криму, внаслідок вибухів на аеродромі пошкоджено близько 60 багатоквартирних будинків, розташованих неподалік. При цьому міноборони рф бреше, що жоден літак на самому аеродромі не постраждав.

За попередніми даними, на авіабазі загинули не менше 60 російських пілотів та цивільної обслуги, ще близько 100 осіб постраждали. Для відновлення аеродрому знадобиться не менше року.

У тимчасово окупованому Мелітополі сьогодні вночі силами спротиву було пошкоджено штаб «єдиної росії». Українські партизани попередили про неминучі наслідки всіх причетних до підготовки та проведення можливого «псевдореферендуму» в місті.

Крім того, повідомляється, що в тимчасово окупованому армією РФ селищі Кирилівка Запорізької області партизани пошкодили штаб із технікою рашистів. У місці перебування окупантів пролунало кілька вибухів, після чого кілька годин тривала пожежа.

Генштаб ЗСУ повідомляє, що сьогодні окупанти наступали на Харківському і Бахмутському напрямках, отримали відсіч і відійшли.

Також не мали успіху спроби ворога прорвати оборону наших військ на Слов’янському та Авдіївському напрямках.

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

На території Донецької області з 11 серпня починає діяти особливий режим в’їзду, виїзду та руху транспорту на період дії воєнного стану

Від завтра на Донеччині заборонено:

  • вивезення без дозволу дозвільного з області спеціальної техніки, яка може бути використана для потреб оборони – екскаваторів, тягачів, тралів;
  • в'їжджати та переміщатися транспорту, який везе алкогольні напої та речовини на спиртовій основі для реалізації, окрім ліків та дезінфекційних засобів.

Командування наголошує, що це крок, спрямований на посилення наших оборонних спроможностей.

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій повідомило, що тепер внутрішньо переміщені особи, втративши паспорт, все одно можуть отримати виплати від держави.

Громадяни без паспорта отримали можливість ставати на облік та оформлювати виплати на проживання. Підставою виступає довідка про подання документів для оформлення паспорта громадянина України.

Видаватимуть таку довідку ЦНАПи, територіальні органи або підрозділи ДМС чи державні підприємства, що належать до сфери управління ДМС.

Щоб оформити виплати, також можна використовувати документи з додатка «Дія» (зокрема, єДокумент).

Влада забезпечує доступ до медичних послуг для всіх переселенців, тому в регіонах, де їх мешкає найбільше, розгорнуть мобільні амбулаторії. Це пересувні модульні конструкції з медичним обладнанням, які зазвичай розміщують у парках, на центральних площах міст, щоб якомога більше мешканців змогли пройти медогляд.

Мобільні амбулаторії вже діють на Львівщині та на Сході України. Наразі потреба у таких пересувних закладах є в регіонах, що приймають найбільшу кількість вимушених переселенців: Вінниччині, Хмельниччині, Київщині та Дніпропетровщині.

Також мобільні амбулаторії використовують на деокупованих територіях, де знищена медична інфраструктура. Наприклад, «медичні кабінети на колесах» розміщені у двох селах Чернігівщини – Количівка та Киїнка.

Завдяки так званому «податку на Google» до держбюджету вдалося залучити близько 76 мільйонів доларів. Термін подання декларацій із цього податку завершився 9 серпня. Це ПДВ, яке мають сплачувати великі міжнародні корпорації з електронних сервісів, що надаються в Україні. Платниками податку є 53 великі компанії. Найбільше з них задекларували: Google, Apple, Facebook, Instagram, Onlyfans.

Важливо, що завдяки імплементації сучасних європейських норм з оподаткування електронних сервісів наша армія також отримала значне фінансування в період війни. Із платників та споживачів послуг ніхто не збанкрутував, а прогнози різноманітних маргінальних «експертів» не справдилися.

Представники окупаційної «влади» Луганщини зізналися, що Попасну ніхто відновлювати не буде, оскільки «нема сенсу». Місто практично повністю зруйноване російськими військами.

Адепти русского міра та російські пропагандисти досі розказують, як чудово житимуть усі під владою Москви. Однак за фактом усе далеко не так. І Попасна – чергове підтвердження того, що чекає людей на окупованих територіях. Практично 20 тисяч населення міста «звільнили» від нормального життя, теплих домівок, пенсій, зарплат, медичного обслуговування, водопостачання, газу й електрики. А тепер усіх тих, хто залишився там, кинули напризволяще.

Місцеве населення на окупованих територіях уже не вірить обіцянкам росіян. За два місяці розпочнеться опалювальний сезон, однак у жодному із захоплених окупантами міст за три-чотири місяці не зроблено нічого для підготовки до зими.

Деякі люди повірили заявам пропагандистів щодо швидкої відбудови зруйнованих росіянами населених пунктів і спробували повернутися в рідні місця. Такі громадяни побули кілька днів, побачили, що виконуються тільки показові речі, та виїхали.

Міністерстві внутрішніх справ повідомило про арешт російської частки капіталу в дніпропетровському фармацевтичному підприємстві.

Російському бенефіціару належала чверть від усіх активів компанії, яка є дистриб'ютором і постачальником лікарських препаратів та товарів медичного призначення до закладів охорони здоров’я.

Арештовані активи вартістю майже мільярд гривень передали в Нацагентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ

Казки російських високопосадовців про імпортозаміщення розбиваються об жорстоку реальність, із якою вже стикнулися російські металурги. Як виявилося, вони критично залежать від іноземного ключового обладнання і через санкції будуть змушені шукати обхідні шляхи його покупки або переходити на менш якісні аналоги.

Мінпромторг рф зізнався, що практично все обладнання по всьому ланцюжку створення вартості походить із так званих «недружніх країн». Після запровадження санкцій його заборонено постачати в росію.

«Зокрема, у росії практично немає технологій виробництва високоякісних вогнетривів для доменного та сталеплавильного виробництв. Практично всі їхні види ввозяться з-за кордону, а ті, що виробляються в росії, не відповідають світовим стандартам. Крім того, рф відстає від світових лідерів за технологіями сталеливарного сектора, обладнання для переділів аглодоменного циклу, прокатними станами, не виробляються лінії оцинкування, лінії полімерних покриттів, нагрівальні печі. Практично втрачено виробництво валків для прокатних станів», - пишуть ЗМІ.

Західні постачальники зараз відмовляються працювати із російськими компаніями.

За оцінками російського міністерства, процес імпортозаміщення в цій галузі буде тривати не менше 10 років.

Найбільша вантажна авіагрупа росії «Волга-Днепр» скорочує у своїх дочірніх авіакомпаніях AirBridgeCargo і «Атран» близько половини пілотів (понад 200 осіб), що літали на «Боїнгах».

«Волга-Днепр» - найбільша вантажна авіагрупа рф. На початку 2022 вона займала 51% російського ринку авіаційних вантажоперевезень. Наразі компанія продовжує польоти на російських літаках Ан-124 та Іл-76.

Центробанк і Мінфін рф потай запустили «друкарський верстат» і розпочали емісію рублів для підтримки федерального бюджету та вливань до державних корпорацій.

У червні та липні з Фонду національного добробуту зникли серйозні суми у валюті. Ідеться про понад 1,5 млрд євро, 160 млн фунтів стерлінгів і 27,5 млрд японських ієн. При цьому одночасно на рахунках Мінфіну виникло близько 100,4 млрд рублів.

Як зазначають експерти, такі операції є просто «друком» грошей, бо валюта нікуди не витрачається – вона залишається на рахунках.

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

Президент Франції та прем'єр-міністр Великої Британії у телефонній розмові підтвердили готовність підтримувати Україну у війні проти рф «стільки, скільки буде потрібно».

Макрон і Джонсон заявили про намір продовжувати співпрацю в наданні військової та гуманітарної допомоги Україні.

Лідери Великої Британії та Франції погодилися, що не можна допустити втоми Заходу від війни.

Уряд США оголосив про виділення Україні траншу на 89 мільйонів доларів з метою розмінування територій, забруднених мінами й іншими вибухонебезпечними предметами.

Міністри закордонних справ країн Великої сімки закликали рф повернути контроль над окупованою Запорізькою АЕС Україні.

«Ми звертаємося до росії із закликом, щоб вона негайно повернула повний контроль над Запорізькою АЕС її законному суверенному власнику, Україні, а також повернула контроль над усіма ядерними об'єктами в межах визнаних на міжнародному рівні кордонів України для забезпечення безпечної роботи цих об'єктів».

«На цьому фоні ми наголошуємо на важливості сприяти місії експертів МАГАТЕ на Запорізькій АЕС для вирішення проблем з ядерною безпекою та гарантій при дотриманні повного суверенітету України».

Дипломати G7 стурбовані загрозою, яку створило захоплення українських ядерних об’єктів. Такі дії держави-агресора підвищують ризик ядерної аварії. Це небезпека не лише для населення України, а й для сусідніх держав і міжнародної спільноти.

Голова Пентагону Ллойд Остін прибув до Латвії, щоб обговорити питання безпеки в регіоні та продовження надання підтримки Україні.

Німеччина передала Україні ще чотири зенітні самохідні артилерійські установки Gepard. Загалом зараз на озброєнні ЗСУ 12 «Гепардів».

Крім того, за останній тиждень в Україну було поставлено 49 тис. снарядів до цих установок і три броньовані ремонтно-евакуаційні машини. У процесі підготовки до передачі ще 18 Гепардів і майже 6 тис. снарядів до них.

Данія надішле до Великої Британії близько 130 своїх військових інструкторів, які ділитимуться досвідом з українцями. Інструктори проводитимуть базову військову підготовку українських військовослужбовців із нульовим або обмеженим бойовим досвідом. До програми підготовки увійдуть відпрацювання бойових дій в умовах міста й тактичні операції.

Заява Міноборони Данії була зроблена напередодні зустрічі міністрів оборони України, Великої Британії та Данії, на якій мають обговорити довгострокову оборонну підтримку Києва, зокрема військову підготовку, розмінування та постачання озброєння й техніки.

Раніше про відправку до Великобританії своїх військових інструкторів заявили Канада, Швеція та Фінляндія.

Міністри країн ЄС обговорять заборону видачі шенгенських віз росіянам ймовірно вже наприкінці цього місяця. Це може відбутися на зустрічі у Празі, яка запланована на кінець серпня.

«Гіпотетично» обмеження може торкнутися не тільки туристів, а й представників громадянського суспільства рф, учнів, родичів громадян країн ЄС.

Заборону на видачу віз можуть внести в сьомий пакет санкцій проти росії.

Росія остаточно втратила європейський ринок вугілля. Європейський Союз і Велика Британія відсьогодні зупинили імпорт російського вугілля у відповідь на війну росії проти України. Ембарго ЄС на імпорт російського вугілля увійшло до п’ятого санкційного пакету, затвердженого у квітні.

Запровадження цього обмеження завдасть росії приблизно 8 мільярдів євро втрат доходу на рік та впливає на до чверті її імпорту вугілля.

Латвія попросила у Європейського суду з прав людини дозволу приєднатися до справи «Україна проти Росії» в якості третьої сторони.

Це перший випадок, коли Латвія скористалася своїми правами згідно з пунктом 2 статті 36 Конвенції, щоб вимагати дозволу вступити в міждержавну справу як третя сторона.

Якщо ЄСПЛ дозволить Латвії приєднатися до справи, вона матиме право подати зауваження щодо тлумачення положень Конвенції, які є предметом міждержавного розгляду.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Світ, війна з Росією
В тему