9 Серпня 2022
Новини

Повернули ще 17 тіл українських захисників

Повернули ще 17 тіл українських захисників
У межах чергової операції з передачі тіл загиблих військових Україна повернула ще 17 своїх загиблих захисників.

Про це повідомило Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

У відомстві кажуть, що процес повернення тіл відбувається відповідно до норм Женевської конвенції. Операцію організували за співпраці уповноваженого з питань зниклих безвісти Олега Котенка та інших силових структур України.

Нагадаємо, на початку липня віцепрем'єр-міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук повідомила, що з 24 лютого Україні вдалося повернути тіла понад 400 загиблих військовослужбовців. Вона зазначила, що тіл набагато більше, однак росія не хоче показувати своїм громадянам масове передавання загиблих.

Втім, після цього процес повернення тіл продовжився. Наприклад, 12 липня Україна повернула 30 загиблих, 19 липня — 45, а 26 липня — ще 25.

Україна проводить ідентифікацію та генетичну експертизу загиблих за європейськими протоколами, натомість росія їх не підтримує і має свої протоколи.

Там ідеться про те, що померлих військовополонених треба ховати в окремих могилах, якщо непереборні обставини не змушують ховати їх у братській могилі. 

Кремації тіла піддають лише з нагальних потреб гігієни, з огляду на релігію померлого або згідно з висловленим бажанням померлого стосовно цього. У разі кремації цей факт зазначається у свідоцтві про смерть разом із поясненням мотивів. 

Щоб могили можна було завжди розшукати, усі дані про факти й місця поховання реєструє Служба місць поховання, створена державою, що тримала людей у полоні. Переліки місць поховання та дані про військовополонених, похованих на кладовищах та в інших місцях, передають державі, від якої вони залежали. Відповідальність за догляд за могилами та за реєстрацію всіх подальших переміщень тіл покладається на державу, що контролює цю територію, якщо вона є стороною Конвенції.

Ці положення стосуються також праху: Служба місць поховання має зберігати його доти, доки не буде вирішено долю останків згідно з побажанням батьківщини військовополонених. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією
В тему

Останні матеріали