9 Серпня 2022
Новини

Оперативна аналітика подій на 8 серпня 2022: все важливе за день

Оперативна аналітика подій на 8 серпня 2022: все важливе за день

В інформаційному потоці легко втратити головні події дня. Для того, щоб допомогти вам розібратися, публікуємо оперативну аналітику подій на 8 серпня 2022.  Не потрібно постійно слідкувати за новинами: просто прочитайте це.

БОЙОВІ ДІЇ

Триває 166 доба боротьби українського народу проти повномасштабного російського вторгнення.

Противник зосереджує свої зусилля на встановленні повного контролю над територіями Луганської та Донецької областей, утриманні захоплених районів Херсонської та частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей, створенні сприятливих умов для відновлення наступу на окремих напрямках.

Наші воїни на всій лінії фронту успішно відбивають атаки, а на окремих ділянках тиснуть ворога і змушують його відступати.

Також продовжується знищення тилових баз та складів противника високоточними ракетними ударами.

ОК «Південь» інформує, що ситуація на півдні залишається напруженою, але вона перебуває під вогневим контролем України.

Ворог вже не має можливості вільно просуватися суходолом. Під контролем також Антонівський та Каховський мости. Інфраструктура мостів не знищується, але окупантам не дають можливості нею користуватися.

Минулої доби ЗСУ вчергове завдали точного удару по Антонівському мосту, не даючи можливості окупантам перекидати по ньому свої сили й засоби. Ще один удар був завданий по мосту в Новій Каховці.

Протягом доби знищено 5 баз, 3 склади та 2 КП рашистів. Горіли їхні бази у Сніжному, Донецьку, Херсоні, Чорнобаївці, Енергодарі, у Пологівському районі Запоріжжя.

Міський голова Мелітополя Іван Федоров повідомив, що у ніч на 8 серпня українські військові завдали удару ракетами HIMARS по пунктах базування російських сил у місті. За попередніми підрахунками, знищена значна кількість військової техніки та живої сили.

Станом на ранок 8 серпня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 42340 (+140) осіб,
  • танків ? 1811 (+6),
  • бойових броньованих машин ? 4070 (+15),
  • артилерійських систем – 960 (+2),
  • РСЗВ – 261 (+1),
  • засоби ППО – 132,
  • літаків – 223,
  • гелікоптерів – 192 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 754 (+4),
  • крилаті ракети – 182,
  • кораблі /катери – 15,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2993 (+15),
  • спеціальна техніка – 86.

Найбільші втрати противника минулої доби були зафіксовані на Донецькому напрямку.

За інформацією британської розвідки на війні в Україні від початку повномасштабного вторгнення загинули щонайменше 10 російських генералів.

Спецслужби наголошують, що «погана робота збройних сил росії під час вторгнення в Україну дорого обійшлася рф».

Через неефективність було звільнено 6 командирів російської армії. Зокрема, у травні з посади командувача Східного військового округу був звільнений генерал-полковник Олександр Чайко, а генерал-полковник Олександр Журавльов – командувач Західного військового округу з 2018 року – не брав участі у святкуванні дня ВМФ Росії в Санкт-Петербурзі 31 липня, і, найімовірніше, його замінив генерал-лейтенант Володимир Кочетков. Генерал Олександр Дворніков був відсторонений від командування операцією в Україні, а генерал Сергій Суровікін прийняв командування Південною групою військ від генерала Генадія Жидка.

Генеральний штаб ЗСУ повідомляє, що сьогодні провалилися наступи окупантів у напрямку Авдіївки, Пісків, Мар’їнки та Бахмута. Також активні бойові дії велися на Харківщині.

На непідконтрольних уряду України територіях Донецької та Луганської областей російське командування оголосило нову хвилю примусової мобілізації. При цьому беруть навіть тих чоловіків, які непридатні для проходження служби й тих, хто мав «відстрочку» чи «бронь». Людей ловлять на ринках, автобусних станціях, просто посеред вулиць, а також на підприємствах і в комерційних установах. Населення обурене, чоловіки переховуються від патрулів.

Крім того, серед уже мобілізованих чоловіків так званих «Л/ДНР» шириться невдоволення жахливим ставленням командування з боку окупаційної армії. Зокрема, поширюється інформація, що росіянам видають сучасні бронежилети й каски, а місцевим — амуніцію зразка 1941-1945 років.

СБУ затримала кілерів російських спецслужб, які планували вбивства міністра оборони України Олексія Резнікова, керівника ГУР Міноборони Кирила Буданова та відомого активіста.

СБУ провела багатоетапну спецоперацію, під час якої знешкодила диверсійно-розвідувальну групу головного управління генштабу ЗС росії.

Російські куратори обіцяли виконавцям нагороду в розмірі від 100 до 150 тис. дол.

Видання Forbes підрахувало, що сьогоднішній ранковий обстріл України чотирма крилатими ракетами «Калібр» коштував окупантам приблизно 26 млн дол. Усі чотири ракети збила українська ППО. Одну ракету знищено на Одещині воїнами повітряного командування «Південь», ще три збили зенітні ракетні підрозділи повітряного командування «Центр».

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

Україна вимагає в ООН та МАГАТЕ направити спеціальну місію на Запорізьку АЕС. Відповідні листи надіслав у структури уповноважений із прав людини.

Зазначається, що перебування російських військових та їхні неконтрольовані дії на території Запорізької АЕС несуть загрозу не тільки для мільйонів українців, але й для всього світу.

Загалом же дії росії на ЗАЕС є типовим ядерним шантажем: мінування території АЕС; зберігання снарядів у цехах; прямі погрози підривом, щоб залишити «випалену землю».

При цьому міжнародні організації відмовчуються і не висувають жодних ультиматумів рф.

У рамках реалізації «зернової угоди» сьогодні вранці з порту «Південний» вийшло перше судно з українським продовольством – балкер SACURA. Він прямує до Італії.

Корабель об’єднався в караван із балкером ARIZONA. На бортах обох суден 60 тис. тонн агропродукції.

«Наразі наша ціль – нарощування перевалки в портах. Протягом двох тижнів плануємо вийти на обсяг перевалки три-п'ять суден на добу. Працюємо з гарантами домовленостей, щоб «зерновий коридор» працював безперебійно і були дотримані усі безпекові вимоги до судноплавства», - сказав міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Україна минулого тижня подала офіційну пропозицію Міжнародному валютному фонду щодо започаткування нової спеціальної програми МВФ. Кабмін розраховує отримати відповідну допомогу від МВФ уже в листопаді-грудні цього року.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що телеканал CBS News має провести внутрішнє розслідування через оприлюднення заяв про нібито «продаж» Україною західної зброї на чорному ринку.

«Ви ввели в оману величезну аудиторію, поділившись необґрунтованими заявами і підірвавши довіру до постачання життєво важливої військової допомоги нації, яка чинить опір агресії та геноциду».

Міністр привітав рішення CBS News припинити просування в соцмережах цієї публікації, але вважає, що цього недостатньо.

З початку повномасштабного вторгнення рф на території України спіймали близько сотні ворожих ДРГ та 1,6 тис. ймовірних диверсантів.

Як повідомили у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, упродовж тижня правоохоронці проводять перевірку щодо 10-15 тис. людей, підозрюваних у диверсійній діяльності.

Турецька компанія Baykar створила в Україні свою компанію і вже придбала земельну ділянку для будівництва заводу з виробництва безпілотників "Байрактар".

За словами посла України в Туреччині, турецька сторона має намір реалізувати проект до кінця. При цьому на значній частині моделей, які будуть вироблятися на цьому заводі, будуть стояти комплектуючі українського виробництва. Це можуть бути двигуни, інші запасні частини, колеса тощо.

Дипломат також сказав, що і до війни, і зараз сфера оборонних технологій є одним з драйверів наших відносин. Незважаючи на війну, наші компанії продовжують виконувати свої зобов'язання. Можливо, не в таких обсягах, як це було заплановано, але не залишають цю роботу, і це також показує, наскільки ми відповідальний партнер, який не лишає турецьку сторону на самоті зі своїми проблемами насамперед в постачанні тих речей, які потрібні для їхньої оборони", - зазначив посол.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ

Росіяни все менше платять за комунальні послуги, як наслідок – борги за житлово-комунальні послуги оновили історичний рекорд, досягнувши 804,5 млрд рублів за підсумками I кварталу 2022 року.

Експерти називають головною причиною нездатності росіян платити за ЖКП економічну кризу. У країні суттєво подорожчали товари та послуги, тоді як заробітна плата не індексується.

Також зазначається, що кількість сімей, які отримують субсидії на оплату ЖКП, падає з року в рік протягом останніх п'яти років. Нині їх лише 6% від загальної кількості.

Росстат зафіксував серйозне падіння купівельної спроможності росіян за 18 із 24 базових продовольчих товарів.

У перерахунку на фізичний обсяг продуктів, які може купити середня сім'я, люди стрімко збідніли до рівнів, яких статистика не бачила понад 10 років.

Якщо у 2021 році на середній дохід можна було купити за місяць 851,8 кг картоплі, то цього року – лише 709,8. У перерахунку на картоплю росіяни збідніли до мінімуму з 2011 року.

Також до 11-річного мінімуму впала купівельна спроможність доходів за капустою: на середній дохід можна було придбати 565,6 кг проти 1283,7 кг роком раніше.

У перерахунку на ціну рису, борошна, чорного та білого хліба, вермішелі, маргарину та вершкового масла люди збідніли до мінімумів за всю історію спостережень (з 2011 року).

У росії на вимогу Роскомнадзору заблокували доступ до краудфандингової платформи Patreon та сайту Grammarly. Доступ обмежили за регламентом блокування сайтів із закликами до масових заворушень, екстремізму, участі у незаконних масових акціях.

Платформа Patreon була популярною в російських художників, письменників і музикантів для підтримки їхньої творчості від прихильників.

У рф виник дефіцит інсуліну в аптеках. Це стосується не лише зарубіжних, а й російських ліків, оскільки для їхнього виробництва використовуються імпортні компоненти.

Спочатку дефіцит виник через ажіотаж на фоні повномасштабного вторгнення росії в Україну, потім до перебоїв з поставками призвели санкції та проблеми з логістикою.

Зараз основна частина препаратів іде в державні медичні установи для забезпечення людей з діабетом за пільговими рецептами. В аптеки ліки надаються за залишковим принципом. 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

В Україну доставили перші три німецькі зенітні САУ «Гепард». Ці комплекси будуть прикривати важливі об’єкти інфраструктури від атак вертольотів і літаків на малих та надмалих висотах.

Уряд Швеції погодив відправлення 120 своїх інструкторів до Великої Британії, де вони приєднаються до британських і канадських колег для навчання військовослужбовців ЗСУ.

Фінляндія також направить близько 20 своїх військовослужбовців до Великої Британії для участі у програмі підготовки українських військових.

Мета програми – забезпечити базову військову підготовку до 10 000 українських добровольців. Програма проходитиме протягом 2022 року.

Американські сенатори Річард Блюменталь та Ліндсей Грем закликали адміністрацію президента Джо Байдена вже зараз визнати росію державою-спонсором тероризму.

Також сенатори наголосили, що адміністрація Байдена має посилити тиск на путіна та продовжувати допомагати Україні.

Міністр фінансів ФРН Крістіан Лінднер заявив про те, що Німеччина підтримує надання Україні 8 млрд євро макрофінансової допомоги від ЄС, сприятиме якнайшвидшому їх отриманню і візьме на себе лідерство в цьому процесі.

Згідно з новим звітом британського Королівського Об’єднаного інституту оборонних досліджень (RUSI), у російській зброї, вилученій в Україні, було виявлено понад 450 компонентів іноземного виробництва.

У звіті вказано, що дослідження російської зброї, захопленої ЗСУ після початку повномасштабного вторгнення рф 24 лютого, показало, що 27 видів російського озброєння і військових систем базуються переважно на західних компонентах. Близько двох третин компонентів було виготовлено американськими компаніями, інші надійшли від виробників з таких країн, як Японія, Південна Корея, Велика Британія, Німеччина, Швейцарія та Нідерланди.

Висновки розслідування показують, що російська армія все ще сильно залежить від іноземних мікрочіпів для всього – від тактичних радіостанцій до безпілотників і високоточних боєприпасів далекої дії. Західні уряди не поспішали обмежувати доступ росії до цих технологій після початку російської агресії проти України в 2014 році.

У Копенгагені цього тижня пройде конференція північноєвропейських союзників з підтримки України на рівні міністрів оборони, вона стане продовженням і розширенням формату «Рамштайн» з військової допомоги Україні.

У Копенгагені обговорять, серед іншого, питання довгострокового фінансування, підготовки українських військових та інше.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, Світ, росія
В тему