3 Серпня 2022
Новини

Запорізька АЕС, захоплена росіянами, вийшла з-під контролю організації, – МАГАТЕ

Запорізька АЕС, захоплена росіянами, вийшла з-під контролю організації, – МАГАТЕ

Захоплена окупантами Запорізька АЕС, за словами глави МАГАТЕ Рафаеля Гросса, «вийшла з-під контролю».

Він попередив, що найбільша в Європі атомна електростанція в Україні повністю вийшла з-під контролю. Про це він заявив інтерв'ю Associated Press.

За його словами, ситуація на Запорізькій АЕС, яку російські війська захопили на початку березня, з кожним днем стає дедалі небезпечнішою.

«На станції було порушено всі принципи ядерної безпеки. На карту поставлено надзвичайно серйозні та небезпечні речі», — зазначив Гроссі.

Також глава МАГАТЕ послався на численні порушення безпеки на станції, додавши, що вона перебуває «у місці, де йде активна війна». Він наголосив, що фізичної недоторканності станції не дотримується.

За словами голови МАГАТЕ, зараз на станції склалася парадоксальна ситуація, коли сама АЕС контролюється росією, але її український персонал продовжує керувати ядерними операціями, що призводить до неминучих моментів тертя та передбачуваного насильства.

Також він додав, що МАГАТЕ має деякі контакти з персоналом, вони " недосконалі" та «неоднорідні».

Також Гроссі зазначив, що постачання обладнання та запасних частин на атомну станцію перервали, а МАГАТЕ потрібно провести дуже важливі інспекції, щоб гарантувати, що ядерний матеріал перебуває під захистом.

З 4 березня найбільшу атомну електростанцію в Європі, Запорізьку АЕС, після важких боїв в Енергодарі захопили російські окупанти.

Будівлі ЗАЕС пошкоджені російськими обстрілами у кількох місцях, а працівники станції опинилися у полоні. Наприкінці квітня АЕС повністю відновила роботу, хоча російський режим намагається отримати повний контроль за станцією, залучаючи своїх фахівців.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: запоріжжя, війна з Росією
В тему

Останні матеріали