2 Серпня 2022
Новини

В Україні «накрили» мільйонну ботоферму: розхитували суспільно-політичну ситуацію

В Україні «накрили» мільйонну ботоферму: розхитували суспільно-політичну ситуацію

В Україні ліквідували мільйонну ботоферму, яку створили для розхитування суспільно-політичної ситуації та дискредитації керівництва країни.

Як йдеться на сайті СБУ, ботоферму використовували також представники російських спецслужб. Зокрема, через ботів вони розповсюджували фейкові новини про ситуацію на фронті та проводили інші інформаційні диверсії.

«Серед останніх «операцій» зловмисників: поширення контенту про нібито конфлікт між керівництвом ОП і Головнокомандувачем ЗСУ, а також проведення кампанії з дискредитації першої леді. Для «розгону» деструктивного контенту ділки адміністрували більше 1 млн власних ботів, а також численні групи в соцмережах з аудиторією майже 400 тис. користувачів», – розповіли у спецслужбі.

СБУ викрила керівника групи: ним виявився громадян росії, який проживав у Києві та позиціонував себе як «політичний експерт». За даними слідства, діяльність він організував на замовлення однієї з політичних сил.

За інформацією джерел «Української правди», йдеться про партію Петра Порошенка «Європейська солідарність».

Правоохоронці встановили, що російський політтехнолог створив спеціальне програмне забезпечення: за його допомогою учасники групи керували в автоматичному режимі необмеженою кількістю анонімних облікових записів у найбільш популярних соцмережах.

Обладнання було встановлено у різних містах – Києві, Харкові та Вінниці.

Під час обшуків за місцями знаходження організаторів злочину правоохоронці вилучили:

  • апаратно-програмний комплекс, що забезпечував функціонування ботоферми;

  • 5000 сім-карт, які зловмисники використали для створення та подальшого ведення технічних акаунтів;

  • 200 «Proxy»-серверів для заміни IP-адрес та уникнення блокування відповідних інтернет-ресурсів.

Слідчі дії проводять у рамках кримінального провадження за ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання у роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж) Кримінального кодексу України.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: сбу, війна з Росією, Відео T1.ua
В тему