2 Серпня 2022
Новини

Україна не має підтверджених списків загиблих полонених в Оленівці

Україна не має підтверджених списків загиблих полонених в Оленівці
Підтверджених списків військовополонених, які зазнали поранень або загинули внаслідок вибуху в Оленівській колонії, наразі Україна не має. 

Про це повідомив представник пресслужби Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов. Спискам, які ширяться мережею, довіри немає.

За його словами, штаб із питань військовополонених одразу звернувся до росії щодо надання списків загиблих та поранених в Оленівці, а також із вимогою повернути тіла загиблих українських захисників. Офіційних відповідей росіяни досі не надали.

Наступного дня після вибуху у соцмережах поширювали від росіян списки поранених та загиблих, але жоден офіційний представник України не зміг підтвердити правдивість цих переліків.

«Ці списки опрацьовуються, збираються дані з інших джерел, але підстав довіряти їм немає. Зокрема в ході перевірки виявили, що там серед поранених є ті українські бійці, які були поранені до подій в Оленівці, щодо яких було домовленості про обмін, на момент теракту вони мали перебувати у лікарні, а не в бараку на промзоні в Оленівці», — сказав Юсов.

Крім того, Україна вимагає повернути тіла загиблих бійців, щоб гідно їх поховати, та повернути поранених, щоб надати їм медичну допомогу. За словами Юсова, обіцянки росіян повернути тіла після «розслідування» — це затягування часу, оскільки таке «слідство» може тривати і місяці, і роки.

Нагадаємо, російські пропагандисти 29 липня заявили, нібито Збройні сили України вдарили по колонії в селищі Оленівка Донецької області, де утримують українських полонених, із реактивних систем залпового вогню HIMARS. Ватажок невизнаної «ДНР» Пушилін заявив, що обстріл міг статися через те, що полонені «почали давати свідчення».

Офіс генпрокурора розпочав розслідування щодо обстрілу російськими військами колонії в окупованій Оленівці на Донеччині, де утримували українських полонених, зокрема бійців «Азову».

В українській розвідці заявили, що вибухи в Оленівці здійснили найманці ПВК «Вагнера» (Ліга) нібито за особистою командою номінального власника Євгена Пригожина. За даними розвідки, організація та здійснення вибуху не узгодили з керівництвом міноборони рф.

Уповноважений із прав людини Лубінець 30 липня заявляв, що українська сторона почала процедуру повернення тіл загиблих військовослужбовців, яких утримували в Оленівській колонії. Йдеться про направлення відповідного запиту щодо повернення тіл загиблих на підконтрольну українській владі територію, щоб родичі могли їх отримати

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, донецьк
В тему