1 Серпня 2022
Новини

В Україні побільшало громадян, які вважають необхідним закрити кордони з рф

В Україні побільшало громадян, які вважають необхідним закрити кордони з рф
Між Україною і росією, на думку 79% українців, мають бути закриті кордони з візами та митницями. 

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного 6-20 липня.

Разом із цим 1% респондентів виступає за об’єднання країн в одну державу.

Також лише 11% вважають, що Україна і росія мають бути незалежними, але дружніми державами з відкритими кордонами без віз і митниць.

У порівнянні з періодом перед повномасштабним вторгненням (станом на лютий 2022 року) частка тих, хто вважає, що між Україною і росією мають бути закриті кордони з візами та митницями, зросла з 44% до 79%.

Натомість із 48% до 11% поменшало тих, хто виступає за «дружні» відносини між країнами. Окрім того, з 5% до 1% знизилася частка тих, хто виступає за об’єднання в одну державу.

Заступник виконавчого директора КМІС Антон Грушецький з огляду на результати опитування зауважує, що в різних аспектах українці остаточно прощаються з російською імперією.

У випадку бажаних відносин з росією українці пройшли умовних три етапи. Перший — період до 2013 року, тобто до початку Революції гідності: тоді впевнено знижувалася частка тих, хто прагнув об’єднання України та росію в одну державу. Таких у квітні 2008 року було 20%, а в листопаді 2013 року — лише 9%.

З 2014 року ідея «об’єднання» остаточно маргіналізувалася і трималася на рівні 5-6%. Натомість більш упевненої ваги набула ідея «закритих» кордонів, яка, втім, мала 40-45% підтримки до лютого 2022 року і переважала лише на заході.

«Можливо також, що справа не у "дружніх" стосунках, а в тому, що багато українців мають родичів у росії та хотіли б залишити потенційну можливість з ними бачитися без перешкод у вигляді віз та митниць», — вважає Грушецький.

Відтак після лютого 2022 року українці «поховали» ідею «дружніх» і «зручних» відносин. На рівні України в цілому абсолютна більшість вважає потрібними візи та митниці з росіянами. Українці незалежно від регіону чи мови прагнуть відгородитися від росії.

Довідково: КМІС провів всеукраїнське опитування методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Загалом опитали дві тисячі дорослих респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, підконтрольних уряду.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% — для показників, близьких до 25%, 1,5% — для показників, близьких до 10% та 1,1% — для показників, близьких до 5%. За умов війни, крім зазначеної формальної похибки, додається певне систематичне відхилення.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, українці
В тему