29 Липня 2022
Новини

Що буде з зарплатами, цінами та комунальними: прогноз НБУ

Що буде з зарплатами, цінами та комунальними: прогноз НБУ

В Україні більш ніж на чверть скоротяться цьогоріч зарплати, але наступного року виростуть, а тарифи на ЖКП доведеться переглядати.

Про це йдеться в інфляційному звіті Національного банку України за липень 2022 року. Перший «воєнний» прогноз НБУ містить базовий та альтернативний сценарії.

Базовий сценарій банкіри розробляли з огляду на припущення, що безпекові ризики суттєво зменшаться до кінця року, з огляду на успішні дії сил українського спротиву.

Також в НБУ пояснили, що зробили базовий прогноз з урахуванням, що чорноморські порти з початку 2023 року відновлять свою роботу, міжнародні організації та інші країни продовжать надавати Україні фінансову підтримку, а інвестори – як внутрішні, так і зовнішні – будуть неактивними.

Наводимо основні тези з інфляційного прогнозу НБУ (за категоріями):

Рівень зарплат і доходи населення

Із продовженням бойових дій підприємства дедалі частіше звільняють персонал та переважно не в змозі сплачувати довоєнну зарплату. Серед великих компаній, особливо міжнародних, переважають ті, хто виплачував зарплату повністю. Утім, навіть ці компанії оптимізують видатки на персонал.

За різними опитуваннями, які наводить НБУ, падіння зарплат у приватному секторі у травні становило від 25% до 50% порівняно з довоєнним часом.

Загалом номінальні зарплати у 2022 році скоротяться на 12%, а в реальному вимірі – на 27%. Надалі з відновленням економіки, пожвавленням попиту на робочу силу номінальні зарплати швидко зростатимуть і перевищать довоєнний рівень вже у 2023 році. Утім, з урахуванням інфляційних процесів реальні зарплати наприкінці 2024 року будуть усе ще нижчими за довоєнний рівень.

Рівень безробіття

З початком війни активність на ринку праці практично зупинилася, констатують у Нацбанку. Війна зумовила нечуваний досі стрибок рівня безробіття (близько 35%).

В останні місяці вона поступово відновлювалася, але пропозиція робочої сили і надалі значно перевищуватиме попит.

Як і в інших країнах (наприклад, колишньої Югославії), навіть після закінчення активних бойових дій, безробіття знижуватиметься повільно та залишатиметься на вищих рівнях, ніж раніше, через довгострокові наслідки війни – попередили у фінансовому регуляторі.

Вартість пального

Ситуація на ринку пального в Україні покращиться ближче до осені, коли будуть підписані довгострокові контракти з іноземними постачальниками. Ціни вже стабілізувалися, хоча й на високому рівні.

В НБУ попереджають, що ціни на пальне зростатимуть і наступного року. Так, прогнозоване поступове зниження світових цін на нафту ймовірно нівелюється потребою повернення системи оподаткування пального на довоєнний рівень.

Вартість житлово-комунальних послуг

Збереження на високих рівнях цін на енергоносії заважатиме суттєвішому зниженню інфляції та вимагатиме перегляду тарифів на ЖКП для зниження квазі-фіскальних дисбалансів.

Підвищення тарифів вірогідно буде поетапним і супроводжуватиметься розширенням соціальної підтримки – йдеться у прогнозі НБУ.

До слова, 29 липня ВРУ ухвалила мораторій на підвищення тарифів на газ та опалення під час війни.

Ціни на харчі

До кінця 2022 року вартість необроблених продуктів в Україні зросте майже наполовину. У подальшому, за прогнозом Нацбанку, продовольча інфляція суттєво загальмується.

Зміни рівня інфляції

Унаслідок ефектів війни інфляція перевищить 30% цього року, але в наступні роки сповільниться (2023 – 20,7%, 2024 – 9,4%). Повернення до цілі 5% передбачається в 2025 році.

В НБУ вважають, що інфляція почне знижуватися наступного року завдяки налагодженню виробництва і логістики, вщуханню світової інфляції, жорсткій монетарній політиці та стабілізації інфляційних очікувань.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, нбу, економіка
В тему