29 Липня 2022
Новини

До Одеського порту прибули посли країн G7 та Зеленський

До Одеського порту прибули посли країн G7 та Зеленський
До Одеського морського порту, звідки має відновитись експорт українського зерна, прибули президент Володимир Зеленський та посли країн «Великої сімки».

Про це повідомив президент Зеленський.

«Ми готові до експорту українського зерна. Чекаємо сигналів від наших партнерів щодо початку транспортування», — написав він.

Разом із Зеленським у порту були міністр інфраструктури Олександр Кубраков та голова Одеської ОВА Максим Марченко. До Одеси також прибули пані посол США в Україні Бріджит Брінк та посли інших країн G7, а також представники ООН, Туреччини та ЄС.

«Ми зібрались сьогодні тут, щоб підтримати Україну та її зусилля зробити все можливе, аби доставити це зерно людям, які його потребують — голодним людям у всьому світі, а також щоб привернути увагу на те, що дуже важливо, щоб росія виконала свої зобов’язання і дозволила вивезти це зерно», — заявила Бріджит Брінк.

За оцінками Мінінфраструктури, відкриття портів щомісяця приноситиме Україні приблизно мільярд доларів і дозволить експортувати 3 мільйони тонн агропродукції.

Нагадаємо, 22 липня Україна з Туреччиною та ООН підписала угоду про безпечне вивезення зерна через Чорне море. Радник керівника ОП Михайло Подоляк наголошував, що Україна не підписує жодних документів із росією. рф підписала дзеркальну угоду з Туреччиною та ООН.

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков зазначав, що гарантування безпечного судноплавства також стало можливим завдяки звільненню острова Зміїний.

Україна готується до відновлення експорту морем навіть попри ракетний удар по Одеському морському торговому порту, який відбувся наступного дня після того, як у Стамбулі домовилися про відновлення експорту зерна з українських портів.

Заступник генсека ООН Мартін Гріффітс заявив, що перші судна з зерном можуть вийти з України вже 29 липня. До цього у Мінінфраструктури казали, що хочуть відновити рух суден із морських портів уже до кінця липня. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: одеса, війна з Росією, володимир зеленський
В тему