29 Липня 2022
Новини

рашист кастрував військового ЗСУ ножем: омбудсмен заявив про воєнний злочин

рашист кастрував військового ЗСУ ножем: омбудсмен заявив про воєнний злочин

До ООН, Європейського комітету з питань запобігання катуванням та Міжнародного червоного Хреста готують повідомлення щодо оприлюдненого відео катувань окупантами військового ЗСУ.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. Також він заявив, що звернувся до Генпрокуратури, - пише УП.

"Як уповноважений Верховної Ради України з прав людини я звернувся до Офісу генерального України задля перевірки факту і фіксації воєнного злочину, порушення норм Женевської конвенції.

Також, сьогодні ми готуємо повідомлення до Комітету проти катувань ООН для організації термінового візиту до російської федерації та тимчасово окупованих територій України, а також до Європейського комітету із питань запобігання катуванням, нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню (CPT).

Ми знову будемо проводити консультації з Міжнародним комітетом Червоного Хреста для посилання тиску зі сторони країн-світу щодо примусу виконання російською стороною зобов'язань відносно військовополонених і доступу до них представників МКЧХ для оцінки стану здоров’я та умов утримання", - зазначив він.

Лубінець наголосив, що катування є злочином і їм немає виправдання. Окрім того, дії російських військових є воєнним злочином згідно Римського статуту Міжнародного кримінального суду – виконавці і командири повинні нести відповідальність за це.

Омбудсмен пообіцяв докласти максимум зусиль для допомоги розслідуванню, а також протидії подібним злочинам у майбутньому.

За даними УП, Генпрокуратура найближчим часом зареєструє по цьому випадку провадження за ст. 438 Кримінального кодексу України. Напередодні в мережі з'явилося відео, на якому російський солдат катує українського військовополоненого - каструє його канцелярським ножем.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, полон
В тему

Останні матеріали