28 Липня 2022
Новини

Єгипет розірвав з Україною контракти на постачання 240 тисяч тонн пшениці

Єгипет розірвав з Україною контракти на постачання 240 тисяч тонн пшениці
Контракти на постачання 240 тисяч тонн української пшениці скасувало Генеральне управління з постачання товарів Єгипту (GASC).

Про це повідомляє Reuters із посиланням на джерела.

Державна компанія забронювала зерно, яке мали доставити у лютому та березні. Але постачання не відбулись через повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Тож GASC звільнило українські компанії «Нібулон» та Inerco від контрактних зобов'язань із постачання зерна. Попри те, що у контрактах не було пункту про форс-мажор — пункт у договорах, який звільняє сторони від відповідальності через неконтрольовані події.

Раніше GASC надавала трейдерам відстрочку для відправлення вантажів іншими маршрутами, наприклад, залізницею або автотранспортом.

Скасування постачань стосується чотирьох партій зерна, які не встигла завантажити. Їх закупили у грудні за цінами від 346 до 360 доларів за тонну, включно з витратами на доставлення.

Натомість п'ята партія зерна вже завантажена, наразі вона застрягла у порту Чорноморська, очікує на дозвіл на відправлення. Невідомо, чи Єгипет скасував контракти на 4 партії пшениці до того, як Україна уклала угоду про експорт зерна.

Нагадаємо, 22 липня Україна з Туреччиною та ООН підписала угоду про безпечне вивезення зерна через Чорне море. Радник керівника ОП Михайло Подоляк наголошував, що Україна не підписує жодних документів із росією. рф підписала дзеркальну угоду з Туреччиною та ООН.

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков зазначав, що гарантування безпечного судноплавства також стало можливим завдяки звільненню острова Зміїний.

Україна готується до відновлення експорту морем навіть попри ракетний удар по Одеському морському торговому порту, який відбувся наступного дня після того, як у Стамбулі домовилися про відновлення експорту зерна з українських портів.

Міністерство інфраструктури України планує відновити рух суден із морських портів уже до кінця липня. Відкриття портів щомісяця приноситиме Україні приблизно мільярд доларів і дозволить експортувати 3 мільйони тонн агропродукції.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, Україна, економіка, єгипет, їжа
В тему