27 Липня 2022
Новини

«Повернись живим» придбали три «Байрактари»

«Повернись живим» придбали три «Байрактари»
Благодійний фонд «Повернись живим» придбав для Сил оборони одразу три ударні безпілотники «Байрактар» та все необхідне для їхньої роботи.

Про це повідомила пресслужба фонду. Сума угоди — 16,5 млн доларів.

Там зазначили, що така купівля благодійним фондом сталася вперше в Україні. Йдеться про повноцінний авіаційний комплекс Bayraktar TB2. Окрім трьох ударних безпілотників, до нього входять:

  • система повітряного зв’язку;
  • мобільний комплекс наземного управління;
  • наземний термінал передачі даних;
  • система розпізнавання «свій-чужий»;
  • декілька десятків корегованих авіаційних боєприпасів;
  • інше необхідне наземне обладнання та запасні частини.

У фонді «Повернись живим» подякували компанії-виробнику Baykar «за віру в нашу професійність та подальшу співпрацю».

Зазначається, що для реалізації проєкту фонд іще в березні 2022 року отримав дозвіл на імпорт товарів військового призначення та, зокрема, озброєння.

Нагадаємо, раніше благодійний фонд Сергія Притули за три дні зібрав 600 мільйонів гривень, щоб купити чотири «Байрактари» для Збройних сил (хоча спочатку планували зібрати лише на три безпілотники за тиждень). Зі свого боку компанія-виробник безпілотників заявила, що передасть три штуки безкоштовно.

Наприкінці травня в Литві лише за три з половиною дні зібрали п'ять мільйонів євро для купівлі ударного безпілотника «Байрактар» для ЗСУ. Посол України в Литві заявив, що це перший випадок в історії, коли люди збирали гроші на купівлю «Байрактара». Після того, як турецька компанія-виробник «Байрактарів» Baykar дізналася про збір коштів литовців, вона заявила, що безплатно подарує Литві один свій безпілотник для українців: він уже прибув у країну.

Згодом у Польщі також назбирали гроші на «Байрактар». У Канаді також організували збір коштів на ударний безпілотник. Волонтери хочуть передати придбаний безпілотник до Дня Незалежності — 24 серпня.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, Відео T1.ua
В тему

Останні матеріали