26 Липня 2022
Новини

росія почала активну підготовку до псевдореферендуму, - СБУ

росія почала активну підготовку до псевдореферендуму, - СБУ
Активну фазу підготовки псевдореферендуму з незаконного «приєднання» тимчасово окупованих територій сходу України, за даними СБУ розпочала росія.

Про це повідомляє пресцентр СБУ.

Як свідчить масив інформації, зібраний співробітниками української спецслужби, для проведення так званого «волевиявлення» ворог планує використати проросійську організацію «Донецька республіка». Раніше вона діяла лише на території «ДНР», але зараз її географію розширяють, і, відповідно, планують зміну назви. Найбільш ймовірний варіант, який оберуть окупанти, — «большая россия».

За інформацією СБУ, у складі цього утворення вже активно діє понад тисячі «активістів», які щодня проводять зустрічі з населенням тимчасово окупованих територій. Серед них — агітатори, блогери та «дружинники», які співпрацюють з окупантами. Як наголосили у спецслужбі, фактично вони вербують людей, закликаючи їх приєднатися до організації, і охопили уже понад 200 тисяч людей місцевого населення.

Також кремлівські куратори планують залучити підконтрольні медіа-ресурси, щоб охопити своєю пропагандою про фейкові заходи понад 50 мільйонів глядачів з росії та сходу України.

Крім того, окупанти планують перекинути до регіону більш як тисячу російських «експертів» і «добровольців» для розхитування внутрішньої обстановки на свою користь. За даними СБУ, ті мають організовувати незаконні масові зібрання, поширювати агітацію на підтримку псевдореферендуму і облаштовувати «виборчкоми».

Далі планують підготувати звернення нібито від місцевих жителів до керівництва окупаційної адміністрації щодо «приєднання» Донеччини до рф. У розпорядженні СБУ вже є декілька таких документів, які вдалося перехопити.

Для посилення «електоральної підтримки» окупанти пропонують продуктові набори, стартові пакети російських мобільних операторів і пропагандистські газети. Наразі їх уже друкують на території «ДНР» накладом понад 250 тисяч екземплярів.

Крім того, для поширення сепаратистських ідей ворог планує створити розгалужену мережу так званих «активістів» у Херсонській, Харківській, Запорізькій і Дніпропетровській областях, щоб за потреби «розгорнути» масштабну підривну діяльність.

Наразі Служба безпеки встановила особи і місцеперебування організаторів та виконавців цих злочинів. Тривають комплексні дії для притягнення їх до відповідальності.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: сбу, війна з Росією
В тему